Două bombardiere rusești au efectuat un zbor deasupra Pacificului. Aerovanele pot transporta și focoase nucleare

Două bombardiere rusești au efectuat un zbor deasupra Pacificului. Aerovanele pot transporta și focoase nucleareSursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost vorba despre un zbor de antrenament care a respectat regulile aviatice internaţionale. Acesta vine însă în contextul în care tensiunile sunt la cote maxime în urma amenințărilor nucleare repetate ale lui Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că două dintre bombardierele sale strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk, informează Reuters.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer. Ministerul rus al Apărării a mai precizat că a fost vorba de un zbor programat deasupra apelor neutre, conform cu regulile aviatice internaţionale.

Zbor programat

Acest zbor de antrenament a fost programat într-un moment în care tensiunile dintre Rusia pe de o parte și NATO, țările occidentale și SUA pe de altă parte sunt la cote maxime din cauza războiului din Ucraina. Vladimir Putin a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armaelor nucleare, iar NATO și SUA au anunțat că se așteaptă la un test imiment al forțelor nucleare ale Rusiei, potrivit sursei citate.

Comandamentul pentru securitate aeriană al SUA şi Canadei a anunţat în paralel, potrivit France Presse, că forţele aeriene ale SUA au interceptat luni două bombardiere ruseşti TU-95 în apropiere de coastele Alaskăi. Potrivit unui comunicat de presă, avioanele rusești „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei şi că activitatea rusă în zona de identificare americană nu este considerată a fi o ameninţare sau o provocare“.

Interceptările de aeronave ruse în această zonă, foarte apropiată de Extremul Orient rus, sunt relativ frecvente. Rusia desfăşoară în general manevre militare ample în această perioadă din an, relatează Agerpres.

Arsenal nuclear

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia deține aproape 6.000 de focoase nucleare, în comparație cu Statele Unite, care are 5.428. Totodată, Franța deține 290, iar Marea Britanie 225.

De asemenea, din totalul arsenalului nuclear deținut de Rusia, 1.588 sunt sunt desfășurate pe rachete balistice și în baze de bombardiere grele. Mai mult, există 977 de focoase strategice suplimentare, împreună cu 1.912 de focoase nestrategice, ținute în rezervă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News