Cine va semna motivarea condamnării lui Dragnea? Scenariul din dosarul Referendumului se repetă

Cine va semna motivarea condamnării lui Dragnea? Scenariul din dosarul Referendumului se repetă

Înalta Curte va trage la sorți, astăzi, un nou magistrat care să o înlocuiască pe judecătoarea Luciana Mera în două Completuri de 5, ca urmare a pensionării acesteia. Judecătoarea Mera făcea parte din C5- Penal nr. 2 din 2018 și C5 Penal nr. 3 din 2019, astfel că va fi înlocuită de doi colegi.

Completul de 5 Penal nr. 2 din 2018 este cel care l-a condamnat în majoritate pe Liviu Dragnea în Dosarul Angajărilor fictive. Trei ani și 6 luni de închisoare cu executare a fost verdictul la care au ajuns judecătorii Rodica Aida Popa (președinte), Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Enceanu, în timp ce Alexandra Iuliana Rus a făcut opinie separată, în sensul rejudecării procesului de către un complet specializat în corupție.

După pensionarea Lucianei Mera, un alt magistrat îi va lua locul în complet și va contribui în locul acesteia la redactarea motivării deciziei în Dosarul Angajărilor fictive. Apărarea lui Liviu Dragnea ar putea invoca din nou lipsa de identitate între judecătorul care a pronunțat decizia și cel care a redactat motivarea acesteia, pe modelul situației din 2016, când fostul lider al PSD a primit doi ani cu suspendare în Dosarul Referendumului. Imediat după acea decizie, șefa completului Livia Stanciu a ieșit la pensie fără să semneze motivarea, urmată de judecătoarea Luminița Zglimbea.

Atunci, din complet mai făceau parte judecătoarele Angela Dragne, Luciana Mera și Ioana Bogdan. În locul judecătoarelor care s-au pensionat motivarea a fost semnată de către șefa Instanței supreme Cristina Tarcea. Apărarea lui Liviu Dragnea a invocat atunci la CEDO lipsa unui proces echitabil în dosarul Referendumului, iar pensionarea judecătoarei Mera înainte de redactarea ultimei decizii de condamnare, din Dosarul Angajărilor fictive, ar putea constitui un motiv suplimentar.

 

Ce șanse are Dragnea la CEDO

Avocatul Viorel Mocanu, agent guvernamental al României la CEDO, a declarat pentru EVZ: „În situația în care se va plânge reclamantul probabil ca se va ține cont de jurisprudența creată la nivelul Curții, câtă vreme este vorba de situații previzibile, care afectează echitabilitatea unui proces. (…) Sunt mai multe cauze ce vizează această situație de nemotivare/nesemnare a unei hotărâri judecătorești penale definitive - Decizii Penale - nu doar de la ICCJ, ci și de la Curți de Apel”.