Două spitale din Chișinău fuzionează, personalul protestează

Două spitale din Chișinău fuzionează, personalul protestează

Două spitale din Chișinău fuzionează, personalul protestează față de decizia luată de guvern pentru eficientizare.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat, miercuri o Hotărâre privind fuziunea a doouă spitale. Este vorba despre Spitalul de Infecții Toma Ciorba din Chișinău și Spitalul de Dermatologie și Boli Infecțioase din comunitatea Codru, în suburbia Chișinăului.

Două spitale, propuse pentru fuziune

La începutul acestei luni, ministrul Sănătății Alla Nemerenco a declarat că inițiativa de unificare este una necesară. Fuziunea va face posibilă „utilizarea corectă a fondurilor”, efectuarea unei reorganizări, precum și demararea de lucrări de reparații și creșterea eficienței managementului.

„Clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”, se mai arăta în nota de fundamentare a deciziei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt argument în favoarea fuziunii celor două spitale ține de fondul de paturi. Potrivit inițiatorilor, spitalul „Toma Ciorbă” are o capacitate de 135 de paturi pentru adulți, care pe parcursul anilor 2020-2022, conform datelor statistice, au fost utilizate doar în proporție de doar 65,7% în anul 2020 și 74,5 % în anul 2022.

Alla Nemerenco

Alla Nemerenco spune că se vor economisi circa 1,5 milioane de lei prin reducerea costului salarizării personalului de conducere / sursa foto: wikipedia

Economie prin fuziune

Potrivit ministrei Sănătății, ambele instituții vor continua să funcționeze, iar schimbările vor fi de natura restructurării interne.

Ca urmare a reorganizării instituțiilor medicale, se vor economisi circa 1,5 milioane de lei prin reducerea costului salarizării personalului de conducere (director, directori adjuncți) și de administrare (contabil șef, șef serviciu economic etc.), a mai spus Alla Nemerenco.

Angajații din cele două spitale și opoziția politică protestează

Această decizie a autorităților controlate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a provocat critici din partea opoziției și a angajaților celor două instituții medicale.

„La noi mereu spitalul a fost plin. Noi sîntem cu pacienții mereu. Dacă internezi pacientul în salon cu 3 locuri, iar el are o boală infecțioasă, înseamnă că automat stă singur în salon și două locuri nu sînt ocupate. Da, uneori putem să avem niște momente cînd nu este planul, nu știu de cine stabilit. sînt infecții sezoniere cînd spitalele sînt pline și ele vor mai fi”, a declarat, în replică, șefa secției de terapie intensivă din cadrul Spitalului „Toma Ciorbă”, Galina Chiriacov.

Aceștia au organizat mai multe proteste, dar Ministerul Sănătății nu și-a abandonat intenția.