Drama unui celebru jurnalist sportiv. Și-a pregătit sfârșitul la o clinică din Elveția

Drama unui celebru jurnalist sportiv. Și-a pregătit sfârșitul la o clinică din Elveția sursa foto: pexels.com

Un cunoscut jurnalist sportiv, care suferă de o boală gravă, a anunțat că este pregătit pentru a se sinucide asistat, la o clinică medicală din Elveția. În multe țări din Europa, subiectul este tabu, politicienii considerând că este o mare problemă de etică morală și de credință.

Charles Biétry este un cunoscut jurnalit din Franța. El are 79 de ani și suferă de o boală degenerativă, care îi paralizează treptat, toți mșchii.

El are dificultăți în a se exprima sau în a se deplasa, iar în prezent trebuie să meargă cu cârje.

Într-un interviu pentru un ziar francez de sport, Charles Biétry a declarat că nu vrea să fie o povară pentru familia lui, iar din acest motiv  și-a planificat sinuciderea asistată în Elveția.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am organizat totul cu soția și copiii mei. Nu vreau să fiu conectat la o mașină pentru a respira când nu mai am nimic, nu mai am niciun viitor. Nu vreau să sufăr și mai ales să-mi fac familia să sufere. Ne-am aranjat să ne oprim înainte de a se ajunge la asta. M-am înregistrat în Elveția pentru sinucidere asistată, toate actele sunt semnate. Pot să aleg, iar soția mea o poate face în locul meu dacă nu mă simt suficient de bine”, a declarat Charles Biétry.

Boala care avansează lent

Jurnalistul mai susține că s-a interesat deprte cum va decurge întreaga procedură, și dacă va fi una rapidă, astfel încât să nu sufere și mai mult.

Procedura de la clinica din Elveția presupune o procedură scurtă, care nu îi aduce pacientului traume și mai mari.

"Acolo, în Elveția, trebuie să iei tu însuți ultima pastilă.  Când îți înmânează pastila și îți spun că două minute mai târziu vei fi mort, nu este atât de ușor. Dar, în orice caz, totul este pregătit”,  a mai precizat Charles Biétry.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat de curând că Franța va permite eutanasierea persoanelor bolnave, asistate medical, până la finalul verii anului 2023.

Jurnalistul Charles Biétry povestește evoluția bolii sale, care se caracterizează printr-o paralizie progresivă a mușchilor.

”Cunosc etapele: membrele inferioare, membrele superioare, gâtul și laringele... Sunt acolo. Apoi ajungi la prima categorie de stadii de guler, cu dificultatea, dacă nu chiar imposibilitatea de a înghiți (...) Următoarea etapă este atacul asupra plămânilor (...) Când nu se mai potrivește, vreau să mă opresc”, a mai spus el, citat de LeFigaro.

Diferența dintre sinucidere asistată și eutanasiere

În Europa, doar câteva țări permite astfel de proceduri medicale, care se pot aplica doar persoanelor care suferă de maladi care nu se pot vindeca.

Aceste țări sunt Elveția, Belgia sau Luxemburg. În Franța, discuțiile se poartă tot mai multe în jurul procedurilor care pot fi aplicate, fiind făcută o distincție clară între sinucidere asistată și eutanasiere.

În primul caz, persoana este cea care își administrează tratamentul care îi va aduce sfârșitul, în timpul ce pentru eutanasie, este nevoie de un cadru medical care să administreze soluția care va opri inima pacientului.