DOSARUL OPRESCU. Misteriosul aparat de bruiaj al lui Sorin Oprescu

DOSARUL OPRESCU. Misteriosul aparat de bruiaj al lui Sorin Oprescu

În ultimele zile, în spațiul public s-a strecurat zvonul că nu a fost găsit aparatul de bruiaj pe care Sorin Oprescu l-ar fi folosit în foișorul vilei de la Ciolpani, pentru a-și păzi secretele de la întâlnirile cu mituitorii. Chiar ieri, anumite surse au strecurat către jurnaliști zvonul că aparatul ar fi fost, de fapt, o lădiță frigorifică de voiaj.

Sursele EVZ au precizat, însă, că respectivul dispozitiv a fost ridicat de la fața locului și este un aparat electronic, dotat cu patru antene. Reamintim că în referatul procurorilor prin care se propunea arestarea primarului Capitalei, un denunțător povestește că „într-un foișor aflat în curtea imobilului de la Ciolpani se află un aparat de aproximativ 100x75 cm în care sunt obligați să își lase telefoanele mobile atunci când discută în foișor. Despre acest aparat, (.....) i-a spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”.

Imediat după arestarea edilului, avocații acestuia au susținut că la percheziția locuinței care a urmat în dimineața zilei de duminică, aparatul de bruiaj nu a fost găsit în foișorul primarului.

Vizitat de rude și tratat în arest

Încă de dimineață, Sorin Oprescu a primit o vizită din partea fratelui său, Dorin Gelu Oprescu. În jurul orei 11 ruda edilului a intrat pe poarta arestului. De când se află închis la Poliția Capitalei, primarul Capitalei a fost vizitat numai de avocați. Fiul acestuia, Mircea Sorin, nu a sosit încă în țară. Potrivit unor surse apropiate anchetei, primarul este închis într-o celulă cu șase bărbați, printre care și Mohammad Munaf, condamnat în cazul răpirii a trei jurnaliști români.

Program strict

Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt considerați infractori periculoși, majoritatea fiind arestați pentru infracțiuni economice.

Conform regulamentului Arestului Central al Capitalei, miercuri este zi de vizită pentru arestații al căror nume începe cu litera O.

Primarul a primit și un pachet cu alimente de la fratele său, pentru că, până acum, edilul a refuzat mâncarea din arest. Oprescu poate primi vizite la locul de detenție în zilele de miercuri, între orele 8.00 și 14.00, însă acest program se poate schimba la cererea primarului.

A fost arestat pentru 30 de zile încă de duminică noaptea, Tribunalul București și-a motivat decizia, astfel încât instanța superioară, Curtea de Apel București, a stabilit termen pentru a analiza contestația lui Oprescu ziua de luni, 14 septembrie. Decizia pe care Curtea de Apel București o va lua va fi definitivă.

Tratament asigurat

La un moment dat, s-a vehiculat faptul că în arest lui Sorin Oprescu i s-ar fi făcut rău. Potrivit legislației privind detenția, bolnavilor de diabet li se asigură, zilnic, doza necesară de insulină, în cazul situațiilor grave deținutul fiind transferat la un spital penitenciar unde personalul medical îi asigură tratamentul. Singura condiție pentru a primi aceste îngrijiri medicale este ca deținutul să declare că suferă de această boală.

Plângerile de la CSM

Evenimentul zilei a publicat la începutul acestei săptămâni mai multe informații livrate din mai mult de trei surse independente. Una dintre informațiile-zvon - din moment ce oficial nu fusese confirmat - este cea potrivit căreia Sorin Oprescu ar fi făcut în repetate rânduri sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care s-ar fi plâns că este hărțuit de magistrați.

Verificând la Consiliul Superior al Magistraturii, am aflat însă că lucrurile stau cu totul altfel. Nu există nici o plângere/sesizare la CSM formulată de Sorin Oprescu, în nume personal. Au fost doar patru sesizări formulate în 2011, 2012, 2013 de Primăria Generală a Capitalei, prin reprezentantul său legal Sorin Oprescu. Aceste plângeri priveau derularea unor procese la Secția 5 Civilă din Tribunalul București, în care Primăria era parte. Toate au fost trimise la Inspecția Judiciară, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi.

La Inspecția Judiciară ni s-a spus că două au fost cazurile sesizate, unul în 2011, prin care Primăria lui Oprescu cerea verificarea unui magistrat-judecător pe care îl suspecta de lipsă de imparțialitate. „Din verificări a rezultat că nu sunt indicii din care să rezulte că magistratul ar fi comis vreo abatere disciplinară”, ne-a declarat Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

„Al doilea caz, o sesizare din 2013, se referea tot la un proces civil, tot la Secția 5 Civilă a TMB, Primăria reclamând modul în care s-a făcut conexarea a două dosare, în care Primăria era parte. Cazul a fost clasat”, a completat inspectorul judiciar Tamara Manea. Sursa citată a mai arătat că în 2014 la Inspecția Judiciară nu a fost înregistrată nicio sesizare formulată de Sorin Oprescu sau de Primăria Generală a Capitalei. (Violeta Fotache)

Angajații nu își vor primi leafa

Deși s-au căutat soluții pentru ca toți angajații din instituțiile care sunt subordonate Primăriei Capitalei să primească salariile, peste 20.000 de suflete, vor exista și oameni care nu vor primi nimic.

Din păcate, multe familii se bazează pe acești bani, fiind singura lor sursă de venit. Pentru că nu există ordonatori principali de credite, oamenii cheie care trebuie să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei, directorii generali și cei economici care ar fi fost în măsură să facă acest lucru sunt arestați, salariații Administrației Cimitirelor și Palatelor Brâncovenești nu își vor primi leafa.

„S-au căutat soluții pentru ca toată lumea să primească bani, dar din cauză că directorii economici de la anumite instituții, cei care trebuie să semneze pentru ca banii să fie virați în conturile oamenilor au fost arestați, peste 800 de salariați ai Primăriei Capitalei, cei de la Cimitire și de la Palatele Brâncovenești nu își vor lua salariile. Până în acest moment nu am găsit și pentru ei o soluție”, ne-a declarat Cornel Pieptea, unul dintre viceprimarii Capitalei. Dacă aceste instituții vor intra în acest weekend cu portofelele goale, RATB, Circul Globus și RADET vor avea banii în conturi.

Ne puteți urmări și pe Google News