Evenimentul ZileiPoliticaDRAGNEA, ENERVAT LA CULME de întrebările unui reporter RRA privind OUG 13! Cum devine agresiv și inventează scuze penibile: „Doamnă, nu sunt specialist, trebuia să mă pregătesc dacă îmi spuneaţi…”

DRAGNEA, ENERVAT LA CULME de întrebările unui reporter RRA privind OUG 13! Cum devine agresiv și inventează scuze penibile: „Doamnă, nu sunt specialist, trebuia să mă pregătesc dacă îmi spuneaţi…”

DRAGNEA, ENERVAT LA CULME de întrebările unui reporter RRA privind OUG 13! Cum devine agresiv și inventează scuze penibile: „Doamnă, nu sunt specialist, trebuia să mă pregătesc dacă îmi spuneaţi…”
Liviu Dragnea s-a enervat la culme în cadrul unui interviu acordta Radio România Actualități, pentru una din cele mai populare emisiuni, "Probleme la zi", realizată de Alexandra Andon. Puteți citi cum pus în fața unei succesiuni de întrebări cu conținut jurnalistic, președintele Camerei Deputaților devinne agresiv și se arată încurcat de insistența realizatorului RRA.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a acordat un interviu emisiunii "Probleme la zi" al cărei realizator este Alexandra Andon. Publicăm integral fragmentul dedicat OUG 13 care l-a enervat la culme pe 

(…)

Se vorbea despre performanțele guvernului Grindeanu.

