Dovada crimelor miliţiei lui Voronin

Atrocităţile regimului comunist de la Chişinău ies la iveală. Deşi procuratura din Moldova spune că tânărul Valeriu Boboc, 23 de ani, a murit intoxicat cu fum în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, fotografiile obţinute de reporterii EVZ la faţa locului arată răni pe faţă, o gaură adâncă pe frunte şi multiple vânătăi pe corp.

Potrivit familiei, Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime în arestul poliţiei moldovene, dar raportul medicilor legişti, citat şi de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie” cu o substanţă deocamdată necunoscută! Halucinant, raportul medico-legal are totuşi o măsură de precauţie prin faptul că este unul preliminar şi nu definitiv.

„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un comunicat al procuraturii. Certificatul medico-legal nu menţionează însă prezenţa nici unei singure leziuni!

Ieri, la mitingul opoziţiei, care a adunat 6.000 de oameni, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, care a murit la secţia de poliţie.

TÂNĂR MORT ÎN BECIURILE TORTURII

Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani, care fusese arestat după evenimentele de la Chişinău de săptămâna trecută, a decedat la poliţie, potrivit familiei sale.

Familia nu cunoaşte cu exactitate cauzele decesului, dar consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, deoarece corpul este plin de vânătăi, este rănit pe toată faţa, iar pe frunte are o lovitură evidentă şi adâncă. Raportul medicilor legişti, citat de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută”. „Procuratura este gata să admită o expertiză internaţională în cazul morţii lui Valeriu Boboc, arestat în timpul protestelor şi care a decedat în timp ce se afla în custodia poliţiei, pentru a exclude orice dubii referitor la cauza decesului”. Procuratura Generală mai precizează că Boboc a murit în 8 aprilie la ora 1.15, în drum spre Spitalul de Urgenţă.

„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un halucinant comunicat al procuraturii.

Anterior acestui comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afirmase că tânărul a suferit o intoxicaţie cu gazul folosit de poliţie pentru împrăştierea manifestanţilor. Are trupul plin de vânătăi

 

Familia lui Valeriu Boboc consideră însă că tânărul de 23 de ani a murit din cauza bătăilor primite în arest, pentru că are trupul plin de vânătăi.

„Valeriu a fost arestat marţi, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era căsătorit şi avea un copil de un an şi jumătate. De altfel, liderul partidului de opoziţie Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urechean, vorbise despre o victimă, fără a-i da numele. Potrivit acestuia, era vorba despre un tânăr de 23 de ani, din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, „omorât în torturi la poliţie”.

În acest context, Urechean şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea unor organizaţii europene cu privire la modul în care puterea comunistă a ales să gestioneze situaţia. „Noi simţim că dictatura ne depăşeşte cu paşi mari, cu sus ţinerea, cu mare regret, şi a organismelor internaţionale. Situaţia se înrăutăţeşte. Au apărut primele jertfe - omorâţi în torturi la sectorul de poliţie -, un tânăr din comuna Bubuieci, de aici, din municipiul Chişinău, de 23 de ani. Este regretabil că nu toţi din UE înţeleg com portamentul tovarăşului Voronin. Le-aş dori şi eu lor câte un preşedinte comunist şi atunci poate ar înţelege mai mult”, a spus Urechean.

Ieri, la mitingul opoziţiei, Do rin Chirtoacă, vicepre şe dintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tâ nărul în vârstă de 23 de ani care a murit la secţia de poliţie.

„Tinerii din Moldova s-au săturat de comunism. Ei vor un viitor european. Comunitatea internaţională are cunoştinţă deja despre crimele comuniştilor din aceste zile”, a precizat Chirtoacă.

CONTRADICŢIE. Dacă pe prima pagină a certificatului medico-legal legistul precizează că nu s-a stabilit cauza decesului, pe pagina a doua apare drept cauză „intoxicaţie cu toxic necunoscut” INCOGNITO ÎN ORAŞUL INTERZIS O incursiune în capitala Moldovei ne dezvăluie un oraş intrat, de câteva zile bune, în zodia fricii. Oamenii, urmăriţi şi hăituiţi de securitate, mai vorbesc liber doar în bucătărie, iar convorbirile telefonice importante au loc numai de pe cartele aruncate ulterior. Câteva episoade ale groazei, într-un reportaj de la trimişii noştri speciali în ţara condusă de ultimul miliţian al Europei.

Poporul e minţit cu televizorul

Vineri, 10 aprilie 2009, ora 19.00. La televiziunile din Chişinău curge programul de ştiri. Canal 4 rulează, în buclă, secvenţe titrate „No Comment” în care demonstraţia de săptămâna trecută pare, de la un capăt la altul, opera unor grupuri de huligani: tineri agită răngi şi sticle cu alcool, târăsc pe jos computere şi scaune furate din parlamentul asediat cu pietre.

