Autoritatile sanitar-veterinare au dispus sechestrarea a doua loturi de produse pana la finalizarea analizelor de laborator. Danone a confirmat.
Autoritatile sanitar-veterinare de la Bucuresti au decis, la finele saptamanii trecute, sa retraga din magazine doua tipuri de iaurturi produse de Danone Romania, pentru ca acestea ar putea contine o cantitate neprecizata de dioxina, substanta extrem de nociva pentru sanatatea consumatorilor.
Potrivit unor reprezentanti ai lantului de hipermarketuri Kaufland, din magazinul din Pitesti au fost retrase ieri loturi de iaurt de fructe Danone cu visine si Danone cu fructe de padure.
Conform unei adrese a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, adresata reprezentantilor Kaufland si datata 20 august, loturile de iaurturi sunt „suspecte de continut de dioxina in guma de guar”. Potrivit reprezentantilor Kaufland, produsele au fost scoase de la raft ieri, iar loturile au fost blocate in depozitul central.
Informatiile ne-au fost confirmate de reprezentanti ai Directiei Sanitare Veterinare, care sustin ca loturile restrase au fost indicate ca fiind suspecte de dioxina. Aceasta a fi putut ajunge in produsul finit prin intermediul unui aditiv „infestat”, guma guar, produs in conditii improprii.
Produsele din doua loturi, sechestrate
Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, ne-a declarat ca este vorba despre doua loturi de iaurt, cele care au ca date de expirare 11 si, respectiv, 20 septembrie.
Acesta insa, aflat in delegatie la Bruxelles, nu a putut sa ne spuna despre ce sortimente sau marci de iaurt ar fi vorba. Contactati de EVZ, reprezentantii companiei Danone au declarat ca vor fi disponibili pentru declaratii pe aceasta tema abia astazi, insa au precizat ca o serie de analize au fost realizate in ultimele zile, iar rezultatele au indicat „incadrarea in limitele legale”.
„Prin intermediul sistemului de alerta rapida, am fost instiintati de reprezentantii mai multor state UE ca o serie de compusi folositi in producerea unor iaurturi ar fi ajuns si la procesatori din Romania. In noaptea de 14 spre 15 august, noi am trimis avertizari in tara la mai multe Directii Sanitar Veterinare, pentru a retrage produsele din cele doua loturi de la vanzare. S-au prelevat probe care sunt acum in analize la un laborator din Ungaria, acesta fiind cel mai apropiat laborator de referinta pe dioxina”, ne-a declarat Radu Roatis.
SURSA INFESTARII: INDIA
Urme de coloranti au ajuns in aditivi
Cel mai sigur, dioxina a ajuns in produsele lactate prin intermediul unui aditiv, E-412, obtinut in India din fasolea de guar. La sfarsitul lunii iulie, societatea UNIPELTIM, producator de aditivi, a fost somata international sa-si retraga de pe piata o parte dintre produse, dupa ce s-a descoperit contaminarea acestora cu dioxina. Sursa de contaminare a fost compania Indiaglycols.
Contaminarea, spun specialistii, s-a produs pentru ca linia de productie a aditivului E 412 nu a fost igienizata dupa ce aceasta fusese folosita mai multi ani la producerea unor coloranti.
Aditivul E 412 este un stabilizator si o substanta care ajuta la ingrosarea compozitiei alimentelor. Este folosit pentru produsele lactate, dar si la prepararea inghetatelor si a sosurilor. Avertismente privind existenta acestui aditiv in produsele alimentare au fost trimise si in Franta, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Spania, Turcia si Ungaria.
Dioxina este o substanta deosebit de toxica, ce se depoziteaza in special in tesuturile grase din organsim, deci si in creier. „Este o substanta cancerigena. Blocheaza functionarea unor enzime din organism si afecteaza in special ficatul, neuronii si glandele endocrine”, subliniaza profesorul Victor Voicu, presedintele Comisiei de Toxicologie din Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii nu a trimis pana acum niciun avertisment in privinta existentei produselor cu dioxina pe piata din Romania. (Mihaela Naftanaila)
Cazul „Iuscenko” Dioxina l-a desfigurat pe presedintele Ucrainei
Cel mai cunoscut caz de otravire cu dioxina este cel al actualului presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, pe vremea cand era numai candidat al opozitiei, in septembrie 2004.
Atunci, el a fost transportat de urgenta la Clinica Rudolphinerhaus, din capitala austriaca, Viena, unde a fost diagnosticat cu „pancreatita acuta, insotita de modificari edematoase interstitiale”, din cauza unei „infectii virale serioase si a unei substante chimice care nu se gaseste in mod normal in produse alimentare”.
Otravirea cu dioxina, „cel mai probabil administrata oral”, a fost confirmata de toate analizele facute ulterior, Iuscenko prezentand si cel mai vizibil dintre efectele cunoscute ale unei astfel de intoxicatii, respectiv cloracneea - chisturi sebacee si eruptii veziculare faciale, insotite de hiperpigmentarea fetei.
Potrivit expertilor, seful statului ucrainean va mai ramane desfigurat multa vreme, fara a fi sigur ca va reveni vreodata complet la infatisarea anterioara otravirii. (Constantin Vlad)
Restrictii
Guma guar - interzisa in Ungaria
Autoritatile sanitare din Ungaria au avertizat populatia, inca de la inceputul acestei luni, sa nu consume niciun produs alimentar care contine aditivul E 412 - guma guar, scrie site-ul Standard-Team.
Riscurile de imbolnavire, spun autoritatile de la Budapesta, sunt uriase. Substanta este de obicei folosita in procesarea carnii, ca agent de omogenizare in paine, in patiserie si lactate, ca stabilizator in bauturile cu gust de ciocolata si alte sucuri. Autoritatile ungare au decis sa permita folosirea gumei guar numai daca firmele pot dovedi ca aceasta nu contine dioxina. (Ana Jitarita)
ACTUALIZARE 13:55Danone a confirmat suspiciunea de contaminare cu dioxina
Subsidiara companiei franceze Danone a confirmat astazi ca a retras din magazinele din Romania iaurturi cu fructe, din cauza unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxina a unui ingredient.
"In prezent, in Europa, institutiile insarcinate cu siguranta alimentului efectueaza investigatii in legatura cu alerta europeana privind prezenta unei contaminari cu dioxina in guma guar provenind din India. Pe 17 august, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentului (ANSVSA) din Romania, s-a efectuat identificarea cantitatilor de produs care au avut legatura cu alerta europeana. Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie", se arata intr-un comunicat al Danone Romania.
Autoritatea a prelevat probe de la un lot de produse care avea ca data de expirare 11 septembrie 2007, probe trimise la un laborator european de referinta de la Budapesta.
"In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise", se mai arata in comunicat.
Rezultatele testelor de la laboratorul din Budapesta vor fi disponibile saptamana viitoare, se mai arata in comunicat.
Danone precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 grame).
Compania mai precizeaza ca toate produsele Danone de pe piata sunt conforme cu legislatia si nu prezinta niciun risc pentru consumatori.
Autoritatea Veterinara a anuntat astazi ca loturi de iarut cu fructe au fost retrase din magazinele din Romania, ca urmare a suspiciunii de contaminare cu dioxina. ANSVSA nu a precizat care este firma ale carei produse au fost retrase, intrucat aceste date sunt confidentiale.