Două asistente, inculpate pentru incendiul de la spitalul din Piatra Neamț în care au murit 10 oameni

Două asistente, inculpate pentru incendiul de la spitalul din Piatra Neamț în care au murit 10 oameniSpitalul din Piatra Neamț. Sursa foto: captură video

Două asistente și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost trimiși în judecată, în dosarul incendiului din noiembrie 2020 de la Secţia de Terapie Intensivă (ATI). Zece persoane și-au pierdut, atunci, viața.

Un puternic incendiu a izbucnit la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pe data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30. Flăcările au mistuit două saloane unde erau internați 17 bolnavi de COVID-19 și au ucis zece persoane.

Focul a pornit de la o candelă

Conform anchetatorilor, focul a pornit din Secţia de Terapie Intensivă, cel mai probabil de la o candelă lăsată nesupravegheată. Procurorii le acuză pe cele două asistente trimise în judecată că nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.

Spitalul din Piatra Neamț

Spitalul din Piatra Neamț. Sursa foto: captură video

În comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se arată că, din cauza concentrației de oxigen mult prea ridicate, la contactul lumânării cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a nouă dintre pacienții internați în saloanele 240 și 242 și a unui medic care a intrat în flăcări încercând să salveze pacienții.

De asemenea, incendiul de la spitalul din Piatra Neamț a dus la vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale.

Greșelile conducerii

În rechizitoriu se mai arată că asistentele au încălcat deliberat standardele minimale de prevenție în materia sănătății și securității în muncă și au creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă.

Procurorii au trimis în judecată și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care ar fi omis să ia măsuri pentru instruirea corespunzătoare a personalului în domeniul securității și sănătății în muncă.

Nominalizarea S.J.U. Piatra Neamț ca spital suport COVID 19 a implicat creșterea cantității de oxigen administrată pacienților și, astfel, creșterea concentrației de oxigen în atmosfera saloanelor unde erau acești pacienți.