„Fuga” lui Dragnea, criticată de senatori PSD: „Păcălești electoratul. Nu e bine” (stenogramă)
- Ionel Dancu
- 17 noiembrie 2017, 10:05
Președintele executiv al PSD, senatorul Niculae Bădălău, a apreciat că parlamentarii care își deschid un birou parlamentar în altă circumscripție decât cea în care au fost aleși păcălesc electoratul. Opiniile lui Bădălău au apărut în aceeași zi în care conducerea Camerei Deputaților aproba cererea președintelui PSD Liviu Dragnea, deputat de Teleorman, de deschidere a unui nou birou de parlamentar în București.
Vicepreședinte al Senatului, Niculae Bădălău a condus ședința Biroului Permanent al Senatului din 23 octombrie, în care s-a discutat despre dorința unui senator USR ales în județul Timiș, Nicu Fălcoi, să-și deschidă un birou parlamentar în județul Mehedinți.
„Eu nu am înțeles niciodată de ce candidezi într-o circumscripție și după aceea fugi în altă parte”, a spus Bădălău, potrivit stenogramei ședinței.
„Că păcălești electoratul. Oamenii te-au votat, au încredere. Eu fug de la București la Satu-Mare? Spun: „Nu mai vreau cu voi, mă mut acolo”. E inducerea în eroare a electoratului și nu e bine (...)”, a adăugat acesta.
În aceeași zi, aproape în același timp cu ședința de la Senat, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat solicitarea lui Liviu Dragnea, deputat ales în Teleorman, de a-și deschide un nou birou parlamentar în București.
Potrivit Statutului parlamentarilor, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară pentru funcţionarea birourilor parlamentare care pot să fie înființate, „ca regulă, în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi”. Totuși, Statutul senatorilor și deputaților menționează faptul că parlamentarii pot organiza birouri parlamentare „oriunde pe teritoriul României” însă doar la solicitarea partidelor politice din partea cărora au candidat și cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor sau, după caz, al Senatului.
Banii, problema PSD
În ședința anterioară a Biroului Permanent al Senatului, din 16 octombrie, au fost discuții contradictorii pe tema înființării de birouri parlamentare în alte județe decât cel în care senatorul sau deputatul a fost ales. În linii mari, PSD-iștii au spus că un birou parlamentar în alt județ decât cel în care este ales un parlamentar reprezintă o cheltuială inutilă.
„O să analizez oportunitatea ca să-mi deschid un cabinet parlamentar în diasporă și o să vin să solicit Biroului permanent să-mi aprobe acest lucru și atunci, cu siguranță, o să-mi aprobați și deplasările în noul meu cabinet parlamentar din diasporă”, a spus, ironic, senatorul PSD Marian Pavel.
Liderul senatorilor UDMR, Tanczos Barna, a spus și el:
„Dacă cineva are o experiență în a-și desfășura activitatea per ansamblu sau în toată țara, UDMR-ul are. Și noi, de decenii, avem, în anumite județe, aleși deputați și senatori, în celelalte județe nu. Nu înseamnă că trebuie să-mi deschid oficial un birou senatorial ca să mă duc să organizez audiențe acolo, de exemplu, sau să cer aprobarea Senatului să mă duc să organizez audiențe acolo. Dacă, în limita bugetului pe care îl primesc lunar pentru activitatea mea în circumscripție, mă încadrez, și, dacă depășesc, depășesc pe banii mei, îmi desfășor activitatea și la Baia-Mare, și în București, și în Tulcea, și în Timișoara. Dar nu cred că trebuie să aducem în fața Biroului permanent asemenea teme”.
USR a explicat că „avem județe unde au votat cetățeni pentru USR și nu există parlamentari (...) și unde filiala USR dorește să aibă sprijin și domnul senator Nicu Fălcoi să poată sta de vorbă cu cetățenii”, iar liderul senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, a apreciat, la rândul său, că „nu putem să ne blocăm activitatea să ne limităm numai la județul de baștină, unde am candidat”.