Două ploi de meteoriți, vizibile în câteva zile

ploaie de meteoriti / sursa foto: captură video

Două roiuri de meteoriți vor străbate cerul aproape simultan la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Adică peste foarte puțin timp.

Două ploi de meteoriți, vizibile de pe Pământ

Ploaia de meteoriți „Delta Aquariid” va coincide cu o ploaie mai mică de meteoriți, „Alpha Capricornids”, la sfârșitul lunii acesteia, anunță Associated Press.

„Delta Aquariid”, apar în America de Nord, la sfârșitul verii, în fiecare an. Anul acesta vor fi 15 până la 20 de meteori vizibili pe oră și vor traversa cerul marți dimineață, în emisfera nordică.

Ei ar trebui să se vadă mult mai bine în emisfera sudică. Potrivit Societății Americane de Meteori (AMS), meteoriții pot fi văzuți cel puțin până în 21 august.

Cam în același timp, ploaia de meteori „Alpha Capricornids”, ar trebui să ne dezvăluie cel puțin cinci meteori pe oră. Aceasta ar trebui să dureze până în 15 august.

ploaie de meteoriți / sursa foto: captură video

Ce trebuie să știți despre o ploaie de meteoriți

Pentru a vedea o ploaie de meteoriți nu ai nevoie de echipament special. Ea apare de mai multe ori pe an. Majoritatea ploilor de meteoriți provin din resturi ale cometelor.

Meteorii din „Delta Aquariid” provin de la cometa 96P/Machholz. Meteorii din „Alpha Capricornidis” provin din cometa 169P/NEAT.

Când resturile cometelor intră în atmosfera Pământului, rezistența aerului le face foarte fierbinți, datorită procesului de frecare. Acest lucru face ca aerul să strălucească în jurul lor și lasă pentru scurt timp o coadă de foc în spatele lor - sfârșitul unei „stele căzătoare”.

Ele pot fi văzute pe cerul nopții datorită acestor bule de lumină ce le încojoară. Mărimea acestora poate varia în funcție de bucata de cometă ce trece prin atmosferă, de la particule cît un fir de praf, până la mărimea unui bolovan.

În opinia lui Don Pollacco, astronom la Universitatea din Warwick, „Alpha Capricornidis” produc adesea meteori foarte strălucitori. El spune că un „meteorit luminos valorează 20 de cei slabi”, referindu-se la percepția noastră când urmărim ploaia de meteori.

Când e cel mai bine să te uiți

Timpul optim pentru a te uita la o ploaie de meteori este intre miezul nopții și răsăritul soarelui, departe de luminile orașului, atunci cînd cerul este lipsit de nori și când luna nu este foarte strălucitoare.

Ochii se adaptează mai bine la lumina de noapte dacă nu stai să verifici des telefonul. Potrivit părerii lui Bill Cooke de la NASA, verificarea telefonului pe întuneric, „îți distruge vederea de noapte”.

„Delta Aquariid” se vor vedea cel mai bine din emisfera sudică, când va trebui să ținem cont că la miezul nopții, Luna va descrește cu aproximativ 30% .

Societatea de meteori are o bază de date cu viitoarele ploi de meteoriți mari, zilele în care se observă cel mai bine, și fazele Lunii din timpul ploilor. La mijlocul lunii august își vor face prezența Perseidele, care vor avea un nunăr considerabil de meteori.