Dosarul „Motorina”. Procurorii îl vor pe Sorin Blejnar la pușcărie pentru 11 ani

Dosarul „Motorina”. Procurorii îl vor pe Sorin Blejnar la pușcărie pentru 11 ani

Fostul șef al Fiscului și soții Diana și Radu Nemeș au venit, ieri, la Curtea de Apel București, unde au avut loc dezbaterile finale pe fond în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere

La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă al DNA, Daniela Băloi, a cerut pedepse orientate spre maximum special pentru Sorin Blejnar, dar şi pentru ceilalţi 14 inculpaţi din dosar.

„În cazul inculpatului Blejnar Sorin aveţi în vedere poziţia lui în grupul infracţional organizat. A ocupat funcţia de preşedinte al ANAF, iar aspectele pozitive cu privire la persoana acestuia – care i-au permis să ocupe această funcţie – nu pot fi reţinute. Solicităm condamnarea la câte o pedeapsă orientată spre maximum special pentru fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa”, a solicitat procurorul DNA.

În acest dosar, Sorin Blejnar este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.

Surse apropiate procesului au declarat, pentru EVZ, că respectivul „maxim special” la care a făcut referire procurorul diferă: pe vechiul Cod penal, Sorin Blejnar riscă 11 ani de închisoare, iar pe noul Cod penal, 15 ani de închisoare.

Complicitatea la evaziune era pedepsită de vechiul Cod cu 11 ani de închisoare, în timp ce noul Cod prevede 15 ani. Blejnar beneficiază de legea mai favorabilă

În eventualitatea unei condamnări, lui Blejnar i se va aplica legea penală mai favorabilă, iar pedepsei i se va adăuga un spor pentru constituire de grup infracţional organizat, astfel că fostul şef al Fiscului riscă peste 11 ani de închisoare.

Evaziune cu motorină și vin

În acelaşi dosar, Radu Nemeş este acuzat de procurori că a coordonat întregul grup de evazionişti, alături de soţia sa, Diana, administrator al SC Excella Real Group SRL. În faţa instanţei, avocatul lui Radu Nemeş a argumentat că nu se poate reţine în sarcina acestuia calitatea de lider al grupului, deoarece în perioada 2012-2014 acesta se afla în SUA. „Faţă de amploarea faptelor observaţi că el trebuia să se afle în ţară, altfel ar fi trebuit să îi zbârnâie telefoanele în permanenţă!”, a declarat avocatul.

Soţii Nemeş au fost prinşi în aprilie 2014 de FBI în SUA şi extrădaţi în România, fiind căutaţi în dosarul de evaziune cu motorină. Din probele găsite de ofiţerii FBI a rezultat că soţii Nemeş se ocupau în SUA tot cu evaziunea, de data asta la comercializarea vinurilor. Dezbaterile din acest dosar s-au întins pe parcursul a mai bine de 8 ore, iar judecătoarea a anunţat că verdictul va fi pronunţat pe data de 25 mai

Prejudiciu: 56 milioane de euro

În perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş au au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de şeful Vămilor, Viorel Comăniţă şi de şeful SIPI, Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecţie”. Prejudiciul pe care procurorii l-au stabilit în acest dosar se ridică la 56 milioane de euro.