Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul mitei lui Oprescu. În căutarea adevărului, judecătoarea și-a pierdut un șirag de perle
Dosarul mitei lui Oprescu. În căutarea adevărului, judecătoarea și-a pierdut un șirag de perle

Dosarul mitei lui Oprescu. În căutarea adevărului, judecătoarea și-a pierdut un șirag de perle

Unul dintre denunțătorii fostului primar general Sorin Oprescu a fost audiat, ieri, timp de șapte ore la Tribunalul București

Judecătoarea Iosefina Pîrvu de la Tribunalul Bucureşti a avut, ieri, o zi dificilă, parte pentru că a trebuit să îi audieze pe denunţătorii din dosarul mitei lui Sorin Oprescu, parte din pricina faptului că şi-a piedut colierul preferat de perle.

Peste şapte ore a durat audierea lui Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane. Acesta este acuzat de 21 de infracţiuni, iar ieri le-a recunoscut pe toate, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Chiar în timp ce Popa vorbea despre banii daţi cu titlul de mită lui Sorin Oprescu şi fostului director economic, Mircea Constantinescu, judecătoarea şi-a dus mâna la gât şi mare i-a fost surpriza când a constatat că perlele dispăruseră. „Aşa mi se întâmplă de fiecare dată”, a spus, dezamăgită, judecătoarea, şi a trimis un jandarm să le caute pe drumul parcurs de ea din birou până în sala de judecată.


  Bogdan Popa continuă: „În aprilie- august 2013 am fost de 4-5 ori cu Albu Romeo la Oprescu în Ciolpani şi i-am dus mită. Mita era colectată de la inculpatul Niţă Ion. Mita dată de 4-5 ori lui Oprescu era de câte 50.000 de euro. „Grenadă” (n.r. – şoferul fostului edil) era în camera alăturată cu menajera. În aceeaşi perioadă i-am dat lui Mircea Constantinescu, la el în birou, 60.000 de euro, câte 20.000 de fiecare dată”, a declarat Popa.

Chemat „cu banii pe câmp”

Între timp, jandarmul s-a întors cu mâna goală: „N-am găsit nimic, doamna preşedinte!”. Judecătoarea a oftat, descumpănită: „Erau veritabile…” Un justiţiabil s-a ridicat din sală şi a asigurat-o că la începutul şedinţei le avea la gât. „Probabil au căzut sub scaun. Aşa îmi trebuie dacă sunt căscată”, a conchis judecătoarea, numai că sub scaun – nimic!

Continuă declaraţia lui Popa: „Oprescu mi-a cerut mită din 2013, mă întreba: <  Când ne vedem pe câmp  >. Şi eu ştiam ce înseamnă asta, aşa am stabilit. După discuția cu Oana Grigore m-am dus la Oprescu cu mita de la Olteanu. Mi-a spus: < Când mai vii cu banii pe câmp, vii la Primărie și eu îți spun ora la care să vii (n.r. – pentru remiterea bani lor) >”, a declarat inculpatul.

Când Popa a ajuns să vorbească despre faptul că a făcut denunţurile din „conștiință civică”, faţa judecătoarei s-a înseninat: nu din cauza ţinutei morale a acestuia, ci pentru că într-unul dintre faldurile robei a simțit ceva agăţat – şiragul de perle. Şedinţa a fost suspendată o jumătate de oră, apoi audierea lui Bogdan Popa a fost reluată, terminându-se la ora 18.00. Judecătoarea nu a reuşit să îl audieze şi pe Romeo Albu, la rândul său denunţător, iar depoziţia acestuia va fi ascultată astăzi.