Dosarul profesorului criminal. Dan Păcurariu şi-a ucis iubita prin cruzimi inimaginabile

Dosarul profesorului criminal. Dan Păcurariu şi-a ucis iubita prin cruzimi inimaginabile

Curtea de Apel Bucureşti îl va audia pe profesorul ucigaş în data de 14 mai, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fond la 18 ani de închisoare.

Judecătorul Marius Drăguţ de la Tribunalul Bucureşti notează, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Dan Păcurariu la 18 ani de închisoare pentru crima comisă acum 20 de ani, atunci când a ucis-o pe iubita lui, profesoara de chineză Mihaela Fulga, că acesta a comis fapta „prin cruzimi de o gravitate maximă, lovind victima cu ferocitate, cuprins de mânie şi având sentimentul de abandon, pe fondul aflării veştii că victima urma să plece în China”.

Cum a încercat să scape

„Inculpatul a încercat să speculeze declaraţiile martorilor date în faţa instanţei, care din cauza trecerii a 18-19 ani de la momentul audierii nu au mai avut precizia din anul 1998. Însă, în cauză vor fi avute în vedere toate declaraţiile date de persoanele vătămate şi martori, inclusiv cele de la momentul faptelor, care, coroborate, după cum s-a arătat mai sus, se constituie într-un fascicul de indicii sau de prezumţii neinfirmate, suficient de grave, precise şi conforme, fiind apte să stabilească vinovăţia inculpatului dincolo de orice îndoială rezonabilă”, se arată în motivarea deciziei, obţinută de EVZ.

Instanţa a apreciat că Dan Păcurariu a avut o atitudine nesinceră şi a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin crearea unui alibi mincinos, prin încercarea de a decredibiliza martorii audiaţi.

Având în vedere periculozitatea inculpatului, modul şi mijloacele de comitere a faptei, oroarea produsă în societate şi atitudinea acestuia după comiterea faptei, instanţa apreciază că stabilirea pedepsei inculpatului ar trebui să fie orientată spre maximul special. Cu toate acestea, după cum a statuat şi Curtea Europeană a Dreptrurilor Omului în cauza Beck contra Norvegiei, în cauzele în care se depăşeşte un termen rezonabil de soluţionare, instanţa poate aplica o sancţiune mai blândă”, mai notează judecătorul.

Ce l-a dat de gol

În dosar a cântărit greu raportul de expertiză medicolegală psihiatrică din data de 1 martie 2016.

„Raportul (...) a relevat că în discuţiile purtate cu mama sa, inculpatul este marcat de sentimentul de incertitudine faţă de natura probelor îndreptate împotriva sa, care îl aruncă în zona ruminaţiilor interne perpetue, îi tulbură comunicarea şi îi afectează grav capacitatea de autocontrol. Panica internă cuprinde întreaga personalitate a inculpatului, astfel încât îl determină să depună eforturi susţinute pentru automascare faţă de mama sa. Propoziţiile incriminatorii se regăsesc în majoritatea materialelor supuse analizei. Inculpatul reconstruieşte trecutul său şi încearcă să reconstruiască şi rudimentele de memorie ale mamei sale. Se poate constata tendinţa de inducere în eroare a organelor judiciare”, se arată în documentul citat.

Raportul mai concluzionează că discuţiile analizate subliniază înalta probabilitatea a implicării lui Dan Păcurariu în omorul comis în anul 1998.

 

Manifestări impulsive

„Reconstruirea evenimentelor se face în scopul inducerii în eroare a organelor judiciare, iar statusul psihologic al inculpatului este deplorabil. Din acelaşi raport reiese că inculpatul dispune de puternice tendinţe la manifestări impulsive, nondeliberative (...). Banalitatea acceptării violenţei se observă la modul în care aminteşte despre victimă şi întregul corolar al afectivităţii sale subliniază ideea că orice încercare de limitare, opoziţie sau aprobare a manifestărilor impulsive, poate provoca acte coleroase, violente, apreciate ca explozii comportamentale”, se mai reţine în motivare.

 

„Înfundat” de probe

Mihaela Fulga a fost ucisă cu mai multe lovituri în data de 26 spre 27 iunie 1998 în garsoniera sa din cartierul Titan. Profesorul Dan Păcurariu a negat vehement că ar fi fost în zonă la acea dată, dar a fost contrazis de cartela de metrou folosită la data de 26.06.1998 la staţia de metrou Iancului. Alte probe importante în acest caz au fost obiectele pe care le-a luat profesorul din locuinţa victimei, în încercarea de a simula un jaf. „După comiterea crimei, din garsoniera victimei au dispărut mai multe bunuri care aveau legătură cu inculpatul, respectiv, un lănţişor şi o brăţară din aur, un telefon mobil, buletinul de identitate al victimei, context în care un autor întâmplător nu ar fi putut face o asemenea selecţie”, au argumentat procurorii. Păcurariu a plecat şi cu cheia victimei, pe care anchetatorii au găsit-o la domiciliul acestuia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News