Fetiţa de 12 ani: "Cristian Tabără a recunoscut în faţa mamei şi a bunicii"

Fetiţa de 12 ani: "Cristian Tabără a recunoscut în faţa mamei şi a bunicii"

Cristian Tabără a fost citat ieri la Secţia 9 Poliţie din Capitală pentru a răspunde întrebărilor poliţiştilor în cazul acuzaţiilor formulate împotriva sa de fetiţa de 12 ani şi încadrate momentan de anchetatori la viol.

Între timp, investigaţiile în acest dosar au fost preluate de procurorii Parchetului Capitalei. Aceştia urmează să audieze din nou copilul, în faţa unui psiholog, pe mama acestuia şi alte persoane din anturajul lor şi al presupusului agresor. Vor urma apoi confruntări între fetiţă şi cel acuzat, dar şi între acesta din urmă şi adulţii care susţin declaraţiile copilului.

Ieri, presupusa victimă a dorit să stea de vorbă cu redactorii EVZ. A susţinut că spune adevărul şi că, din acest motiv, e pregătită să facă faţă oricăror interogatorii. În plus, aceasta a spus că poate aduce şi martori în sprijinul declaraţiilor sale. La rândul lui, tatăl fetei a spus că a vorbit cu Cristian Tabără, în ultimele luni, la două evenimente culturale, iar acesta ar fi admis că "a avut o curiozitate anatomică".

Dosarul lui Cristian Tabără, preluat de Parchetul Capitalei

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii vor continua investigaţiile în cauza în care şeful Direcţiei Film a TVR e cercetat pentru viol. Plângerea penală depusă de o fetiţă de 12 ani împotriva directorului Direcţiei Film a TVR, Cristian Tabără, există şi constituie o primă probă în dosarul penal înregistrat în acest moment la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

"Dosarul a fost înregistrat la noi, pentru că Parchetul Tribunalului Bucureşti este competent să soluţioneze cazurile de viol asupra unui minor, şi nu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Asta nu înseamnă că plângerea acelei copile nu există. Există. A primit un număr de înregistrare, un număr unic de dosar penal, pe 8 iunie. În acest moment se fac cercetări împreună cu poliţiştii Secţiei 9 din Capitală, acolo unde a fost depusă plângerea", au explicat, ieri, pentru EVZ, oficiali ai Parchetului.

De altfel, existenţa plângerii a fost confirmată de prim-procurorul Parchetului Capitalei, Alexandra Şinc. "Nu infirm existenţa unei plângeri penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Nu vă putem oferi detalii în această cauză aflată în faza actelor premergătoare", a declarat aceasta.

Parchetul General s-a prevalat de detalii tehnice

Ieri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Laura Codruţa Kovesi, a transmis prin biroul de presă un comunicat în care arată că afirmaţia potrivit căreia "procurorii Parchetului Sectorului 2 desfăşoară acte premergătoare începerii urmăririi penale în dosarul 2279/P/2010, este eronată. (...) Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 nu a confirmat existenţa pe rolul acestei unităţi de Parchet a respectivei cauze".

Dosarul nu exista pe rolul Parchetului judecătoriei de sector deoarece a fost preluat de Parchetul Capitalei, competent în cauză. Acest lucru nu înseamnă că plângerea penală nu există şi că informaţiile publicate de EVZ referitoare la dosar ar fi eronate. Parchetul General nu a specificat însă clar acest lucru, deturnând atenţia de la fond la procedură.

Parchetul General a admis că plângerea există. Dar, în opinia sa, aceasta nu ar trebui să fie un "subiect de presă" în faza actelor premergătoare, când anchetatorii trebuie să stabilească dacă acuzaţiile se susţin pentru ca dosarul să fie trimis în instanţă.

8 iunie 2010 - este data la care plângerea fetiţei a fost înregistrată atât la poliţie, cât şi la Parchet PROCEDURĂ

"În cazuri de acest gen, declaraţia victimei este insuficientă"

"Fetiţa a venit singură la Secţia 9 Poliţie pentru a depune plângere împotriva lui Cristian Tabără. Agentul de serviciu a condus-o la Judiciar, unde a povestit ce i s-a întâmplat şi ce intenţionează să facă. Doamna ofiţer care a preluat-o i-a telefonat mamei şi a chemat-o pe aceasta la secţie pentru a putea consemna declaraţia copilului. Potrivit procedurii, aceasta nu putea fi consemnată în lipsa unui adult, care trebuie să fie părinte, tutore sau o persoană în îngrijirea sau sub supravegherea căreia se află minorul. Declaraţia fetei a fost consemnată în scris în prezenţa mamei, care a asistat la audiere", au explicat, ieri, surse judiciare. Potrivit acestora, poliţia le-a cerut apoi procurorilor un număr de înregistrare pentru plângerea respectivă.

