Dosarul "Microbuzul morţii". Despăgubiţii din Scânteia au tocat banii la barul din sat
- Irina Marinescu
- 8 iulie 2011, 00:21
Unii l-au îmbogăţit pe cârciumarul satului, alţii s-au recăsătorit şi au întemeiat alte gospodării. Aşteaptă alte despăgubiri prin iarnă. 14 oameni au dispărut în 2009, în "Microbuzul morţii".
În comuna Scânteia din judeţul Iaşi multe case şi-au schimbat înfăţişarea şi barurile au mers strună în ultimul an. Câteva familii s-au trezit cu mai mulţi bani în cont decât au văzut în toată viaţa lor. Rudele decedaţilor în teribilul accidentul de microbuz din 2009 şi-au luat despăgubirile de la firma de asigurări anul trecut, iar acum aproape niciunul nu mai are niciun ban.
Banii s-au dus la bar, n-au rămas şi pentru copii
Unii şi-au făcut case noi, alţii le-au modernizat pe cele vechi şi au cumpărat mobilă, unul dintre ei a investit şi în copii, i-a înscris la şcoală în Iaşi, iar alţii au stat mai mult prin baruri. "Au cheltuit mai mult pe băutură decât pe altceva. Mai bine puneau cei de la asigurări bani pe numele copiilor, să îi poată lua când împlinesc 18 ani, că aşa nu cred că mai rămâne ceva şi pentru ei", a spus o vânzătoare dintr-unul din magazinele din Scânteia.
Că au luat mulţi, că au luat puţini, banii s-au terminat cam peste tot, iar acum rudele aşteaptă cu speranţă sfârşitul procesului cu firma de transport, pentru o nouă serie de despăgubiri.
"Poate mai luăm şi de acolo ceva, deşi nu prea cred. Şi aşa ne-au dat puţin, au dat mai mult celor care au avut copii", a spus Maria Zaborojan. În accidentul din 2009 şi-a pierdut bărbatul, Vasile.
Traian Petrache a rămas cu cinci copii şi cu banii luaţi a vrut să le asigure viitorul. "I-am înscris la şcoală în Iaşi, am cheltuit mulţi bani cu drumurile şi cu fişele de înscriere. Dar am reuşit. Să aibă şi ei un viitor. Jumătate din ce am luat, mai puţin de un miliard, i-am cheltuit ca să îi fac soţiei monument şi praznice. Şi mi-a mai rămas şi mie ceva, mi-am luat o coadă de vacă, să aibă copiii lapte. Mi-am mai făcut eu ceva prin casă, dar nu am cheltuit foarte mult, că nici nu mai aveam ce. Banii s-au terminat, şi aşa am luat puţin", spune bărbatul.
Nu mai merge la muncă
Radu Bucatariu este unul dintre cei rămaşi fără soţie. Locuieşte împreună cu părinţii, fratele şi o cumnată şi ar vrea să îşi facă o casă numai a lui. Spune că mai avea o speranţă înainte, când trăia soţia, dar acum nu prea mai vede cum ar fi posibil.
Are două fete, de 10 şi 12 ani, iar firma de asigurări i-a dat 80.000 de lei. Nu a cheltuit aproape nimic din suma primită, spune el, şi vrea să folosească banii pentru a-şi întreţine copiii. "Nu mi-au dat suficient, am auzit că alţii au primit peste un miliard. Banii nu o să-mi ajungă pentru mult timp, acum stau acasă să am grijă de fete. Nu pot merge la serviciu, ar trebui să fiu plecat de dimineaţă până seara, iar părinţii mei sunt bătrâni, nu pot să se îngrijească nici de ei, nu mai spun de fete", se plânge acesta.
Ar vrea să-şi cumpere o bucată de pământ, dar aşteaptă să mai scadă preţurile, poate face o afacere bună. Bărbatul nu crede că firma de transport va mai plăti vreun ban despăgubire: "Au dat vina pe şofer şi au rezolvat totul aşa. Nimeni nu mai vorbeşte de faptul că microbuzul avea o grămadă de probleme".
