Biroul Federal de Investigații a divulgat informații despre Donald Trump celor care urmăreau să împiedice alegerea sa ca președinte și apoi compromiterea acestuia.
Comisia Juridică a Senatului a dat publicității săptămâna aceasta transcrierea audierii din 22 august 2017 a lui Glenn Simpson, fondatorul companiei de investigații politice Fusion GPS. Fusion este firma plătită de Hillary Clinton care a girat un raport redactat de Christopher Steele, un fost spion britanic, despre presupuse aventuri erotice ale lui Trump cu prostituate într-un hotel din Moscova. Informații nedovedite până acum.
Din transcrierea audierii, care are 312 pagini, reiese că Simpson nu a avut nici o dovadă care să ateste veridicitatea celor scrise de Steele. „Chris are o reputație impecabilă de om care nu exagerează, nu inventează, nu vinde gogoși”, a declarat Simpson.
Când însă membrii comisiei au insistat să spună ce dovezi a avut în sprijinul afirmațiilor lui Steele, Simpson nu a răspuns.
FBI și-a divulgat sursele
Un detaliu important dezvăluit de șeful Fusion este că Steele a aflat de la FBI în septembrie 2016 că serviciul secret a primit informații din interiorul echipei de campanie electorală a lui Trump care s-ar potrivi cu ce știa și el.
Marea întrebare este de ce FBI a dezvăluit informații despre sursele sale lui Christopher Steele, un fost ofițer MI6, care acum lucrează pentru o firmă de informații privată.
Potrivit lui Simpson, Steele i-a spus în septembrie 2016 că FBI „avea informații pe această temă dintr-o sursă internă a echipei de campanie electorală a lui Trump” și de aceea a considerat că Steele „ar putea fi credibil”.
Simpson a fost evaziv atunci când a fost întrebat dacă Steele a primit aceste informații direct de la FBI, dar nu a negat: „V-a spus dl Steele că FBI i-a transmis lui această informație?” – „Nu a spus chiar așa”, a răspuns Simpson, adăugând: „(Steele) mi-a spus lucruri generale, cum ar fi ‘m-am văzut cu ei, mi-au pus o grămadă de întrebări, părea că aveau o altă sursă sau chiar aveau o altă sursă’.”
Simpson este un opozant al lui Trump
În cadrul audierii sale, Simpson a insistat că investigațiile sale despre Trump erau apolitice, însă la sfârșit a recunoscut că este un mare oponent al acestuia. „Cred că pot spune asta, probabil pe la începutul lui 2016 am tras o concluzie despre Donald Trump ca afacerist și despre caracterul lui și am devenit un oponent al lui.” Glenn Simpson a ținut să precizeze însă că opoziția sa față de Trump nu a influențat investigația privind afacerile acestuia sau activitatea sa în campanie.
Cârtița din ograda lui Trump
NBC News dezvăluie că informatorul FBI din interiorul echipei lui Trump ar fi fost George Papadopoulos. Fost consilier de rangul doi în echipa lui Trump, acesta a pledat recent „vinovat” pentru că a mințit FBI privind legăturile sale cu Rusia.
Întâlnirea de la bar
New York Times relata în decembrie că Papadopoulos a intrat în atenția FBI după ce, în mai 2016, i-a spus diplomatului australian Alexander Downer că serviciile secrete ruse au „informații murdare” despre Hillary Clinton. Discuția dintre cei doi a avut loc într-un bar din Londra.
Papadopoulos, un consultant în domeniul energetic, se întâlnise cu o lună înainte, în aprilie 2016, cu un profesor din Londra, Joseph Mifsud, care i-a spus că serviciile rusești au furat „mii” de mailuri legate de Hillary Clinton. Momentul întâlnirii cu Mifsud este important, deoarece este anterior datei la care s-a aflat public că rușii au piratat contul de mail al șefului campaniei electorale a lui Hillary, John Podesta.
Nu este clar dacă Papadopoulos a spus cuiva din echipa lui Trump despre afirmațiile lui Mifsud. Casa Albă a minimalizat rolul lui Papadopoulos în campania electorală.
Așa a demarat ancheta
Diplomatul australian Alexander Downer a făcut un raport despre discuția cu Papadopoulos abia la două luni după ce a avut loc, abia după ce au apărut informațiile despre atacurile cibernetice ale Rusiei.
La rândul său, guvernul australian a contactat FBI, care a demarat ancheta privind posibila complicitate dintre echipa lui Trump și Kremlin.
Însă de ce Steele și apoi Simpson au fost puși la curent de FBI cu informațiile de la Papadopoulos și Downer rămâne o enigmă.
Misterioșii soți Ohr și legătura cu Rusia
Bruce și Nellie Ohr au devenit două dintre cele mai stranii figuri din povestea dosarului lui Trump. Bruce Ohr era un adjunct al Procurorului General în Departamentul de Justiție, când s-a întâlnit cu Steele, înainte de alegerile din 2016. El a mai avut o întrevedere cu fostul agent britanic imediat după victoria lui Trump.
Nellie Ohr, fostă lucrătoare CIA cu specializare în problemele Rusiei, a lucrat pentru Fusion în cercetările legate de Trump.
Nici unul dintre soții Ohr nu apare în audierea lui Simpson.
Simpson a insistat în timpul anchetei că nu a discutat cu nimeni de la FBI în timpul lucrului la dosarul Trump. Însă nu a dezvăluit nimănui contactele avute cu un înalt funcționar al Departamentului de Justiție din administrația Obama.
Limba rusă
Simpson a recunoscut pe 14 noiembrie 2017, înt-o altă audiere, de data aceasta în Comisia de Supraveghere a Serviciilor Secrete a Camerei Reprezentanților, că s-a întâlnit cu Bruce Ohr. Ohr a fost demis după câteva săptămâni, în decembrie 2017, din cauza contactelor cu Fusion.
Simpson a fost întrebat dacă cineva din firma sa vorbește rusește, iar el a negat acest lucru. Dar Nellie Ohr are o licență la Harvard în literatura rusă, a fost editor al site-ului H-Russia, membru al H-Net, un grup interdisciplinar de oameni de știință și profesori, și a publicat numeroase lucrări despre URSS.