Evenimentul Zilei > Politica > ȘPRIȚUL DRAGNEA – OPREA din 2015: Cum a sorbit șeful PSD, din mâna generalului, un pahar cu vin în curtea UNPR
ȘPRIȚUL DRAGNEA – OPREA din 2015: Cum a sorbit șeful PSD, din mâna generalului, un pahar cu vin în curtea UNPR

ȘPRIȚUL DRAGNEA – OPREA din 2015: Cum a sorbit șeful PSD, din mâna generalului, un pahar cu vin în curtea UNPR

Este luni, 20 iulie 2015. La sediul central al PSD din Bd. Kiseleff nr. 10 are loc o ședință scurtă a Coaliției de guvernare.

Participă președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, președintele UNPR, Gabriel Oprea și din partea ALDE – Daniel Constantin și Daniel Chițoiu.

Proaspăt ales președinte al României, Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament. Guvernul condus de Victor Ponta trebuie să aleagă calea de urmat.

Ponta absentează de la ședință. Este în Turcia, pentru un control la genunchiul operat.

Coaliția de guvernare decide să aștepte întoarcerea în țară a premierului și asumarea de către acesta a deciziei finale.

Ședința durează mai puțin de o oră.

Liviu Dragnea se duce în sediul central al UNPR, „bârlogul generalului”, aflat gard în gard cu sediul PSD. În curtea interesului național, Gabriel Oprea crește porumbei.

Dragnea este îmbrăcat lejer, în blugi și într-un tricou polo, bleumarin închis, cu mânecă scurtă. Oprea, vicepremier pe siguranță națională, poartă costum negru, cămașă albă și cravată.

Cei doi se întrețin aproximativ o jumătate de oră.

„Am primit o invitație la un vin foarte rece, cu gheață”, spune Dragnea după întâlnire, extrem de bine dispus.

La fel de jovial, Gabriel Oprea zice în poarta partidului său:

„V-a spus că am băut un pahar cu vin? Cu gheață, că e cald. Domnul Dragnea este prietenul nostru”.

Întrebat daca a discutat cu Dragnea despre funcția de președinte PSD, Gabriel Oprea spune: „Chiar nu am discutat”.

PSD trosnea din toate încheieturile.

Cu opt zile înainte de șprițul Dragnea – Oprea de pe terasa UNPR, în data de 12 iulie 2015, Victor Ponta anunțase pe Facebook, dintr-un pat de spital din Turcia, că se autosuspendă din fruntea partidului pentru că DNA a cerut urmărirea sa penală și nu vrea să afecteze imaginea partidului. Și-a delegat atribuțiile, temporar, către ministrul Rovana Plumb.

Era șansa lui Dragnea să ajungă nr.1 în Kisellef.

Așa că își face lobby în filialele județene ale PSD să candideze împotriva Rovanei Plumb la Comitetul Executiv Național din 22 iulie care urma să aleagă președintele interimar al PSD până la organizarea unui Congres.

După ce a băut vinul rece cu Gabriel Oprea, în ziua următoare Liviu Dragnea și-a anunțat candidatura la șefia interimară a partidului.

„Sunt prieten cu Gabriel Oprea din 2001. Am trecut împreună prin foarte multe situații. Ieri am și discutat zâmbind despre ultimele zvonuri – că eu am o relatie tensionată cu Gabriel Oprea și că dacă voi fi ales (președinte interimar PSD, n.red), UNPR ar ieși de la guvernare – ceea ce nu este adevărat”, a spus Dragnea.

Pe 22 iulie 2015, CExN îl alege pe Liviu Dragnea să conducă PSD până la Congres.

După vot, Gabriel Oprea spune:

„Suntem prieteni de peste 15 ani. Cu Liviu Dragnea pot să beau şi vinuri reci, putem bea şi ceaiuri fierbinţi, important este altceva: ca, împreună, această coaliţie de guvernare să continue”.

La 3 ani distanță de la episodul vinului din curtea UNPR, Gabriel Oprea scrie pe Facebook, de Ziua Femeii, în avanpremiera Congresului PSD din 10 martie, despre relația sa cu Liviu Dragnea.

„Au existat multe momente în care faptul că a apelat la sprijinul meu i-a fost de mare ajutor lui Liviu Dragnea. Acest ajutor a fost decisiv pentru destinul lui politic şi chiar personal. Poate, cândva, voi povesti în amănunt (…) În anul 2015, a apelat din nou la sprijinul meu, de această dată din postura mea de preşedinte al UNPR. M-a rugat să îl ajut să fie ales preşedintele PSD, în contextul în care Victor Ponta demisionase pe Facebook. A venit la un pahar de vin la UNPR, aşa cum ştie toată presa prezentă acolo şi m-a rugat să-l sprijin. Liviu a ajuns preşedintele PSD şi cu ajutorul meu şi sprijinul UNPR. Camaradul la nevoie se cunoaşte”, a afirmat generalul.

Liviu Dragnea a apreciat, vineri, că Oprea a făcut „o greșeală” și că este „urât pentru dumnealui și SRI”.

„Am citit acest editorial al domnului Oprea şi nu credeam că poate să facă o asemenea greşeală. După Congres (Congresul PSD din 10 martie, n.red.), o să povestesc cum a fost atunci. Chiar nu înţeleg ce l-a apucat. Eu nu voiam să-mi aduc aminte despre acel episod. E cam urât pentru dumnealui şi pentru SRI. (…) Vorbim după Congres", a afirmat Dragnea, înainte de Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Întrebat dacă a fost „camarad” cu Oprea, Dragnea a răspuns: „Niciodată”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: