Două mii de magistrați sunt ținuți în sistem de Comisia de la Veneția
- Cora Muntean
- 22 octombrie 2018, 00:00
Pensionarea anticipată, după numai 20 de ani de activitate, a judecătorilor și procurorilor a fost amânată cu patru ani, până la 31 decembrie 2022, conform cerințelor Comisiei de la Veneția. În lipsa Ordonanței de Urgență a Guvernului, magistrații s-ar fi putut pensiona anticipat, în baza Legii privind statul procurorilor și judecătorilor, publicată în Monitorul Ofi cial în 18 octombrie.
Vineri, după ce Comisia de la Veneția, întrunită în plen, a transmis un comunicat în legătură cu adoptarea Legilor Justiției și dezbaterile pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală, politicienii din Opoziție au triumfat și au catalogat poziția acestui for drept o palmă dată Guvernului. Însuși președintele Iohannis a cerut demisia ministrului Justiției după raportul comisiei apreciind că acesta și-a compromis definitiv cariera.
Judecătorii cu pensii mari, justițiabilii cu timp pierdut
În sistemul de justiție lucrează 7000 de magistrați. Potrivit legii vechi, aceștia se puteau pensiona anticipat la 25 de ani de activitate, cu o pensie de mult peste 10 000 de lei. Conform Legii privind statul procurorilor și judecătorilor, 2000 de magistrați s-ar fi pensionat imediat. Între timp, durata studiilor la Institutul Național al Magistraturii a crescut de la 2 la 4 ani. Prin urmare, în acest an și în următorii doi ani, s-ar fi creat un deficit de magistrați spre nemulțumirea justițiabililor care, oricum sunt nemulțumiți de durata proceselor. În aceste condiții, Comisia de la Veneția a transmis o recomandare și s-a făcut corectura.
Precizări de la ministru
Ministrul Tudorel Toader a vorbit despre acest aspect, al pensionării anticipate, dar și despre alte situații îndreptate prin OUG: „Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018”, a declarat ministrul Jusiției.
Confiscarea extinsă a averii
Comisia de la Veneția a publicat pe site avizul emis după plenul din 19 octombrie și a precizat că opinia oficială va fi postată în cursul zilei de azi.
În documentul publicat, Comisia recomandă abrogarea articolului privind pensionarea anticipată și nu amânarea lui cu 4 ani. În continuare, Comisia face o serie de considerații pe marginea CP și CPP și se arată că timpul acordat dezbaterii este prea scurt. „În plus, având în vedere ciocnirile dintre instituții (de exemplu, Președintele Republicii, Înalta Curte de Casație și Procurorul General față de Parlament), Comisia subliniază necesitatea de a acorda mai mult timp pentru a căuta un sprijin mai amplu pentru pachetul legislativ”, se arată în aviz.
Comisia mai recomandă Guvernului „să reconsidere și să modifice dispozițiile privind măsurile de confiscare extinsă (articolul 1121) și definiția funcționarului public (articolul 175), sancțiuni adiționale (articolul 65), pentru a le alinia la obligațiile internaționale ale țării”.