"În acest caz, copilul va fi audiat din nou, va fi audiată şi mama, se vor căuta martori atât din rândul apropiaţilor familiei fetei, cât din rândul apropiaţilor presupusului agresor. Deşi este dificil, suntem obligaţi să adunăm probe. În mare parte, acestea se vor baza, cel mai probabil, doar pe mărturii. Pentru că, în cazul în care la dosar ai doar declaraţia victimei împotriva declaraţiei învinuitului, este foarte greu ca el să-ţi fie acceptat de instanţă. În general, în cazuri de acest gen, declaraţia victimei, chiar şi dacă aceasta este un copil, este insuficientă şi pentru a începe urmărirea penală împotriva cuiva. Trebuie să existe cel puţin indicii care pot reieşi din declaraţii apropiaţilor", au completat sursele citate. "Cristian Tabără a ştiut despre plângere"

Faptul că fetiţa a mers singură la poliţie a fost confirmat pentru EVZ şi de mama acesteia. "A mers singură, aşa cum «ameninţa» de mult. E adevărat că, în acea zi, am aflat de la poliţişti că fiica mea este acolo. (...) Cristi nu a minţit atunci când a spus că nici poliţia, nici Parchetul nu l-a citat şi nu l-a anunţat despre existenţa plângerii. A minţit însă atunci când a spus că nu ştia despre ea. În acea zi, imediat ce am ieşit din secţia de poliţie, l-am sunat şi i-am că fiica mea a depus o plângere. De atunci, am vorbit de nenumărate ori cu el despre asta. De fiecare dată mi-a cerut să-mi retrag plângerea. I-am explicat ceea ce mi-au explicat şi mie poliţiştii: că nu mai pot face asta, că, şi dacă retragem plângerea, asta nu-l salvează de cercetarea penală şi de răspundere", a explicat tânăra mamă, o fostă iubită a lui Tabără. "Cristi a minţit însă atunci când a spus că nu ştia nimic despre plângere. În acea zi, imediat după ce am ieşit din secţia de poliţie, l-am sunat şi i-am spus că fiica mea a depus plângere.", MAMA FETEI

MĂRTURIILE UNUI COPIL

"A recunoscut şi în faţa mamei, şi în faţa bunicii"

Cristian Tabără şi-ar fi recunoscut fapta atât în faţa părinţilor fetei şi a bunicii acesteia, cât şi în faţa unor apropiaţi ai acestora. Aşa susţin atât fetiţa, cât şi tatăl natural al acesteia, într-un dialog purtat cu EVZ.

"Nu mint, eu spun adevărul. Sunt pregătită să spun adevărul în faţa tuturor, a poliţiştilor, a procurorilor, a judecătorilor. Faptul că a avut o relaţie de şapte ani cu mama nu-i dădea dreptul să-mi facă ce mi-a făcut. Şi da, am mers singură la poliţie, pentru că eu nu mint", a declarat pentru EVZ copilul de 12 ani, care a depus plângere împotriva directorului Direcţiei Film a TVR.

Fetiţa susţine că este pregătită să facă faţă oricărui interogatoriu la care va fi supusă de autorităţi pentru că poate aduce şi martori în sprijinul afirmaţiilor ei. "Atâta vreme cât el a recunoscut ce a făcut şi în faţa mamei, şi în faţa bunicii, şi în faţa altor persoane din anturajul nostru... asta arată că spun adevărul. Sunt pregătită pentru orice interogatoriu, pentru că nu vreau să-l las să scape aşa. Voi demonstra că spun adevărul şi voi demonstra tuturor cine este Cristian Tabără", a încheiat copilul.

Tatăl fetei: "Cristian Tabără a recunoscut în faţa mea"

"Nu am aflat ce s-a întâmplat de la fiica mea. Am aflat mult mai târziu, de la fosta mea soţie, într-o ieşire a acesteia. Am încercat să discut cu copilul, să aflu mai multe, dar nu am reuşit. Şi sunt convins că nici până acum nu mi-a spus totul, probabil dintr- o anumită jenă", ne-a mărturisit tatăl fetei.

Acesta recunoaşte că a avut ceva îndoieli în privinţa spuselor fiicei sale până la momentul la care l-a întâlnit pe Cristian Tabără şi a discutat cu acesta. "În toamna anului trecut, l-am întâlnit pe Cristian Tabără la târgul de carte. Am avut o discuţie foarte clară, în care a recunoscut că a avut o tentativă de a avea un anumit tip de act sexual cu copilul meu. A susţinut că a făcut asta pe fondul unei regretabile căderi psihice, că a fost «o curiozitate anatomică», ca să citez din memorie. (...) Dacă până atunci aveam ceva îndoieli, acea discuţie mi le-a spulberat. Nu ştiu cum m-am abţinut atunci să nu fac un gest pe care l-aş fi putut regreta, şi mă felicit pentru asta", a explicat bărbatul.