Moldova 1 şi EU TV transmit exclusiv declaraţii ale comuniştilor. Vocile opoziţiei se mai aud doar la Pro TV Chişinău, televiziune cu sabia lui Damocles deasupra capului după ce i-a expirat licenţa. Pe Canalul 2+ se difuzează Observatorul Antenei 1, preluat de la Bucureşti. Începe un reportaj despre afacerile din România şi Republica Moldova ale lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui comunist de la Chişinău. Trec cinci secunde. Brusc, emisia este tăiată şi intră un calup de publicitate care ţine fix până la reportajul următor.

Bucătăria, loc sigur pentru dezbateri democratice

Pe străzile capitalei domneşte o linişte aparentă. Tensiunea se simte pe fiecare bancă goală din centrul Chişinăului, în fiecare piaţă cu arhitectură sovietică în care puţini se aventurează la o plimbare, în fiecare bar din care clienţii lipsesc deşi weekendul abia a început.

În civil şi în uniformă, agenţii de poliţie şi de securitate patrulează şi stau cu ochii fixaţi pe cei câţiva tineri care au drum prin faţa guvernului, parlamentului sau Ministerului de Interne. Nu poţi decât să te întrebi unde sunt la ora asta oamenii din Chişinăul cel viu, faimoşi pentru stilul spumos în care ştiu să petreacă la sfârşit de săptamână. „La bu cătărie”, ne răspunde Ion Terguţă, directorul defunctei televiziuni de ştiri D TV, arestat joi pentru că s-a aflat ca ziarist în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Metafora lui Terguţă vine dintr- o altă vreme, cea în care moldovenii se trezeau pe ritmurile imnului URSS şi primul lucru pe care-l vedeau la şcoală sau la serviciu era portretul lui Stalin. „Oamenii se strâng acum la bucătărie pentru că acolo pot vorbi măcar în şoaptă fără să fie auziţi, ceea ce în sufragerie nu pot face pentru că acolo este telefonul care are urechi”, explică Terguţă.

Teroarea agenţilor civili în haine negre din piele

Nu toţi locuitorii capitalei sunt însă acasă. De câteva sute nimeni nu mai ştie de zile bune. Au fost umflaţi în plină stradă miercuri şi joi de bărbaţi în haine negre din piele, un fel de uniformă a agenţilor în civil. Cei mai mulţi dintre dispăruţi sunt studenţi sau elevi, unii chiar minori, iar părinţii imploră degeaba plângând la uşile insti tuţiilor pentru a afla unde sunt.

Liderii opoziţiei şi ziariştii rămaşi liberi se străduiesc şi ei zilele acestea să-i numere, să-i găsească pe cei dispăruţi şi să inventarieze abuzurile judiciare sau, pur şi simplu, să le spună povestea celor brutalizaţi.

Mihai Ghimpu, şeful Partidului Liberal şi opozant al comuniştilor de 20 de ani, este considerat una dintre cele mai sonore voci împotriva regimului. Zilele lui înseamnă, de aproape o săptămână, o continuă goană după dovezi ale torturii fizice şi psihice, dar şi după listele electorale pline de morţi şi emigraţi care ar demonstra fraudarea alegerilor din 5 aprilie. „Republica Moldova este numai 1% democraţie. De ce-i bat pe tinerii aştia!?”, se revoltă Ghimpu.

Anchete ca pe vremea lui Stalin

„Ei desfiinţează fizic şi psihic exact generaţia care a scăpat de reflexul sovietic. Exact pe copiii aceia care s-au născut în 1990, '91, '92, şi care sunt cu sufletul şi cu mintea în Occident”, răbufneşte fodatorul mişcării democratice Frontul Popular în Moldova încă din 1989.

Comuniştii au ca argument împotriva demonstranţilor actele de vandalism de la preşedinţie şi parlament. Le invocă de câte ori au ocazia, vorbind despre huliganii care au distrus clădirile-emblemă ale statului. Investigaţiile jurnalistice arată că nici în acest caz lucrurile nu sunt ceea ce par.

De exemplu, tânărul cu sticla de şampanie arătat obsesiv la televiziunile comuniste a fost identificat de un fost profesor intervievat de Jurnal TV ca agent al serviciului de Informaţii şi Securitate. Un alt demonstrant, cel care a în fipt pe clădirea parlamentului steagul României şi al UE este „asistat” într- o fotografie de un poliţist care priveşte scena cu îngăduinţă. Oficial, autorităţile nu investighează însă această pistă. Sunt ocupate cu anchetele celor câteva sute de demonstranţi duşi în beciurile comisariatului general al poliţiei şi judecaţi chiar acolo, fără ca măcar să fie transportaţi la o judecătorie, aşa cum ar cere procedura judiciară.

