Drama migranților de pe Ocean Viking: „Lăsaţi-ne să coborâm, altfel ne omorâm”

La Stampa (Italia). Cu fiecare zi ce trece, așteptarea „Ocean Viking”, nava umanitară cu 180 de migranți la bord salvaţi pe mare în urmă cu zece zile și care de atunci așteaptă să atingă pământul, este lungă și fără sfârșit. Ambarcaţiunea, care aparține ONG-ului franco-german „Sos Mediterranee", cere să i se indice unui port sigur unde să poată debarca oamenii încercaţi de pe urma călătoriei.

Între timp, membrii echipajului au anunţat că situaţia la bord, în rândul naufragiaţilor începe să degenereze. Se pare că au existat deja 6 tentative de sinucidere. Câteva persoane s-au aruncat în mare și au fost salvate cu dificultate.

Între timp, continuă încleştarea cu guvernul italian. Ministerul de Interne a declarat oficial că de-abia luni, migranții vor putea transborda pe feribotul Moby Zaza, de pe Porto Empedocle, unde vor rămâne în perioada de carantină. Între timp, autorităţile au decis ca, începând de duminică să fie testaţi toţi migranţii aflaţi la bord.

Tensiunea însă continuă să crească. De pe nava, care trebuie să mai facă față şi condiţiilor meteorologice nefavorabile, sosesc video-uri tăcute și disperate în care apar mulţi tineri cu chipurile acoperite pe jumătate de măşti și cu privirile pierdute. Echipajul este deficitar, iar mulţi dintre migranţi îşi găsesc ocupaţii și contribuie la curăţarea şi dezinfectarea spațiului comun. Însă pe o perioadă mai lungă de timp, viața pe puntea unei nave este grea, marcată de zgomotul puternic al motoarelor şi de soarele arzător.

Există toate premisele pentru o confruntare puternică. Iar Ministerul de Interne nu exclude posibilitatea de a se ajunge la un rezultat precum cel de pe nava „Sea Watch 3”, care a dus, la Lampedus, la un blocaj decretat de Salvini, care pe atunci era ministru de interne. Migranții sunt exasperați. Activiştii ONG sunt furioși.

În noaptea dintre vineri și sâmbătă, căpitanul a refuzat să-i aducă pe vas pe medicii trimiși de guvern, „Pentru a nu perturba somnul oaspeților aflaţi la bord”. I-a primit sâmbătă în jurul orei 13.00. Patru ore mai târziu, când s-a încheiat inspecția, Ministerul de Interne a fost informat că psihologul a constatat o „situație tensionată”, dar nici un caz psihiatric. Trebuie menționat că ONG-ul a denunțat prezența a 46 de cazuri de „afecţiuni mintale acute”, cu persoane care ar fi comis acte violente sau auto-vătămătoare şi care urmează să fie evacuate imediat. În baza acestui fapt, căpitanul navei a declarat apoi stare de urgență.

„Condițiile medicale generale de la bord sunt bune”, a explicat specialistul, Khosrow Mansour Sohan, „însă migranții sunt obosiți și temători. Lucrul de care se tem cel mai mult şi din cauza căruia sunt plini de anxietate este teama de a fi duşi înapoi în Libia ".

ONG-ul, însă, nu mai vrea să aștepte. „Există cineva în Europa care ascultă apelul nostru și îl ia în serios? Viețile oamenilor sunt în pericol și cerem acțiune imediată din partea tuturor acelor state care se presupune a fi de bună voință şi de la care astăzi auzim doar cuvinte frumoase și vedem puţină acțiune. Trebuie să așteptăm să moară cineva înainte de a putea debarca?”, scrie Frédéric Penard, directorul operaţional.

Dar guvernul a decis. Nicio debarcare fără carantină. Și transbordarea începând cu data de 6 iulie, pe măsură ce se eliberează locurile de pe Moby Zaza.

Pe frontul politic, controversa continuă. „Am dori să știm - spune Angelo Bonelli din grupul Verzilor - ce diferență există între guvernul Conte 1 și Conte 2, având în vedere că astăzi, premierul face aceleași lucruri ca şi înainte, adică ceea ce făcea şi Salvini. Este esențial ca guvernul să elimine imediat aceste reguli rușinoase, înainte de a începe o altă vară sub semnul cruzimii”. (Rador)