Dragostea în familia Bin Laden. Nurorile bărbatului care a avut 22 de neveste

Dragostea în familia Bin Laden. Nurorile bărbatului care a avut 22 de neveste

Două iubiri ale unui frate vitreg de-ai lui Osama bin Laden au mutat reflectorul pe ramura occidentalizată a familiei de dimensiuni biblice care îşi are rădăcinile în deşertul Arabiei Saudite.

Fratele lui Osama, Yeslam Binladin (60 ani), prosper om de afaceri din Geneva, vinde parfumuri, produce filme şi conduce subsidiara europeană a imperiului economic pe care tatăl lui – părintele a 53 de copii şi bărbatul a 22 de neveste – l-a fondat în Arabia Saudită.

Prima nevastă a lui Yeslam, Carmen Binladin (56 ani), şi femeia cu care, după divorţ, bărbatul a trăit o intensă poveste de dragoste, Catherine Berclaz (41ani), au scris cărţi distincte despre tovarăşul lor de viaţă. Prima i-a înnegrit numele, stigmatizându-l ca soţ violent şi părinte ingrat, în cartea "Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia". A doua îl ridică în slăvi, chiar şi după ce "Prinţul din Geneva" i-a dat papucii, în volumul: "Yeslam, My Love: In the Heart of the Bin Laden Family". Un divorţ mai lung decât căsnicia

Carmen Binladin s-a născut la Lausanne (1954) şi este unul dintre cei patru copii rezultaţi din căsătoria unui elveţian, pe numele de familie Dufour, cu o femeie de origini persane.

La vârsta de 20 de ani, în 1974, Carmen s-a măritat cu sauditul Yeslam Binladin – unul dintre fraţii vitregi ai lui Osama bin Laden. (Spre deosebire de Osama, Yeslam a ales să-şi scrie numele legat, de aici diferenţa ortografică a patronimicelor celor doi.)

Nunta dintre Dufour şi Binladin s-a serbat în localitatea Jeddah din Arabia Saudită, iar paisprezece ani mai târziu, în 1988 – după ce li se născuseră trei fiice – mariajul era istorie: arabo-elveţiana hotărâse să îşi părăsească soţul. Divorţul oficial s-a pronunţat abia în 2006. În timpul procesului, femeia a susţinut că Yeslam o ameninţa cu răpirea copiilor, că avea numeroase legături extra-conjugale şi că, la un moment dat, a silit-o să avorteze. Din momentul în care cei doi şi-au întors spatele, Yeslam nu a mai vrut să-şi vadă fiicele, rămase, toate, lângă mamă. Spunea că nu sunt foarte importante, din moment ce sunt de sex feminin. Cel puţin aşa a povestit Carmen Binladin, care a păstrat numele soţului şi care, în 2004, a scris cartea care a făcut-o celebră: "Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia" – best-seller pe piaţa de librarilor americani. Amintiri cu Osama Cu foarte mulţi ani în urmă, în perioada saudită a vieţii sale (1974-1985), Carmen Binladin şi-a văzut de două ori cumnatul în carne şi oase. În urmă cu o săptămână, a povestit pentru "The Independent" două secvenţe care i s-au întipărit pentru totdeauna în minte. Prima: când, din greşeală, a intrat, fără să-şi acopere capul, într-o cameră în care se afla Osama, bărbatul s-a răsucit brusc, sfielnic, pe călcâie. Nu a acceptat să-i vadă chipul. A doua: odată, călătorind în deşert cu o nevastă de-a lui Osama şi cu nou-născutul acesteia, a văzut că bebeluşului îi era refuzat biberonul. I se dădea să bea lapte cu linguriţa. Tatăl interzisese folosirea sticlelor cu suzetă de cauciuc, ca parte a interpretării aspre pe care el o dădea Islamului. "După ce am asistat la această scenă, mi-am dat seama că îmi va fi greu să-mi cresc copiii în Arabia Saudită. Atunci am luat decizia să revin în Elveţia". 1985 a fost anul în care s-a repatriat din Orientul Apropiat.

Yeslam, dintr-a şaptea "mamă"

Ca şi fosta lui soţie, Yeslam Binladin trăieşte în Elveţia, acolo unde s-a mutat cu trei ani înainte ca mariajul să se năruie. Este unul dintre multimilionarii cantonului Geneva şi e directorul general al "Saudi Investment Company", o firmă care reprezintă în Elveţia holdingul saudit "Binladin" – corporaţie fondată de progenitorul lui Yeslam şi al lui Osama: Muhammed (1908-1967). Tatăl celor doi a fost patriarhul unei adevărate dinastii. A avut 53 de copii de la 22 de neveste. Yeslam a venit pe lume din pântecele celei de-a şaptea soţii, iar Osama a fost născut de a şaptesprezecea.

