Dosarul PNRR. Fapte de corupție la o instituție din România. „Vom rezilia contractul”

PNRR. Sursa foto: gov.ro

Dosarul PNRR. Un control inopinat la o instituție din România vizează posibile fapte de corupție cu fonduri din PNRR. Verificările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății

Un control inopinat a avut loc Spitalul Obregia. El a fost făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății, care au anunțat posibile fapte de corupție cu fonduri din PNRR.

„Control inopinat la Spitalul Obregia realizat de reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la informațiile din spațiul public despre posibile acțiuni de corupție în PNRR. Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, coordonatorul Planului Național de Redresare și Reziliență pe Sănătate s-a deplasat pentru a discuta tehnic cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public”, potrivit unui anunț de presă al Ministerului.

Alexandru Rogobete a declarat că va rezilia contractul de finanțare dacă va fi cazul. El a mai spus că are toleranțo zero pentru cei care risipesc bani din acest program. Oficialul a subliniat că acești bani sunt pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și a actului medical.

Secretarul de stat a mai spus că au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului și că aceasta unitate sanitară nu a demarat procedurile de implementare.

„În urma rezultatului corpului de control, daca va fi cazul, cu siguranță vom rezilia contractul de finanțare! Acest lucru se va întampla în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave și fapte de corupție!”, a adăugat secretarul de Stat Alexandru Rogobete.

PNRR pus în pericol de cazul Obregia

Secretarul de stat a comentat situația de la spitalul Obregia, precizând că este vorba despre un proiect PNRR estimat la 5,7 milioane de lei. El a declarat că întârzierea procedurilor de achiziție va pune în pericol întregul program destinat refacerii infrastructurii medicale.

„Discutăm despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie în Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 02 Februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după. Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program!”, a declarat secretarul de stat.

Potrivit spuselor sale în calitate de coordonator național al PNRR pentru componenta sănătate, Ministerul Sănătății monitorizează fiecare procedură de achiziție. Iar acolo unde sunt sesizate încălcări sau există suspiciuni de corupție se va interveni rapid.

„Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu bani europeni nerambursabili! Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupție, vă asigur că vom interveni rapid și nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest Program. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România”, declară Alexandru Rogobete.

Sursa: Arhiva EVZ

Centru de psihiatrie pediatrică din fonduri PNRR

În urmă cu câteva luni, Guvernul a aprobat finanţarea construirii, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a unui centru de psihiatrie pediatrică la spitalul Obregia. Noul centru va avea trei etaje, cameră de gardă, ambulatoriu de specialitate şi spaţii de terapie. La Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” se va edifica un Centru de Psihiatrie Pediatrică, din fonduri PNRR, spunea primarul Nicuşor Dan.

„Spitalul «Prof. Dr. Alexandru Obregia» va avea un Centru de Psihiatrie Pediatrică. Noul centru va creşte calitatea serviciilor din domeniul sănătăţii mintale pentru copii şi adolescenţi. Vor exista cameră de gardă, ambulatoriu de specialitate, staţionar de zi, un spaţiu de terapie pentru copii cu TSA şi altele”, a spus Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

Noul centru ar urma să asigure o creștere a calității serviciilor din domeniul sănătății mintale pentru copii și adolescenți. Investiția constă în construcția unei clădiri S+P+3E formată din două corpuri. Valoarea totală a investiției este de 60.587.323,02 lei (TVA inclus).

„Proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici, inițiat de ASSMB, instituție în coordonarea viceprimarului Horia Tomescu, a fost deja aprobat de consilierii generali ai Municipiului București. În prezent, în București nu există servicii publice de complexitate pentru specialitatea psihiatrie pediatrică.

La nivelul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului nu poate oferi pacienților minori integral toate serviciile de care aceștia ar avea nevoie, de exemplu servicii educaționale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală!”, a transmis Nicușor Dan.