Dosarul Năstase, îngropat în parlament

Dosarul Năstase, îngropat în parlament

Procurorii DNA au cerut avizul pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase. Colegii săi deputaţi au însă soluţii pentru amânare.

Dosarul „Zambaccian“, în care fostul premier PSD Adrian Năstase este cercetat de DNA de mai bine de doi ani, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a juns ieri la mâna colegilor săi de la Camera Deputaţilor pentru avizul de începere a urmăririi penale.

Cererea de aviz formulată de procurori i-a prins însă pe aleşi în vacanţa de Paşte, ceea ce va amâna discutarea cazului „Năstase“ cel puţin până pe 5 mai, când deputaţii se vor reuni din nou. Şi atunci deschiderea subiectului „Zambaccian“ depinde însă de întrunirea deputaţilor în cvorum, situaţie puţin probabilă.

Odată ajuns la Camera Deputaţilor, la indicaţiile recente ale Curţii Constituţionale, dosarul „Zambaccian“ are toate şansele să fie îngropat pentru cel puţin câteva luni, din motive de procedură. Deputaţii l-au mai salvat o dată pe Năstase, în martie 2006, de la percheziţia în acelaşi dosar cerută atunci de ministrul justiţiei Monica Macovei.

Aleşii au dat, de altfel, semnale în acest sens după ce, zilele trecute, au amânat cu succes discuţiile pe dosarul deputatului PSD Miron Mitrea, trimis de asemenea în parlament pentru aviz.   Precedentul Mitrea, salvator Principala piedică invocată de deputaţi în a deschide dosarele venite de la DNA este fapul că documentele întocmite de procurori au caracter secret până la trimiterea lor în instanţă. Deputaţii se feresc astfel să deschidă subiectul dosarelor, la adăpostul unui cerc vicios în care au fost prinşi: fie parcurg conţinutul dosarelor şi atunci riscă să fie acuzaţi că au încălcat legea deliberat, fie le dosesc şi înfruntă criticile publice.

Răspunsul căutat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bodgan Olteanu, zilele trecute la CSM, după un blocaj similar în cazul Mitrea, a fost foarte vag, judecătorii evitând să le indice aleşilor vreo procedură. Reticenţă în deschiderea dosarului O altă controversă este legată de vidul legislativ în ceea ce priveşte analiza cererii de avizare a urmăririi penale pentru un ministru-parlamentar. După ce anul trecut, tot la cererea lui Năstase, foştii miniştri au fost incluşi sub aceeaşi umbrelă a protecţiei ca şi actualii membri ai executivului de către Curtea Constituţională, articolul de lege care făcea trimitere la procedura de avizare în parlament a urmăririi penale a fost eliminat. Posibilitatea aplicării regulamentului intern şi a trimiterii dosarului direct la Comisia juridică a Camerei este deocamdată întâmpinată cu reticenţă.   Într-o situaţie relativ similară se află îngropate în Senat dosarul lui Codruţ Şereş (PC) şi al ministrului Paul Păcuraru (PNL), pentru care procurorii au cerut avizarea începerii urmăririi penale. Tot cei patru demnitari primiseră în ianuarie avizele necesare din partea preşedintelui Traian Băsescu. Dosarele au fost însă întoarse din drum după ce Curtea Constituţională a decis ca avizele miniştrilor-parlamentari să fie cerute Camerei din care aceştia fac parte, pe când cele în cazul miniştrilor neparlamentari să fie date de preşedinte.

Ne puteți urmări și pe Google News