Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce să nu faci pentru a nu avea ghinion tot anul
- Antonia Hendrik
- 23 februarie 2024, 10:23
Dragobetele este una dintre cele mai vechi sărbători ale românilor. Unele persoane spun că ar fi chiar de pe vremea dacilor. Dragobetele este zeul tinereții și al iubirii, iar în această zi toți românii celebrează iubirea. Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de această zi.
Dragobetele este sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, iar în această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri vechi. Persoanele care le încalcă vor avea ghinion tot anul. Sărbătoarea de Dragobete este ținută chiar de pe vremea dacilor și este considerată echivalentul Valentine’s Day. Românii au făcut un obicei de a sărbători și această zi, dar mulți preferă să rămână tradiționali.
Ziua de Dragobete, 24 februarie, este trecută cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Este ziua în care se sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Există o legendă în legătură cu Dragobete, un bărbat frumos și vesel mereu, despre care se spune că a fost fiul Dochiei. Dragobetele este considerat zeul bunei dispoziții. Acesta este și motivul pentru care erau organizate petreceri cu prietenii. În plus, îndrogostiții trebuiau să își ofere tot felul de cadouri.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete
Una dintre tardițiile populare spune că fetele care nu sunt sărutate în această zi nu își vor găsi alesul nici în acest an. De asemenea, de Dragobete trebuie să oferi flori persoanei iubite. Cei care nu respectă acest obicei vor fi urmăriți de ghinion. O altă tradiție spune că fetele mari strângeau cu o seara înainte toată zăpada rămasă, numită zăpada zânelor. Ele foloseau apa topită pe tot parcursul anului pentru înfrumusețare și cântece de dragoste.
Este interzis ca în această zi să sacrifici animale. În plus, nici nu ai voie să cumperi pentru că Dragobetele este o sărbătoare a renașterii naturii. Fetele și băieții de la sat se întâlneau pe dealuri unde aprindeau focuri și dansau în jurul lor. Atunci când se făcea ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, iar acest obicei era numit zburătorit.
Fiecare băiat trebuia să urmărească fata pe care o plăcea, iar dacă acesta reușea să o prindă, fata trebuia să îl sărute în văzul tuturor. Sărutul semnifica logodna lor pentru un an sau chiar mai mult. De aici provine și vorba „Dragobetele sărută fetele”. În plus, bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele în această zi, pentru că altfel nu le va merge bine tot anul. În ziua de Dragobete sunt interzise cusutul, lucrul la câmp sau curățenia generală în casă.