Alexandra Andon (Radio România Actualități): Dar au făcut mai mult decât ştiam noi în ceea ce priveşte programul de guvernare, şi anume adoptarea celebrei Ordonanţe de urgenţă 13. Ştia, s-a ştiut la partid de această intenţie? A fost făcută cu asentimentul celor anagajaţi în construirea programului de guvernare?
Liviu Dragnea: Nu, eu am spus în campania electorală, numai că în acele zile foarte agitate nu mai asculta nimeni argumente raţionale şi vreau să vă spun câteva lucruri. În campania electorală am spus de mai multe ori şi eu şi colegii mei un lucru obligatoriu. Deciziile CCR trebuie să fie puse în practică prin modificarea legislaţiei. Guvernul actual a adoptat acea ordonanţă pentru a acoperi nişte goluri în legislaţie şi ne referim la cele două coduri. Din păcate, când Guvernul Cioloş a adoptat anul trecut o ordonanţă prin care s-au modificat zeci de articole din Codul Penal, apropo, tot în 24 de ore, că asta înseamnă ordonanţă de urgenţă, nu au inclus acolo toate deciziiule CCR care erau valabile la acel moment, ceea ce este foarte grav. Nimeni nu-ţi permite, dacă fundamentezi o ordonanţă de urgenţă pentru acest subiect şi anume să pui în acord deciziile Curţii cu legislaţia, să alegi care decizii ale Curţii sunt incluse în modificări legislative şi care nu. Guvernul actual, fostul ministru al justiţiei Florin Iordache a luat o decizie corectă, şi anume de a acoperii rapid un gol. Şi dacă ne referim la abuzul în serviciu, un gol lăsat de decizia Curţii. Multă lume nu ştie şi este firesc să nu ştie, când o decizie a Curţii a fost adoptată, Curţii Constituţionale, care spune că un articol are probleme din punct de vedere al constituţionalităţii, Parlamentul sau guvernul trebuie în 45 de zile să modifice articolul.
Alexandra Andon (RRA): Lucrurile acestea au fost spuse deja atât de mult în ultimele zile, încât cred că…
Liviu Dragnea: Dar vreau să le spun şi eu, doamnă.
Alexandra Andon (RRA): Haideţi să afle ascultătorii ceva nou faţă de ceea ce…
Liviu Dragnea: Vreau să fiu sigur că acuma ascultă, pentru că în zilele respective nu ascultau.
Alexandra Andon (RRA): De acord cu dumneavoastră…
Liviu Dragnea: Până acum terminam, dar este în regulă, schimbăm subiectul.
Alexandra Andon (RRA): Bine, nu, nu voiam să schimb subiectul, întrebarea a fost…..
Liviu Dragnea: Nu. Chiar dumneavoastră simţiţi o presiune politică să spuneţi chiar ce am voie să spun ca să nu fie niciun dubiu.
Alexandra Andon (RRA): Întrebarea a fost alta, dacă decizia guvernului a fost luată cu asentimentul sau consultarea anterioară a partidului? Şi întrebarea este formulată din următorul motiv: o ordonanţă de urgenţă este dată, după aceea este dată o a doua ordonanţă de urgenţă care o abrogă. Este imposibil ca aceste costuri politice să nu vină să se repercuteze asupra partidului. Şi întrebarea este a fost sau nu cu consultarea şi asentimentul partidului.
Liviu Dragnea: Eu am făcut greşeala să cred că pot să spun mai mult.
Alexandra Andon (RRA): Spuneţi mai mult!
Liviu Dragnea: Dar dacă nu pot nu-i nicio problemă, doamnă.
Alexandra Andon (RRA): Spuneţi mai mult.
Liviu Dragnea: Până acum terminam. Ceea ce a făcut guvernul a făcut bine şi s-a spus atunci, am spus şi eu de multe ori, a spus şi ministrul justiţiei de foarte mult, au spus şi alţi colegii de multe ori, atenţie, că dacă această ordonanţă nu intră în vigoare pe abuz în serviciu s-ar putea ca unele instanţe din România, pe bună dreptate, să considere că acel articol nu mai produce efecte juridice şi vor adopta sentinţe de achitare şi a început să se întâmple, doamnă.
Alexandra Andon (RRA): Când?
Liviu Dragnea: Decizia Curţii de la Alba Iuliam, decizia Curţii de la Cluj şi mai sunt în continuare instanţe unde se vor lua aceste decizii. Dacă ordonanţa 13 era în vigoare, dacă era lăsată să rămână în vigoare nu ajungeam la aceste decizii. Mai rău este că acum nici măcar prejudiciile se recuperează, numai că în acele zile nimeni nu mai asculta argumente raţionale. În ceea ce priveşte costurile pentru partid au fost, dar vreau să vă spun ceva, încet, încet, adevărul va ieşi la iveală şi încet, încet, lumea va înţelege că acea ordonanţă n-a avut în spate un demers ocult, n-a avut în spate interesul unui grup sau unui om, ci a avut în spate această dorinţă de a acoperi un vid legislativ şi realitatea dovedeşte că ei au avut dreptate.
Alexandra Andon (RRA): Două chestiuni, aţi spus că dacă ordonanţa de urgenţă, ca să clarificăm, 13, ar fi fost astăzi, 15 februarie, în vigoare Curtea de Apel Alba Iulia nu ar fi luat acea decizie de înlăturare a consecinţelor penale pentru domnul Dan Daniel?
Liviu Dragnea: Mulţi jurişti aşa au spus.
Alexandra Andon (RRA): Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spune altceva şi anume că domnul Dan Daniel fusese condamnat pentru că făcuse abuz în serviciu, cu încălcarea unei hotărâri de guvern, ceea ce este un act normativ cu forţă juridică inferioară legii, ori Curtea Constituţională a cerut ca abuzul în serviciu să fie legat direct şi explicit de încălcarea unui act cu forţă normativă…
Liviu Dragnea: Ştiţi exact ce cuprinde decizia Curţii Constituţionale?
Alexandra Andon (RRA): Da. Mă tem că da.
Liviu Dragnea: Ştiţi şi o altă decizie a Curţii Constituţionale care spune că este obligatoriu, sunt obligatorii şi prevederile din dispozitiv şi prevederi din expunere? Şi acolo sunt trei prevederi, doamnă. Şi anume, să stabilească o limită a pagubei, să se stabilească dimensiunea vătămării si să se stabilească care este legea încălcată. Aceste trei elemente erau cuprinse în…