IMAGINE. Pe pagina web a companiei sale de bunuri de lux, Yeslam se prezintă ca un creator de parfumuri

Yeslam, definitiv "convertit" la stilul de viaţă occidental, este un bogătaş ale cărui afaceri au o semnificativă componentă mondenă: arabul vinde, pe piaţa bunurilor de lux, parfumuri, ochelari de soare, ceasuri şi accesorii vestimentare inscripţionate cu propriul nume. Unul dintre magazinele internaţionale care comercializează aceste mărfuri a fost deschis chiar la Mecca. Alte patru fiinţează în Arabia Saudită şi un al cincilea - la Geneva. Marca "Yeslam" a debutat în lumea parfumurilor în 2004, la Cannes, cu o sticluţă de loţiune care costa 60 de euro. Patronul ei a declarat atunci, pentru swissinfo.ch, că muncise timp de un an la fabricarea odorizantului şi că reţeta şi linia de producţie îl costaseră o jumătate de milion de euro.

"Bin Ladin", marcă de confecţii elveţiene

Cu trei ani de zile înainte, Yeslam încercase să-şi impună numele original de familie (Bin Ladin) în rândul mărcilor elveţiene, însă Istitutul Federal al Proprietăţii Intelectuale din Elveţia a scos prompt din circulaţie brandul. A argumentat că reprezenta o "ofensă morală" adusă morţilor din 11 septembrie. Era 2004 când a fost luată această decizie, dar un an mai târziu, în 2005, ea a fost revocată de un tribunal care a ţinut cont de faptul că brandul fusese înregistrat în august 2001, cu o lună înainte ca Turnurile Gemene să fie pulverizate de terorişti. (În plus, Yeslam n-a fost vreodată dovedit ca finanţator sau complice în vreun fel al fanaticului său frate.) "Bin Ladin" e astăzi o marcă pentru articole vestimentare, încă neexploatată de tenacele ei proprietar.

Gusturile uşoare ale lui Yeslam Binladin au trecut şi în lumea filmului. Arabul patronează casa "Almaz Film Productions", cunoscută pentru finanţarea unor documentare despre Frederico Fellini şi felul în care a fost realizat "Dogville" – capodopera lui Lars von Trier. Ironic, Yeslam a devenit cetăţean cu acte al lumii occidentale abia în 2001, când se împlineau 16 ani de la stabilirea lui în Elveţia.

„TROFEU”. Catherine Berclaz se laudă la toată lume cu cucerirea făcută în anii 1990

Pe seama lui Yeslam Binladin, o altă femeie care i-a trecut prin pat şi-a câştigat notorietatea metamorfozându-se în scriitoare. O amantă cu care a trăit opt ani - designerul Catherine Berclaz - a dat la tipar cartea "Yeslam, My Love: In the Heart of the Bin Laden Family". Volumul relatează povestea de iubire dintre cei doi: de la primul sărut, din 1993, până la zilele tumultoase de după atentatele de la 11 septembrie 2001, când Yeslam a intrat în atenţia directă a FBI, a CIA şi a poliţiei elveţiene care nu i-au lăsat neinvestigată vreuna dintre relaţiile de afaceri.

Atunci, în năprasnicul an 2001, s-a încheiat şi relaţia celor doi. Într-un interviu pe care l-a acordat presei canadiene, Catherine Berclaz şi-a motivat iniţiativa publicistică prin dorinţa de a contracara miturile negative care, după 11 septembrie, susţinea ea, dislocaseră adevărul despre familia Bin Laden. A spus: "Toţi membrii familiei Bin Laden pe care eu i-am cunoscut n-au nimic de-a face cu preocupările lui Osama".

Mărturiile designerului au mai spălat din proasta faimă a numelui Bin Laden şi au reabilitat imaginea vieţii intime a lui Yeslam, şifonată de amintirile primei lui neveste. Catherine Berclaz povesteşte că prietenia cu Yeslam a supravieţuit rupturii amoroase şi că a continuat să frecventeze cercul de prieteni ai magnatului şi după 2001. Pentru Berclaz, Yeslam a rămas "Prinţul din Geneva", fascinaţia pentru arab conservându-i-se pe o pagină web: "Yeslam, mon amour", www.yeslammonamour.com.

Ne puteți urmări și pe Google News