Dosarul Motorola. Jaful statului, niciodată recuperat. Tatăl unui lider USR, implicații dubioase

Dosarul Motorola. Jaful statului, niciodată recuperat. Tatăl unui lider USR, implicații dubioaseSursa foto: Arhiva EVZ

Dosarul Motorola, unul dintre cel mai mare scandaluri de corupție ale anilor 90 s-a finalizat fără niciun vinovat. Chiar dacă statul a fost prejudiciat la acel moment cu 6 milioane de dolari.

Cumpărarea de echipamente Motorola, de către armată, prin intermediul mai multor firme și nu direct de la furnizor a prejudicat statul cu 6 milioane de dolari. În 1997, procurorii military trimiteau în judecată acest dosar. Infracținile erau de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, in forma autoratului ori, dupa caz, a complicitatii.

Practic de la bugetul MApN a fost luată, în 1990, suma de 213.754.000 de lei, adica peste 6 milioane de dolari. Banii au fost folosiți pentru cumpararea de echipamente Motorola. Doar că aici au intervenit foarte mulți intermediari, Alfa Bit Bucuresti, Ageximco Bucuresti, IPO Tulcea si American International Radio Inc. SUA.

Iar dacă acest contract era încheiat direct nu ar fi depășit 600.000 de dolari. Drept urmare, presupusul prejudiciu pe care l-ar fi creat cei 10 inculpați a fost de 6.172.509 dolari. Culmea este că nici Ministerul Apărării nici BCR nu s-au constituit părți civile, ca și când banii ar fi fost dați din eter.

Tatăl lui Claudiu Năsui, angajat al Motorola

Printre inculpații din acest dosar s-a numărat și Simion Năsui, fratele tatălui lui Claudiu Năsui, Dorel. Acesta se afla în SUA de dinainte de 1990 când a refuzat să se mai întoarcă în țară după o deplasare. Și culmea ajunsese să fie angajat după anii 1990 chiar la Motorola, compania care a vândut echipamentele statului român.

În instanțele din primele faze, inculpați au fost condamnați, dar judecătorii la 5 ani de la trimiterea în judecată au făcut o altă apreciere juridică a probelor din dosar. În urma acestui lucru, magistrații de la instanța supremă au achitat inculpați de faptele incriminate. Drept urmare, toți cei vizați au scăpat de dosarul penal. Printre inculpați s-a numărat și fostul general Victor Athanasie Stănculescu, ministru al Apărării la momentul încheierii contractului.

"Din punctul de vedere al frumusetii actului juridic asta era de asteptat. Te erodeaza un astfel de proces, chiar daca ai antrenament in acest sens", a spus Stanculescu la acel moment.

Ne puteți urmări și pe Google News