Ministrul Apărării Israelului, Avigdor Liberman, și-a anunțat demisia din cauza dezacordului cu decizia Cabinetului de Miniștri de încetare a acțiunile militare în Fâșia Gaza.
Plecarea liderului partidului Casa Noastră Israelul din fruntea Ministerului Apărării nu-l lipsește pe prim-ministrul țării, Beniamin Netaniaju, de susținerea majorității parlamentare, însă reduce din ponderea coaliției de dreapta până la 61 de mandate din cele 120, sporind șansele unor alegeri anticipate.
"Sunt aici pentru a-mi anunța demisia din funcția de ministru al Apărării", a declarat Liberman în cadrul unei conferințe de presă.
Anterior acesta a evitat să pună în aplicare decizia guvernului de încetare a acțiunilor militare în Fâșia Gaza după câteva zile de schimburi de focuri cu insurgenții palestinieni, care au acceptat un armistițiu, respectându-l începând cu ziua de ieri. Politicianul a declarat că informațiile potrivit cărora ar fi votat în favoarea acestei decizii reprezintă un fake news și a îndemnat din nou la aplicarea unor lovituri dure asupra enclavei controlate de HAMAS.
Liberman ocupă postul de ministru al Apărării din anul 2016, la un an de la alegerile parlamentare. În două guverne precedente, conduse de Netaniahu, acesta a deținut portofoliul ministrului Afacerilor Externe.
Conflictul recent dintre Hamas și Israel are o istorie complexă.
Aviaţia israeliană a distrus luni seara sediul Al-Aqsa TV - postul mişcării islamiste palestiniene Hamas - şi un fost hotel în care se aflau birourile serviciilor de securitate, în centrul oraşului Gaza.
Fâşia Gaza şi zone din jurul ei sunt, de la sfârşitul lui martie, prada unor tensiuni între Israel, Hamas şi aliaţii mişcării, care au culminat în multe rânduri într-o intensificare a violenţelor şi s-au potolit, până acum, după câteva ore.
O astfel de intensificare a avut loc duminică, în cursul unei incursiuni extrem de riscante a forţelor speciale israeliene - care se pare că s-a terminat rău.
Israelul a evocat - imprecis - o operaţiune de culegere de informaţii. Brigăzile al-Qassam au denunţat însă o operaţiune clandestină a unor militari care au avansat incognito în enclavă, la bordul unei maşini civile palestiniene, până când acoperirea le-a fost dejucată de o patrulă.
Unitatea ar fi fugit apărată de tiruri de protecţie ale aviaţiei israeliene şi ar fi fost evacuată de la frontieră cu un elicopter israelian.
Şapte palestinieni - inclusiv un comandant local al aripii armate a Hamas - şi alţi cinci membri ai Brigăzilor al-Qassam, dar şi un locotenet-colonel israelian au fost omorâţi.
Armistițiu durabil
Acesta este cel de-al doilea militar israliean ucis de la sfârşitul lui martie. Cel puţin 231 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de la această dată.
Brigăzile al-Qassam au revendicat tirul de rachetă antitanc vizând autobuzul şi tiruri de rachete ca răspuns la „crima” de duminică. Armata israeliană nu a confirmat că autobuzul transporta militari.
Netanyahu, care s-a întors mai devreme de la Paris, duminică, s-a întâlnit cu ministrul Apărării Avigdor Lieberman şi cu conducători în domeniul securităţii. Nicio decizie nu a fost făcută publică în urma acestor consultări.
Semne ale unei posibile destinderi s-au succedat în ultimele săptămâni - precum transferul, săptămâna trecută, a 15 milioane de dolari plătiţi de Qatar, un vechi susţinător al Hamasului, în vederea plătirii cel puţin în parte a funcţionarilor Hamas.
Această operaţiune a avut loc în urma unor eforturi depuse de luni de zile de Egipt şi ONU în vederea unui armistiţiu durabil între Israel şi Hamas.