Datele medicale ale unui pacient decedat într-o unitate medicală din România, se vor transmite rudelor doar în baza unui certificat de moștenitor. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis încă de la finalul anului trecut.
Informațiile medicale pacienților are au decedat într-un spital nu vor mai ajunge la familie atât de ușor. Legea potrivit căreia accesul la dosarul medical al persoanelor decedate se va putea face pe baza certificatului de moştenitor a fost promulgată la finalul anului trecut. Miercuri, aceste norme legislative au fost schimbate din nou.
Accesul la dosarul medical al persoanelor decedate
Legislația privind drepturile pacientului și accesul la datele medicale ale celor decedați a suferit mai multe modificări în ultimul an. Aceste schimbări clarifică normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului, privind modificările aduse în toamna anului trecut prin Legea 328/2023, potrivit avocat.net.
În martie 2023, printr-o ordonanță de urgență, se permitea rudelor accesul la dosarul medical al pacienților decedați, fără a mai fi necesar un consimțământ.
În toamna lui 2023, prin Legea 328/2023, s-a adăugat o condiție suplimentară în acest sens. Pentru a cere dosarul medical al unui pacient decedat, rudele trebuie să prezinte un certificat de moștenitor.
Condițiile în care rudele pot accesa datele
Aparținătorii, moștenitorii sau rudele de până la un anumit grad au acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, dacă acesta s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul.
Pentru ca măsura să fie aplicabilă se impunea modificarea normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003.
„Situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima acordul (...) sunt apreciate și consemnate de medicul curant în foaia de observație", arată legea.
Dosarul medical al pacienților decedați, accesat în baza certificatului de moștenitor
Pentru a clarifica situația acestor persoane, printr-un ordin al Ministerului Sănătății a fost a fost introdusa o listă a situaţiilor în care pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate.
Conform ordinului din Monitorul Oficial, sunt vizate cazurile în care pacientul este în stare comatoasă, de inconștiență sau în incapacitatea fizică pentru exprimarea acordului.
„În cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor prevăzute la alin.(2) (acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate - n. red.), se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-și exprima acordul.", arată ordinul.
Astfel, conform prevederilor legale, informațiile la care au acces rudele pacienților decedați în spitale vizează datele consemnate în foaia de observație a pacientului. De asemenea, aceștia pot consulta rezultatele investigațiilor, diagnosticul și tratamentul.