Două nave de război americane în tranzit în strâmtoarea Taiwan

Două nave de război americane în tranzit în strâmtoarea Taiwan Sursa foto: Xinhua

La scurt timp după manevrele militare chineze inedite din apropierea insulei, această trecere “demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni indo-pacifice libere și deschise”, a precizat marina militară americană într-un comunicat.

Două nave de război americane au trecut, în tranzit, prin strâmtoarea Taiwan, a anunțat marina americană duminică, premieră de la manevrele chineze fără precedent din apropierea insulei. Această trecere “demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifica liberă și deschisă”, precizează comunicatul marinei americane, scrie Le Figaro.

Tensiunile din strâmtoarea Taiwan au atins cel mai ridicat nivel de ani de zile, în urma vizitei președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la începutul lui august în insula autonomă. China a făcut manevre militare terestre și maritime inedite ca represalii.

Tranzit “de rutină”

A șaptea flotă americană a precizat că cele două crucișătoare lansatoare de rachete din clasa Ticonderoga - l'USS Antietam și l'USS Chancellorsville – au efectuat un tranzit “de rutină” “în ape în care libertatea de navigație și de survol se aplică conform normelor internaționale”. A subliniat și că cele două nave au folosit un culoar al strâmtorii Taiwan care se află dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat costier”, adăugând că armata americană își rezervă dreptul de “a opera peste tot unde dreptul internațional o permite”

Ne puteți urmări și pe Google News

Flota a Șaptea are baza în Japonia și constituie un element esențial al prezenței navale a Washingtonului în Pacific.

Ministerul apararii din Taiwan a arătat într-un scurt comunicat că cele două crucișătoare americane au traversat de la nord la sud strâmtoarea Taiwan fără a le numi. “La trecerea lor spre sud prin strâmtoarea Taiwan, armata supraveghează mișcările în marea noastră și în spațiul nostru aerian (…) și situația este normală”, a precizat aceeași sursă.

Pe 12 august, Wasingtonul își anunțase intenția de a întări relațiile comerciale cu Taiwanul și de a face noi treceri aeriene și maritime în strâmtoare, ca răspuns la acțiunile “provocatoare” ale Chinei.

Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific, afirmase în acea zi că Beijingul a folosit recenta vizită controversată a lui Nancy Pelosi pentru a încerca să răstoarne statu quo-ul privind situația insulei. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)