Drama din Sănătate. Mulți români condamnați la moarte. Tratamente întrerupte sau deloc

Sursa foto: pixabay

Pacienţii români se confruntă, în plină criză sanitară, cu situaţii disperate. Pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, viaţa a devenit un lux. Medicamentele generice ar fi opţiunea ideală, însă pe piaţa din ţara noastră accesul lor este îngrădit.

Mai mult, producătorii de medicamente se plâng că abia mai fac faţă taxelor impuse de stat şi cer revizuirea rapidă a situaţiei pentru că bolnavii să aibă o şansă în plus la un tratament de calitate. Genericele sunt varianta eficientă şi mai ieftină care ar aduce mai multe economii.

În România cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din UE

În România, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, iar rată mortalității din cauze tratabile este la cota cea mai înalta. În aceste condiții, accesul facil la medicamentele generice, echivalentul celor originale cu pantente expirate, ar fi pasul pentru salvarea a zeci de mii de bolnavi. Medicamentele generice și biosimilare sunt esențiale pentru creșterea accesului pacienților români la tratamente moderne și pentru optimizarea bugetului, susține Simona Cocoș, Președinte Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

„Țara noastră nu are politici de sănătate corecte"

Președinte Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, spune că pacienții români suferă din cauza că țară nu are politici de santate corecte.

„Viață de pacient în România este cam dificilă. Noi că pacienți avem nevoie de acces la medicamente generice, biosimilare, inovative. Din păcate în ultimii ani foarte multe dificultăți în sistem de sănătate a făcut că accesul pacienților să fie greoi, că tratamentul parcientilor să fie întrerupt sau să lipsească. Pentru că în România au plecat multe medicamente considerăm că țară nu are politici corecte.", explică Radu Gănescu, informează Antena 3.

Actori-cheie din mediul privat şi reprezentanţi ai statului au căutat împreună soluții pentru creșterea accesului pacienților la tratamente de calitate, imbunatarirea mediului de operare pentru producerea de medicamente generice și biosimilare şi în special pentru scăderea taxei claw back.

Taxa Clawback este un procent plătit trimestrial de producătorii de medicamente care în anul 2019 a ajuns la 28%. Anul trecut guvernul a plafonat această taxa și a diferențiat-o în funcție de clasificarea medicamentului. Pentru generice taxa a rămas la 20%, pentru medicamente inovative la 25%, în timp ce în cazul celor produse în România se aplică o taxa clawback de 15%. Procentele sunt însă greu de susținut de industria farmaceutică generică și de cea autohtonă, fiind nevoie că autoritățile să încurajeze intrarea pe piață de noi medicamente.

În țară noastră, numărul de medicamente generice lansate în ultimii trei ani este de șase ori mai mic comparativ cu Germania.