„Nici pe vremea lui Stalin şi Beria nu se întâmpla aşa”, spune Ghimpu. În mână are fotografiile unui tânăr învineţit din cap până în picioare, în arestul poliţiei.

Citiţi şi:

Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările

SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

TEROAREA SECURITĂŢII

Telefoane ascultate, filaj neîntrerupt

Jurnalistul de investigaţii Vitalie Călugăreanu povesteşte şi el cazul operatorului TV Oleg Brega, de care nu s-a ştiut nimic patru zile. „A fost bătut miercuri seara. Doi reprezentanţi ai unor ONG-uri l-au găsit într-o baltă de sânge, în spatele guvernului. A ajuns la spital, apoi a plecat acasă şi şi-a pierdut de două ori cunoştinţa. A plecat să-şi ia certificat medical şi pe drum l-au săltat într-o maşină. Despre alţi doi operatori de la Jurnal TV nimeni nu mai ştie nimic”, povesteşte Călugăreanu.

Ion Terguţă, directorul televiziunii intrate a treia oară în faliment, povesteşte ce s-a întâmplat când el însuşi a fost arestat miercuri. „M-au luat de pe stradă, fără explicaţii. M-au dus la poliţie şi primul lucru pe care l-am cerut a fost asistenţa unui avocat. Mi s-a răspuns că nu e momentul acum”. Chişinăul pare să fi intrat sub semnul „Big Brother”. Toată lumea, fie ziarist, fie politician de opoziţie, este conştientă că telefoanele mobile sunt ascultate şi că filajul s-a înteţit. „Nu vă spun pe telefon unde ne vedem. Până să ajungem noi, ei sunt deja acolo”, a fost reacţia unui politician atunci când i-am solicitat o întâlnire.

„Daţi-mi pe mail detaliile, pe telefon nu discut”, ne-a avertizat şi un jurnalist. Când au însă de comunicat ceva important, oamenii vizaţi apelează la cartele re încărcabile sau la mobile de o singură zi. Le cumpără, le folosesc o singură zi apoi aruncă aparatul.

Câţiva, însă, s-au resemnat cu gândul că discuţiile telefonice au trei urechi. „De douăzeci de ani trăiesc cu ei pe urma mea. Îmi bag picioru’ în Voronin!”, explodează Mihai Ghimpu. Chişinăul se pregătea ieri-di mineaţă de încă un miting de protest.

Nici măcar organizatorii nu îndrăzneau însă să spere într-o revoluţie, după cum ne-a spus chiar Ghimpu: „Nu vrem o revoluţie, ar fi prea multe jertfe. Nuasta e calea noastră”.

COMUNIST. Regimul lui Voronin acţionează după manualul sovietic Foto: Reuters

MANIFESTAŢIE

Protest paşnic al opoziţiei

Aproximativ 6.000 de persoane s-au adunat, ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţă de abuzurile poliţiei şi a fraudării alegerilor de către comunişti. La mitingul organizat de opoziţie nu au fost prezenţi doar tineri, ci şi oameni de 35-40 de ani, majoritatea părinţi ai celor arestaţi în ultimele zile de represiune.

La tribuna amenajată pentru discursurile liderilor opoziţiei se distingeau şi şase poliţişti echipaţi de luptă, iar în mulţime (primele şi ultimele rânduri) se amestecaseră poliţişti în civil şi agenţi SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate). Şeful SIS este, de altfel, nepotul soţiei lui Vladimir Voronin. Lângă sigla canalului muzical de televiziune MUZ TV scria cu majuscule „MOBILIZAREA!!”, un îndemn evident pentru tinerii care sunt publicul-ţintă al acestui MTV moldovenesc .

După câteva discursuri ţinute de Dorin Chirtoacă, Vlad Filat şi alţi lideri ai opoziţiei din Moldova, oamenii s-au retras prudent în jurul orei 14.00 (când a expirat autorizaţia manifestaţiei) pe acordurile melodiilor cântate-n difuzoare de Doina şi Ion Aldea Teodorovici. De la tribună, cineva a strigat, ca o încheiere reuşită, „slugoiul Voronin!”.

MANIFESTAŢIE. La mitingul partidelor de opoziţie au venit şi părinţii şi bunicii tinerilor hărţuiţi de Voronin Foto: Reuters