Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL morții polițistului Gigină. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi face MARELE ANUNȚ
DOSARUL morții polițistului Gigină. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi face MARELE ANUNȚ

DOSARUL morții polițistului Gigină. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi face MARELE ANUNȚ

La numai câteva zile după ce au fost audiați foștii șefi ai Poliții în dosarul morții lui Bogdan Gigină, polițistul din coloana oficială a fostului vicepremier Gabriel Oprea, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi anunță că ancheta se aproprie de final și că o soluție va fi dată până la finele acestui an.

Totodată, șefa DNA dă vina pe Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a explica de ce au fost nevoie de doi ani pentru finalizarea anchetei.

Kovesi a explicat într-un interviu că în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care este cercetat fostul vicpremier Gabriel Oprea, procurorii au lucrat  în mod constant.

„Noi investigăm şi premisele în care s-a produs moartea victimei,  avem şi infracţiunea de ucidere din culpă. Din această perspectivă s-au făcut mai multe expertize în dosar. Au fost necesare mai multe expertize tehnice pentru a stabili foarte clar circumstanţele producerii acestui eveniment tragic.  Dosarul este în curs de finalizare în acest moment. În cursul anului trecut a apărut o decizie a Curţii Constituţionale care se referă la modul în care este reglementată infracţiuea e abuz în serviciu în serviciu în Codul Penal”, a precizat Kovesi.   Decizia CCR ar fi reorientat modul în care se face ancheta în acest caz şi trebuie să se stabilească dacă s-a încălcat legislaţia primară, o lege sau o ordonanţă de urgenţă. „La momentul în care s-a început ancheta, ele (acuzaţile-nr) aveau la bază un Regulament al circulaţiei pe drumurile publice. Acesta este motivul pentru care ancheta a trebuit să vizeze şi aceste aspecte. Suntem în curs de finalizare, n-aş putea să estimez un termen în ceea ce priveşte soluţia. Nu pot să spun nici ce soluţie va fi, pentru că aceasta va fi decizia dată de procurorul de caz. Cu siguranţă până la sfârşitul acestui an dosarul va fi soluţionat”, a declarat şefa DNA, într-un interviu în cadrul interviurilor (web-talks) din cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, dezvoltat de Iniţiativa România şi Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe, cu sprijinul Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova. 

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a fost audiat la DNA, în dosarul morții polițistului Gigină, în care a fost pus sub acuzare fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Fostul șef al Poliției Române, Petre Tobă, a fost audiat, marți dimineață, la sediul DNA în dosarul Gigină, în calitate de martor. „Am fost citat în calitate de martor la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul privind cercetarea accidentului în care a fost implicat domnul Gabriel Oprea. Am răspuns la toate întrebările adresate de către procurorul de caz, am răspuns la toate întrebările adresate de către apărători şi cu această ocazie, cred eu, am reuşit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost indicate, care mi-au fost adresate pentru a fi clarificare de către procurori”, le-a spus Petre Tobă jurnaliştilor la ieşirea din DNA.
 
Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu — administratorul firmei General MPM Impex SRL și Adrian Corcodel — șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină au fost puși sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că polițistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai susțin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.