Dragnea, după ce s-a plimbat cu barca în apă până la genunchi- ca să nu se ude, a cerut planurile de acțiune în caz de inundații, când apa a năvălit deja în case

Dragnea, după ce s-a plimbat cu barca în apă până la genunchi- ca să nu se ude, a cerut planurile de acțiune în caz de inundații, când apa a năvălit deja în case

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut miercuri prefecţilor din judeţele afectate de inundaţii să transmită cât mai urgent planurile de acţiune şi intervenţie pentru punctele pe care le consideră critice. Asta, în contextul în care hidrologii și meteorologii au anunțat că există noi pericole de inundații în următoarele zile, iar în ultimele două zile zeci de case au fost deja afectate de ape.

După ce s-a plimbat cu barca, împreună cu premierul Victor Ponta, în apă până la genunchi, fiind trași de handarmi, ca să nu se ude- vicepremierul și-a dat seama că la București nu se știe care sunt planurile dupa care trebuie gestionate zonele afectate de inundatii. Așa că, a cerut edililor din zonele afectate să trimită, peste noapte, hărți și planurile după care acționează.

„Vreau să vă rog ca în continuare să rămâneţi în dispozitiv, să rămâneţi la acelaşi nivel de mobilizare şi de pregătire pentru că veştile nu sunt bune. Începând de joi, o să ne spună colegii din zona de meteorologie, se instituie cod portocaliu aproximativ în aceleaşi zone. O să vă rog ca după această videoconferinţă să transmiteţi la punctul unic de comunicare de la IGSU, la domnul ministru Raed Arafat, punctele critice unde credeţi că se poate interveni urgent ca să concentrăm acolo forţe şi mijloace pentru a putea preveni, acolo unde putem, să revină din nou apele în aceleaşi zone sau în aceleaşi locuinţe. Aşteptăm să ne trimiteţi planurile de acţiune şi intervenţie pe care le veţi realiza în această noapte”, le-a spus Dragnea prefecţilor în cadrul Comandamentului pentru inundaţii pe care l-a coordonat la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.ro.

Dragnea i-a solicitat directorului Companiei Naţionale Apele Române să ceară tuturor angajaţilor companiei din judeţele unde există risc de inundaţii, precum şi celor din conducerea administraţiilor bazinale din respectivele zone să inventarieze 'într-o oră, două ore maxim, care sunt posibilităţile reale de intervenţie în punctele pe unde apa a spart, pe unde apa a trecut'.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru a ne putea mobiliza până mâine dimineaţă la ora 9,00, când estimaţi, mă rog, că se instituie cod portocaliu, pentru a încerca să protejăm să nu mai intre apa tot în casele inundate. Până mâine dimineaţă la ora 9,00 nu este un timp lung, dar nu este nici foarte scurt. Există logistică, există zeci de mii de saci în fiecare judeţ, putem aduce din altă parte. Mai sunt şi alte instituţii care şi-au arătat disponibilitatea să ne ajute, dar avem nevoie de informaţii de la dumneavoastră. Deci, în două ore vreau ca fiecare prefect din judeţele afectate să trimită la IGSU, dar după analiza pe care o fac specialiştii dumneavoastră (de la Apele Române - n.r.) aceste solicitări şi acest plan de acţiune”, a afirmat vicepremierul Dragnea.

El a cerut mobilizare din partea structurilor locale, a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, a celor constituite în jurul primarilor.

„Primii care trebuie să fie în contact cu oamenii din casele care pot să fie afectate sunt primarii. Îi respectăm aşa cum respectăm fiecare autoritate locală, dar trebuie să înţeleagă fiecare primar că nu contează culoarea politică a cetăţeanului care stă într-o casă sau alta. În aceste situaţii primarul acţionează ca reprezentant al statului, este valabil şi pentru preşedinţii de consilii judeţene. Vă rog să responsabilizaţi primarii, vă rog să-i implicaţi în mod serios în aceste acţiuni. Este important pentru fiecare cetăţean să simtă că nu este abandonat de autorităţile locale, de autorităţile judeţene şi, în general, de autorităţile acestei ţări. Acţionaţi în continuare aşa cum aţi acţionat până acum în strânsă colaborare toate instituţiile din comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. La Bucureşti aveţi deschidere pentru orice fel de sprijin pe care-l solicitaţi. Este important să le faceţi în timp util şi să faceţi planurile în mod eficient pentru a putea acţiona cât mai mult până mâine dimineaţă”, a subliniat vicepremierul.

Dragnea le-a transmis prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene rugămintea de nu se demobiliza în faţa criticilor ce le-au fost aduse de anumiţi politicieni.

„Unii politicieni sunt şi au fost destul de nervoşi în aceste zile şi mai şi ceartă autorităţile. Vă rog să nu vă lăsaţi influenţaţi de aceste declaraţii, să nu vă demobilizaţi şi le puteţi analiza după ce trece potopul. (...) Vă rog să nu uitaţi că principala noastră atribuţie este de a interveni în aceste situaţii. Aceasta este decizia primului-ministru, aceasta este abordarea primului-ministru şi faceţi lucrurile aşa cum trebuie, indiferent de cine ne critică, de cine vă critică şi indiferent de implicarea unora sau altora. O să avem timp după ce trec aceste intemperii să facem o analiză comparativă”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Începând de miercuri seară până joi seară ANM va emite o nouă avertizare de cod galben de precipitaţii, cantităţi mai intense cuprinse între 15-20 litri pe metru pătrat urmând să se înregistreze în judeţele din sud-vestul ţării, precum şi în cele deja afectate de inundaţii, cum a fost cazul judeţului Teleorman.