Alexandra Andon (RRA): Exact, dar domnul Dan Daniel încălcase o hotărâre de guvern. Aşadar, un act cu forţă juridică inferioară legii, cu sau fără ordonanţa de urgenţă 13, domnul Dan Daniel, conform CCR, oricum ar fi fost exonerat de răspundere penală, pentru că asta spune dispozitivul acelei decizii 415…
Liviu Dragnea: Hai să vedem şi motivarea. Vă rog. Am lungit-o cam mult.
Alexandra Andon (RRA): Am lungit-o cam mult! Credeţi?
Liviu Dragnea: Vă rog. Nu ştiu ce plan aveţi!
Alexandra Andon (RRA): Nu am niciun plan. În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului, în ce fel se concentra ordonanţa 13 pe recuperarea prejudiciului?
Liviu Dragnea: Într-un fel foarte simplu. S-a tot vorbit de acel prag. S-a explicat, au explicat la vremea respectivă şi ministrul şi alţi colegi de-ai dumnealui că decizia Curţii prevedea şi o limită a pagubei. De ce au ajuns la 200 de mii de lei sunt calculele dumnealor. Sunt mai multe prevederi în Codul Penal care se referă la nişte limite, unele de 50 de mii de euro, alte de două milioane de euro pentru fapte foarte grave. Dar, sigur că s-a spus atunci că se poate fura până la 200 de mii de lei, 200 de mii de lei, nu s-au ascultat argumentele lor. S-a spus că de la acel prag în sus se poate vorbi de infracţiune, până la 200 de mii de lei au considerat ca şi legiutor că se poate discuta de civil, adică să se recupereze prejudiciul respectiv.
Alexandra Andon (RRA): Dar asta nu scria în ordonanţa 13.
Liviu Dragnea: Ce nu scrie, doamnă!
Alexandra Andon (RRA): Faptul că până la…
Liviu Dragnea: Există alte prevederi în Codul Penal. Poate sunt…
Alexandra Andon (RRA): Deci ele sunt oricum în vigoare.
Liviu Dragnea: Cum?
Alexandra Andon (RRA): Ele sunt oricum în vigoare, acele prevederi din Codul Penal cu recuperarea prejidiciului. Dar haideţi să vă întreb despre soarta ordonanţei 13 în parlament. Ea este la Comisia juridică a Senatului sub indicativul L13/2017. Ce soartă credeţi că va avea?
Liviu Dragnea: Eu ştiu că este ordonanţa 14, care a abrogat ordonanţa 13. Preşedintele României, care este preşedintele nostru al tuturor, a solicitat oficial guvernului ca  ordonanţa 13 să fie abrogată şi guvernul a abrogat-o prin ordonanţa 14, ordonanţa 14 care a fost legea de aprobare a ordonanţei 14, a fost aprobată în Senat rapid, a venit în Cameră. O s-o aprobăm şi noi, luni sau marţi cel mai. Deci legea care aprobă ordonanţa care abrogă ordonanţa 13.
Alexandra Andon (RRA): Dar în continuare, în proces legislativ se află această ordonanţa 13.
Liviu Dragnea: Care este abrogată.
Alexandra Andon (RRA): Dar ea este în proces legislativ şi Senatul sau Camera Deputaţilor, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să se pronunţe asupra ei.
Liviu Dragnea: Categoric.
Alexandra Andon (RRA): Nu spune nimeni un termen, parlamentul este suveran, dar ce se va întâmpla cu ea?
Liviu Dragnea: Eu aştept nişte opinii de la specialişti, pentru că toată lumea a cerut să abrogăm Ordonanţa 13. Guvernul a abrogat Ordonanţa 13. Parlamentul trebuie să aprobe legea care aprobă Ordonanţa 14. Vom face asta. Pentru Ordonanţa 13 trebuie să spună specialiştii ce trebuie să mai facem cu ea, pentru că unii spun: oameni buni, Ordonanţa 13 este abrogată, deci, nu mai este în vigoare.
Alexandra Andon (RRA): Da.
Liviu Dragnea: Doamnă nu sunt specialist, trebuia să mă pregătesc dacă îmi spuneaţi…
Alexandra Andon (RRA): Nu, dar sunteţi preşedintele Camerei Deputaţilor, sunteţi liderul PSD.
Liviu Dragnea: Categoric.
Alexandra Andon (RRA): Un partid care are o majoritate impresionantă, are, mă rog, o proporţie impresionantă în Parlament…
Liviu Dragnea: Poate deranjează asta.
Alexandra Andon (RRA): Pe cine?
Liviu Dragnea: Nu ştiu, întreb.
Alexandra Andon (RRA): De ce? E votul românilor.
Liviu Dragnea: Vă rog, doamnă. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, am cerut, aşa cum este instituţional corect, Comisiei juridice să prfezinte un punct de vedere rapid, un punct de vedere al specialiştilor.
Alexandra Andon (RRA): Aţi vorbit despre Legea răspunderii magistraţilor. Mai este o prioritate pentru PSD?
Liviu Dragnea: Este pentru toată lumea. Şi eu ce am spus în campanie susţin în continuare, este nevoie de o discuţie şi dezbatere amplă despre toată legislaţia din domeniul judiciar şi din domeniul justiţiei. Să nu uităm totuşi că, din păcate, în România, Curtea Constituţională a zdrenţuit Codurile penale. Sunt peste o sută de articole din Codurile penale care au fost declarate neconstituţionale. Înseamnă că noi avem o problemă pe fond cu aceste legi. Nu cred că mai există undeva în lume sau la noi în legislaţie vreo lege unde să se regăsească peste o sută de articole declarate neconstituţionale. În ceea ce priveşte Legea răspunderii magistraţilor, pe mine mă interesează în primul rând să identificăm un pachet de prevederi legale prin care judecătorii să se simtă mult mai protejaţi, mult mai protejaţi în raport cu posibile influenţe sau posibile presiuni din partea unor instituţii sau a unor persoane, indiferent ce funcţii ocupă în statul român, pentru că eu ca cetăţean român aş vrea să fiu sigur că, atunci când merg în faţa unei instanţe, instanţa judecă doar din punct de vedere a legii şi doar aşa cum îi dictează propria conştiinţă.
 


Accesează: