Două treimi dintre angajaţi preferă să îşi dea demisia, dacă nu rămâne în continuare şi munca la domiciliu

.Locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro. Ce criterii trebuie să îndeplinești. Sursa foto: Arhiva EVZ

La nivel internațional, două treimi dintre angajaţi iau în considerare demisia dacă nu pot să îşi desfăşoare activitatea în sistem home office cel puțin câteva zile într-o săptămână de lucru.

În Ungaria, tinerii nici măcar nu acceptă locuri de muncă unde nu există un regim de muncă hibrid. Potrivit noilor date ale companiei Kastle pentru securitatea birourilor, gradul de ocupare a birourilor din cele mai mari zece orașe din Statele Unite este de aproximativ 40%, în creștere cu 15% față de anul trecut.

Companii precum Apple și Google au început, în luna aprilie, să solicite majorității angajaților să se întoarcă la birourile lor pentru cel puțin câteva zile. Conform datelor unui sondaj de opinie date publicităţii recent de Insitutul de Cercetare ADP, la companiile care impun angajaţilor reîntoarcerea la birou s-ar putea ca în următoarele luni mai mulţi angajaţi să îşi dea demisia, obligația de a se întoarce la birou poate determina demisia, în special, angajaţilor mai tineri.

Situaţia este similară şi în Ungaria în cazul tinerilor. Raportul „People at Work 2022: Global Workforce View” a intervievat din noiembrie 2021 peste 32.000 de angajaţi din Statele Unite, India, Olanda și din alte țări. Potrivit rezultatelor, două treimi din forţa de muncă globală (64%) au declarat că s-au interesat, respectiv au în vedere căutarea unui nou loc de muncă, dacă angajatorul va impune reîntoarecerea lor la birou cu normă întreagă, scrie CNBC.

Nimeni nu vrea să se întoarcă la birou

Refuzul de întoarcere la birou este și mai puternic în rândul lucrătorilor mai tineri: conform raportului, 71% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au spus că ar lua în considerare căutarea unui alt loc de muncă dacă compania ar insista să se întoarcă la birou cu normă întreagă, în timp ce 61% la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 35-44 de ani și 56% dintre cei cu vârsta între 45-54 de ani gândesc similar.

La doi ani după pandemia de coronavirus, situaţia este similară şi în Ungaria. Potrivit sondajului realizat de Behaviour HR-magazin, angajatorii insistă asupra muncii hibrid: pentru 56,7% dintre intervievaţi va rămâne pe termen lung acest sistem de lucru.

O proporție semnificativă a companiilor (35,5%) planifică desfăşurarea activităţii exclusiv în on-site, în timp ce 7,9% menţinerea integrală a sistemului home office. Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de Cooperativa școlară Schönherz din Ungaria, telemunca este deja un cuvânt cheie pentru generația Z.

În timp ce în 2017 tinerii încă pledau pentru un tratament demn de un adult, astăzi oportunitatea home office și munca creativă desfăşurată în mod liber sunt mai importante pentru ei. Dacă ar trebui să aleagă între a merge la birou sau a lucra de acasă, 60% dintre tineri ar vota pentru home office, iar dacă și-ar putea programa propria săptămână de lucru, ar lucra jumătate din progam de acasă, iar cealaltă jumătate la serviciu, potrivit Napi.hu (RADOR).