Sfârşitul anului 2008 a marcat debutul unui conflict sângeros, iminent într-un teritoriu considerat unul dintre punctele fierbinţi de pe glob.
45 de kilometri lungime, o suprafaţă de 360 de kilometri pătraţi şi o populaţie de aproape un milion şi jumătate de palestinieni. Acestea sunt coordonatele Fâşiei, locul care poate servi drept patrie noţiunii de conflict.
Actorii războiului din Gaza
Autoritatea Palestiniană a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza începând cu anul 1994. În 2005, Israelul şi-a retras toate coloniile şi bazele militare din zonă, însă a menţinut blocajul maritim şi controlul economic în regiune.
Conflictele dintre cele două mari partide, Fatah şi Hamas, s-au amplificat o dată cu moartea lui Yasser Arafat, în 1994. Fatah, partid naţionalist de stânga este considerat moderat, iar formaţiunea radicală Hamas este văzută pe plan internaţional drept o organizaţie teroristă, care are ca scop distrugerea Israelului.
În 2006, Hamas a câştigat alegerile, rezultat care a nemulţumit SUA şi UE, susţinătoare ale Israelului. Un an mai târziu, Hamas a preluat controlul total asupra regiunii şi a lansat rachete asupra Israelului. În replică, au fost închise graniţele Fâşiei, fapt care a izolat total regiunea.
Filmul unui conflict istoric Pe 27 decembrie 2008 conflictul istoric a intrat într-o nouă etapă. 13 zile de război, peste 660 de morţi, mii de străini care aşteaptă evacuarea, dintre care sute de români, patru zile în care răniţii nu au primit ajutor din cauza închiderii punctelor de trecere. Acestea sunt numai câteva dintre reperele sângeroaselor confruntări. Corespondentul special al EVZ, Oana Dobre, a relatat dramele celor prinşi între liniile războiului.
Supravieţuitoare din infernul Gaza: „Ce pământ sfânt e ăsta?“
Confruntarea de pe teren este concurată de un război al declaraţiilor.
- Ieri, o primă propunere de armistiţiu venită din partea Egiptului a fost luată în discuţie de Israel şi de Autoritatea Palestiniană, însă, astăzi, Israelul a fost lovit de rachete lansate din Liban.