O nouă soţie, o nouă gospodărie
Tot cu 2 fete a rămas şi Ionuţ Bucătaru. Locuieşte la două minute de mers pe jos de Radu, numai că e mai norocos. Avea deja o casă şi cu banii primiţi, peste 100.000 de lei, a mai adăugat două camere pe care le-a şi mobilat. La un an şi jumătate de la moartea soţiei s-a însurat, iar cu ce i-a mai rămas din bani a mai făcut un grajd şi o fântână.
"Banii ăia s-au terminat. Acum trăim din salariu. Fetele s-au învăţat cu mine, îmi spun mie mama", a spus Geanina, noua soţie.
Ilie Meşteru este unul dintre cei doi supravieţuitori. S-a întors la serviciu ca paznic la Spitalul de Psihiatrie Socola şi plânge că tot ce i-au dat asigurările i se scurge printre degete.
"Am reuşit să plătesc tot ce am cheltuit prin spitale şi am mai rămas şi eu cu câţiva lei", spune acesta. E contrazis de sora lui, Elena, care spune că bărbatul şi-a mai făcut câte una-alta pe lângă casă, şi-a mai schimbat din mobilă şi mai are şi nişte bănuţi în bancă: "E strângător, nu cheltuie mai mult decât îi trebuie".
Cât a dat firma de asigurări
Cele mai multe dintre rudele celor morţi în accident nu ar spune nicicum sumele primite de la firma de asigurări. Angajaţii Primăriei Scânteia spun că sumele se învârt în jur de 100.000 de lei pentru fiecare familie, în funcţie de numărul de copii rămăşi fără un părinte. Un calcul sumar duce la o sumă finală de circa 2 milioane de lei. Mult mai puţin decât suma avansată iniţial, 6 milioane.
Avocatul care i-a reprezentat pe săteni spune însă că oamenii pot trăi liniştiţi cu banii primiţi, dacă ştiu să îi gestioneze. În septembrie continuă procesul cu firma de transport, vinovată de starea microbuzului. Până la sfârşitul anului, Moş Crăciun ar putea veni cu o nouă serie de despăgubiri.
14 oameni au murit loviţi de tren în cel mai grav accident rutier din Moldova
ÎMPĂRŢEALA
Cum au venit, aşa s-au dus
- Dan Alexa: 35.000 de lei pentru soţia decedată - investiţi într-o casă nouă pentru fiul de 23 de ani.
- Dănuţ Casandroi: 115.000 de lei, a rămas cu trei fete. Cu jumătate de bani şi-a renovat casa în totalitate, restul i-a dat pe praznice, monument şi a cheltuit cu copiii. Nu mai are nimic.
- Costel Negură: 30.000 de lei pentru soţia decedată, a început o casă nouă şi a mai cumpărat nişte mobilă în vechea casă.
- Traian Petrache: 100.000 de lei, a rămas cu cinci copii. Şi-a dat copiii la şcoală în Iaşi, a cheltuit pentru monument şi şi-a luat o vacă.
- Măria Zaborojan: 10.000 de lei pentru soţul decedat, i-a cheltuit pentru a plăti ratele la bancă şi pentru praznice.
- Radu Bucatariu: 80.000 de lei. A rămas cu două fete şi ar vrea să cumpere o bucată de teren.
- Ionuţ Bucătaru: 110.000 de lei. Are două fete şi i-a cheltuit pe toţi pentru casă şi acareturi.
- Ilie Mesteru: 40.000 de lei cu care şi-a cumpărat mobilă, şi-a refăcut casa şi a pus şi în bancă pentru zile negre.
CITIŢI ŞI:
- Tragedia de la Scânteia. "Microbuzul morţii" era bun de casta | VIDEO
- REPORTAJ. Cazul "Scânteia": În maxi-taxi, toate locurile sunt ale mortului