Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Două categorii de medici: şmecherii cu munţi de bani şi muritorii de foame
Două categorii de medici: şmecherii cu munţi de bani şi muritorii de foame

Două categorii de medici: şmecherii cu munţi de bani şi muritorii de foame

Trei medici implicaţi în escrocheria cu silicoane pentru vedete au fost arestaţi. Frauda pe care au comis-o dovedeşte că în spitalele de stat sunt două categorii de doctori: şmecherii care fac munţi de bani şi amărâţii care mor de foame.

Medicii de la Spitalul de Arşi, arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, puseseră la cale o escrocherie care le-a adus munţi de bani.

Într-un singur cont au fost găsiţi 700.000 de euro. Atât de bine mergea afacerea încât o doctoriţă implicată în fraudă depunea 14.900 de euro la două zile în contul din bancă. Depunea câte 14.900 pentru a nu intra în atenţia Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, unde se raportează automat toate tranzacţiile de peste 15.000 de euro.

Procurorii care au făcut percheziţii acasă la medicii implicaţi în afacere au avut surpriza să constate că au găsit atât de mulţi bani încât nu pot să-i numere şi au cerut să li se aducă maşini de numărat bani, cum sunt cele de la ghişeele băncilor comerciale.

Medicii cercetaţi s-au îmbogăţit printr-o schemă relativ simplă. Vedetele şi persoanele cu bani care veneau la cabinetele lor private pentru operaţii estetice de lux erau internate şi operate la Spitalul de Arşi, pe cheltuiala statuli. Toate costurile operaţiilor sunt, practic, un furt din banii pe care toţi îi plătim pentru asigurări medicale. Pentru operaţii medicii încasau onorarii de mii de euro, afacerea cu slicoane fiind foarte profitabilă.

Clienţii plăteau sume mai mici şi asta îi face părtaşi la escrocherie. Fiecare piţipoancă fericită să-şi mărească sânii cu reducere e responsabilă indirect pentru cazurile în care pacienţii Spitalului de Arşi sau rudele lor au fost în situaţia de a cumpăra cele necesare tratamentului. Au participat la fraudă.

Pentru că lucrau într-o schemă ilegală, profiturile medicilor arestaţi nu puteau să fie declarate şi impozitate corespunzător, astfel încât statul era jefuit a doua oară plin neplata taxelor.

Escrocii în halate albe să-şi facă afacerea bănăoasă în mediul privat, desigur nu cu acelaşi profit, dar au ales să fure din banii publici. Pentru că au avut avantajul costurilor suportate de spitalul de stat, au putut să ofere tarifele cele mai mici, furând astfel şi din clientela clinicilor private care fac legal acest tip de operaţii. A treia mare hoţie este concurenţa neloială.

Aşa s-au umplut de bani şmecherii în halate albe arestaţi duminică de judecători.

Cea mai mare greşeală pe care o poate face publicul acum este să pună semnul egal între şmecherii în halate albe şi sutele de medici care aproape mor de foame în sistemul public de sănătate, pe salarii mizerabile.

Cei care vor să fie cinstiţi sau nu au norocul să monteze silicoane vedetelor şi să poată opera în spitalul de stat pacienţii de la clinica privată sunt prizonieri ai unui sistem mizerabil care îşi bate joc de ei. Au salarii jenante şi sunt nevoiţi să accepte ”cadourile” făcute de pacienţi, într-o stare de ilegalitate umilitoare. Lucrează cu dotări învechite, fără medicamente şi ustensile, într-un mediu care creează toate condiţiile pentru greşeli fatale. Asta după ce s-au chinuit şase ani în facultăţi unde li se cer şpăgi peste şpăgi pentru examene.

Din pricina acestui sistem, tot mai ticălos şi mizerabil de la un an la altul, au fost forţaţi să fugă din ţară mii de medici competenţi şi oneşti. Cei care au rămas şi se zbat să supravieţuiască cinstit nu merită acum să fie băgaţi în aceeaşi oală cu escroci ca cei arestaţi astăzi.

Medicii care s-au îmbogăţit prin astfel de fraude sunt responsabili şi pentru mizeria în care se zbat colegii lor muritori de foame. Banii scurşi către şmecherii în halate albe fac sistemul să fie atât de nenorocit.

Şmecheria cu silicoane nu este nici măcar cea mai mare haiducie din sistem. Urmăriţi profiturile uriaşe pe care le fac marii importantori şi samsari de medicamente din afaceri cu statul şi veţi înţelege că sistemul e infectat de o mafie pe lângă care escrocii de la Spitalul de Arşi sunt nişte păduchi. Cu cât fac ei profit mai mare, cu atât mai distrus e sistemul în care ajungem noi.

Toţi îşi hrănesc luxul într-un mod perfid: pe spatele bolnavilor amărâţi şi nenorocind proprii colegi care abia supravieţuiesc încercând să-şi facă onest meseria.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: