EXCLUSIV EVZ. Opoziţia faţă de aderarea ţării noastre la spaţiul fără frontiere este efectul convieţuirii guvernului olandez cu extremiştii lui Geert Wilders, spun un ziarist şi un antreprenor din Ţara Lalelelor.
Argumentul invocat de Olanda pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, şi anume corupţia din cele două ţări, este doar un pretext folosit de guvernul de la Haga pentru a nu-şi înstrăina aliaţii de extremă dreapta din parlament.
Dincolo de aceste simple calcule politice, nu există nicio altă raţiune pentru care coaliţia olandeză de guvernământ să se pună de-a curmezişul celorlalte 24 de ţări comunitare, unde corupţia de la Bucureşti şi Sofia nu face obiectul unor negocieri de culise între partide.
"Această opoziţie de la nivelul guvernului reflectă doar întro mică măsură preocupările de la nivelul societăţii privind eventualele riscuri asociate aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen, dar şi acestea au fost alimentate de ascensiunea extremei drepte şi de popularitatea de care se bucură PVV", a declarat, pentru EVZ, Robin Pascoe, redactor-şef al portalului de ştiri DutchNews.nl.
Partidul Libertăţii (PVV), condus de controversatul Geert Wilders, este formaţiunea de extremă dreapta care susţine cabinetul minoritar de la Haga. În schimbul acestui sprijin, Wilders a cerut, printre altele, blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza a ceea ce numeşte lipsa de progrese în lupta împotriva corupţiei.
Precedentul Serbiei
Preocupările olandezilor de rând nu îi vizează însă în mod expres pe români şi bulgari, a subliniat Pascoe. De exemplu, principala grijă a olandezilor, una de care guvernul se ocupă în prezent, este aşa-numitul "turism al beneficiilor sociale" - migraţia locuitorilor din celelalte ţări UE în Olanda pentru a primi ajutoare de la statul olandez, a explicat jurnalista olandeză.
În alte regiuni ale ţării, populaţia este nemulţumită de salariile mici pe care le acceptă, de exemplu, muncitorii polonezi. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în zonele depopulate ale Olandei, unde polonezii sunt văzuţi cu ochi buni de autorităţile locale, a subliniat Pascoe.
"Una peste alta, guvernul olandez este dur cu România şi Bulgaria din cauza PVV", a admis aceasta, subliniind că acest subiect îşi găseşte cu greu loc pe agenda opoziţiei.
Jurnalista crede că în viitor presiunile asupra Olandei pentru a accepta aderarea României şi Bulgariei la spaţiul fără graniţe interne, cel puţin în etape, vor creşte, iar Haga va ceda în final.
"Să ne amintim de cazul Serbiei şi de Tratatul de Asociere şi Stabilizare cu UE pe care urma să îl semneze. Olanda a spus mult timp nu, dar în final şi-a dat consimţământul după o serie de schimbări de faţadă", a declarat jurnalista.
Săptămâna trecută, la ultima reuniune a consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, Olanda a anunţat că ar putea arăta "o oarecare flexibilitate" faţă de România şi Bulgaria doar dacă raportul intermediar pe justiţie al Comisiei Europene, ce urmează să fie publicat în februarie, va fi unul pozitiv.
SPRIJIN
"Comunitatea olandeză de afaceri vă este aliat în aceste eforturi"
Comunitatea olandeză de afaceri nu împărtăşeşte opiniile guvernului de la Haga şi încearcă prin orice mijloace să influenţeze deciziile executivului, a declarat, pentru EVZ, Ben Jager, preşedintele asociaţiei Dutch- Romanian Network, care reuneşte antreprenori olandezi activi în România.
"Din acest motiv, oficialii români ar trebui să continue să sprijine comunitatea olandeză de afaceri şi să o trateze ca pe un aliat", a adăugat acesta.
Asociaţia sa dezaprobase încă din septembrie decizia guvernului olandez de a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen. "Mesajul meu către românii de rând este să aibă răbdare şi încredere în puterea propriilor argumente. Nu România, ci Olanda se află acum într-o poziţie izolată", a subliniat Jager, amintind că ţara sa este singura care se opune accederii celor două ţări în spaţiul fără frontiere interne.
El a confirmat că olandezul de rând este foarte puţin preocupat de dosarul Schengen. CITIŢI ŞI:
- Boicotarea prazului din Olanda, etapa pe raioane
- România este ţinută la uşa Schengen doar de guvernul de la Haga
- Băsescu despre neprimirea României în Schengen: "E un abuz al Olandei!"
- Cristian Diaconescu: E nevoie de o evaluare directă a României de către Olanda