Drama de a avea o casă în Ferentari: „Mi-au devastat drogații casa! Au rupt acoperișul și au intrat pe sus”

Drama de a avea o casă în Ferentari: „Mi-au devastat drogații casa! Au rupt acoperișul și au intrat pe sus”

În cartierul în care polițiștii sunt mușcați sau atacați cu drujba, iar consumatorii te pot fugări, spunând că au SIDA, este un coșmar să ai o locuință. La bătrânețe, două femei, născute și crescute în cartierul din sectorul 5, nu mai pot supraviețui printre drogați.

Eugenia, o femeie de 65 de ani, s-a născut și a crescut în Ferentari, cartierul propulsat în primele zece locuri periculoase din lume. Spune că înainte nu erau atâția țigani, iar cei care erau, știau ce este respectul. Lucrurile s-au schimbat, în timp, și a fost din ce în ce mai greu să locuiască în cartier. Casa în care a stat de când se știe, situată pe strada Breslelor, este acum părăsită. Ultima care a locuit acolo a fost sora Eugeniei, Dora, de 71 de ani, dar, de teama drogaților, s-a mutat la o mătușă. Curtea are cel puțin 500 de metri pătrați şi arată ca un tomberon uriaş. „Saci de gunoaie am scos de aici. Orice mizerie este aruncată peste gard, la noi. Scaune, capace de WC, seringi ale drogaților. Am făcut reclamații la poliție și degeaba. Când au venit polițiștii, singurul aspect care i-a interesat a fost să știe dacă noi avem acte pe casă”, se plânge Eugenia.

FOTOT: Casa în care a stat de când se știe, situată pe strada Breslelor, este acum părăsită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul drogaților

Femeia spune că se află într-o situație dificilă și nu poate vinde casa: „Pe patul de moarte, mama ne-a rugat să nu vindem și sora mea nu poate să facă asta, pentru că a promis”. Și aceasta, în condiţiile în care mulți dintre vecinii din Ferentari s-au arătat interesați să o cumpere. Din când în când, Eugenia sau sora ei merg să vadă în ce stare mai este casa părintească. Scoate cu teamă cheia din buzunar. Deschide cu greu poarta pe care spune că a reparat-o de nenumărate ori. Ușa de la casă se lasă deschisă la fel de complicat, cu un fier pe care îl găsește în curte, aruncat de vecini peste gard. Este gunoi peste tot. „Dacă veneam singură sau cu sora mea, era coadă aici, la poartă. Se strângeau în jurul nostru și începeau să ne întrebe când vindem. Știu o bătrână care mi s-a plâns pe stradă că a vândut casa pentru 100 de euro, amenințată. Și eu tot primesc amenințări”, spune Eugenia.

FOTO: Ar fi vrut să planteze în curte tot felul de legume, dar nu o poate face din cauza gunoiului

Ea mai povestește că drogații intră mereu în curte și în casă. Prima dată, în urmă cu doi ani, consumatorii au devastat tot: „Au rupt acoperișul și au intrat pe sus. Au căzut bucăți de perete sau de acoperiș în interior. Aveam butoaie cu miere, pentru că suntem o familie de apicultori. Au luat butoaiele și au vărsat toată mierea pe jos. Au rupt ferestrele casei, pur și simplu le-au scos de la locul lor”, își amintește ea. A aflat de la o vecină numele tinerilor hoţi și le-a dat polițiștilor de la Secția 24. Fără rezultat, mai spune bătrâna. Acum, casa de pe strada Breslelor, construită de părinți, stă să cadă. Cele două surori au schimbat ferestrele, ușa de la intrare, dar oricât ar munci în curte, terenul pe care ar putea planta ceva este, în continuare, un morman de gunoaie. „Cum să crești ceva printre seringile cu care s-au injectat drogații? Și cum să stai într-o locuință în care oricând, pe geam sau prin acoperiș, pot intra tinerii cu ochii roșii, iresponsabili, disperați să facă rost de bani pentru droguri?”, se întreabă Eugenia.

„Te aranjăm noi! Casa tot ți-o luăm!”

Când vin la casa părintească, spun cele două femei, primesc ameninţări. „Vin după mine la plecare și zic: «Te aranjăm noi! Casa tot ți-o luăm!»”, e speriată Dora. Femeia este bolnavă de cancer și se plânge că nu mai are putere să se lupte nici cu autoritățile, care spun că dosarele sunt mereu în lucru, și nici cu vecinii care îi vor terenul și casa cu orice preț: „Cine îi pune pe drogați să intre? Dacă prindeau hoții, aflau”.

FOTO: Este gunoi peste tot.