Trei dintre frățiori au fost duși la Complexul „Prichindelul” din Sibiu, iar mezinul Andrei-Gheorghe, de numai 11 luni, a fost dat în plasament maternal. Tatăl e prea sărac pentru a-i îngriji, mamei i s-a făcut dosar penal.
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș nu știa ce se va întâmpla cu micuții odată ajunși acolo, ce soluție de plasament au găsit colegii din Sibiu.
O nebuloasă rămâne și situația mamei copiilor. Ancuța Toma, 31 de ani, este un personaj care a fost asistat social de la sosirea sa în Timișoara (acum o lună, când a ajuns la Azilul de Noapte și apoi la adăpostul în regim de urgență al Asociației Generație Tânără). Cu toate acestea, după ce au trimis copiii la Sibiu, oficialii DGASPC Timiș nu își mai bat capul cu femeia și ridică din umeri atunci când sunt întrebați ce au de gând cu ea.
Frați despărțiți
Mezinul de 11 luni va fi luat de lângă frații lui mai mari, care vor locui în altă parte. „Noi am desfășurat o anchetă, iar în urma acesteia am hotărât ca azi ( joi - n.r.) când copiii vor ajunge la noi, să îi plasăm în regim de urgență pe raza județului. Cei mai mari trei copii vor merge la Centrul de Primire în Regim de Urgență din cadrul Complexului de Servicii «Prichindelul » din Sibiu, iar cel mai mic dintre frați va merge în plasament în regim de urgență la un asistent maternal profesionist deoarece conform Legii 272 / 2204, privind Protecția și promovarea drepturilor copilului, în cazul unui copil cu vârsta de până la doi ani se poate dispune o măsură de protecție doar în mediul familial”, explică Andreea Păunescu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.
La cât de traumatizat va fi micul Andrei – Gheorghe că nu își va mai vedea frații, după ce, dintr-o dată, nu mai este nici mama lui lângă el, care, așa indolentă și murdară cum era, îl ținea mereu în brațe, nu s-a gândit nimeni.
„I s-a cerut să strângă după copiii care-și făceau nevoile pe hol”
Reamintim că duminică noaptea spre luni, un timișorean a sunat la 112 după ce a găsit, într-un scuar din centrul orașului, în spatele Catedralei, patru copii abandonați, aproape înghețați de frig (afară erau 12 grade), plângând de foame și de mușcăturile de țânțari care îi năpădiseră. Lângă ei, doar o sticlă de suc. A doua zi, mama lor a apărut la sediul DGASPC Timiș și a spus că a fost „fermecată” de un bărbat și o femeie, care i-ar fi dat să bea dintr-o licoare, apoi nu a mai știut de ea. Cei care au relaționat cu tânăra, fie la Azilul de noapte, fie la adăpostul Asociației Generația Tânără, spun că aceasta nu și-a educat defel copiii. „Era așa de leneșă încât nici măcar copiilor nu le gătea, ei primeau mâncare de la o organizație caritabilă din sat. Femeia asta nici măcar nu merită să își crească copiii”, a declarat Liliana Nan, asistentul social din Nocrich. „Copiii erau semi-sălbatici, cei mari nu știau să folosească olița sau toaleta. Iar femeii nu i-a convenit că îngrijitorii au pus-o să strângă după copii, când aceștia își făceau nevoile pe coridor”, declara Mariana Petersel, președintele Asociației Generație Tânără.
Trebuie adoptați toți patru!
„Colegii și primăria Nocrich fac demersuri pentru menținerea relațiilor dintre copii și mamă”, spune purtătoarea de cuvânt a DGASPC Sibiu, fără a putea să explice, concret, în ce constau aceste demersuri. „Ceea ce știm este că tatăl copiilor a declarat că o primește înapoi. Dacă mama va veni la Sibiu, îi vom acorda servicii medicale. Am înțeles că la Timișoara i s-a făcut programare la spital pentru o evaluare psihologică”, a mai spus Andreea Păunescu. Pe numele Ancuței Toma s-a deschis un dosar penal pentru abandon de familie, instrumentat de Poliția Timiș.
Micuții nu trebuie despărțiți, cred experții. „Copiilor ar trebui să li se găsească un asistent maternal dispus să îi ia pe toți. Despărțirea copiilor ar trebui să fie ultima soluție la care se recurge. Părerea mea este că mama ar trebui decăzută din drepturi. Tatăl, chiar dacă vrea, nu îi poate îngriji. Soluția cea mai bună pentru ei este adopția”, a declarat pentru EVZ Azota Popescu, președinte al Asociației Catharsis Brașov.