Fostul patron al Clubului de Fotbal Poli Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat, ieri, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi este definitivă. Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit o pedeapsă de 10 ani, iar unul dintre principalii acuzaţi, Constantin Mărgărit, 9 ani. Alți cinci complici au primit condamnări între 7 și 9 ani de închisoare cu executare.

Averea, confiscată

Judecătorii au mai decis să sechestreze și să confişte sume uriaşe de bani. De exemplu, în cazul lui Marian Iancu este vorba de 132.129.260 de lei, 150 de milioane de dolari și 13 milioane de euro. În plus, instanţa a mai decis confiscarea a zeci de terenuri, clădiri, maşini de lux sau apartamente, aflate pe numele lui Iancu sau în proprietatea firmelor pe care acesta le controlează. În cazul lui Mărgărit, instanța a decis confiscarea unui autoturism Bentley și a unui apartament în Mamaia.

Procesul devalizării rafinăriei Rafo Onești a durat opt ani, iar politicienii au denumit fraudele din acest caz, drept „Jafo”. Procurorii DIICOT au acuzat că fraţii Iancu şi ceilalţi complici au derulat activităţi comerciale ilicite, în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – Tender SA – Carom SA. Ei au stabilit că gruparea spăla banii din evaziune prin mai multe firme pe care le controla.