Nu a fost singura întâlnire pe care a avut-o în ultimele luni cu Tabără, susţine acesta. "Ne-am mai întâlnit o dată, la festivalul de film de la Timişoara. Mi-a spus că ar vrea să se împace cu fosta mea soţie şi că lucrurile se vor rezolva. Nu ştiu ce a vrut să spună cu asta, din ce punct de vedere se vor rezolva lucrurile, dar i-am explicat foarte clar că nu voi fi niciodată de acord cu aşa ceva după cele întâmplate şi că suntem pe baricade diferite".

Spune că e mândru de fiica sa şi pune determinarea ei de a înfrunta pe toată lumea şi de a merge la poliţie mai mult pe seama inteligenţei şi a modului în care aceasta priveşte viaţa decât pe seama curajului. "Nu mulţi copii ar face asta", încheie acesta.

CITIŢI ŞI:

"Cristian Tabără a plecat din Pro TV din cauza scandalului cu minora" REACŢIA DIRECTORULUI TVR

"Avem încredere în Cristian Tabără" "Este vorba de o cercetare incipientă în acest caz. A fost depusă o plângere penală, deocamdată nu avem suficiente elemente să ne putem pronunţa şi, până când nu vor exista dovezi concludente, avem încredere în continuare în Cristian Tabără. Până la proba contrarie", spune Alexandru Lăzescu, directorul general al postului public de televiziune.

"Dacă se ajunge la altă situaţie, vom lua o decizie care să ţină cont de această nouă realitate. Aşteptăm însă ca acest caz să fie instrumentat, să-şi urmeze cursul. Cristi Tabără a fost chemat să dea o declaraţie la poliţie abia azi, e prima dată când intră în legătură cu acest caz într-o formă oficială. Nu ştim dacă vor exista elemente suficiente. (...) Nicio instituţie nu e bucuroasă să fie implicată într-un scandal, dar pot exista situaţii neplăcute care să ţină doar de contextul mediatizarii unui caz. (...) Cazul în sine nu e legat de TVR: faptele reclamate datează dintr-o perioadă în care Cristian Tabără nici nu lucra la postul public. Este o persoană venită în urmă cu şapte-opt luni în TVR. Dar pe care TVR-ul îl sprijină. Sperăm ca instituţiile media serioase să trateze cu delicateţe şi cu responsabilitate acest caz, în măsura în care vorbim de destine omeneşti. (...) Nu zic că ar trebui să aibă cineva un regim special. Dar, dacă e cumva o greşeală, acest lucru ar putea fi dramatic", adaugă directorul TVR. CULISELE UNEI ANCHETE PSIHOLOGICE

"Se urmăreşte dacă există o coerenţă a mărturiei. Sunt jocuri, teste"

Andrei Udişteanu

Dacă autorităţile vor decide începerea urmăririi penale în urma plângerii depuse pe numele lui Cristian Tabără, dincolo de rezultatul oficial, cert este că va urma o amplă şi minuţioasă anchetă.

Psihologul judiciar Gheorghe Florian - colaborator la un important studiu aflat în pregătire la Institutul de Sociologie al Academiei Române, axat pe abuzurile copiilor produse în familie şi condus de sociologul Sorin Rădulescu - crede că, având în vedere notorietatea lui Cristian Tabără, anchetatorii trebuie să dea dovadă de mare fineţe.

Acesta a explicat pentru EVZ că o anchetă de acest tip se axează pe mai multe planuri. "Va trebui, dincolo de ce va spune el, să se facă un portret foarte amănunţit al lui. Ce părinţi a avut el, ce fel de copilărie, ce relaţie a avut el cu femeile, cu copiii", spune Gheorghe Florian.

În ce priveşte starea copilului, dacă acesta minte sau nu, în astfel de cazuri intervine o echipă pluridisciplinară: "Mai ales discuţia cu psihologul elucidează multe. Echipa poate identifica dacă minte după ce investighează un întreg istoric al relaţiilor. Se urmăreşte dacă există o anumită coerenţă. Sunt de exemplu jocuri specifice, teste. E mai greu să-l întrebi pe copil unde a fost atins şi cum, dar i se arată o păpuşă şi este rugat să pună mâna acolo unde a fost el mângâiat. Se stă de vorbă cu copilul, cu toată blândeţea. Şi la un moment dat vezi că se blocheză, că nu poate duce la capăt ce spune. Aşa vezi când minte", spune Gheorghe Florian.

"La 12 ani poţi interpreta altfel tandreţea" Se ia în calcul inclusiv varianta ca mama să fi influenţat cumva fetiţa. "La 12 ani poţi interpreta altfel tandreţea dacă cineva te manipulează şi-ţi induce altă idee", explică Florian.

"Eşti prea mic. Gândiţi-vă la un copil care vede filmul «Lolita», aude ce comentează apoi părinţii şi dintr-o dată zice: «Şi la mine s-a uitat unchiul cutare cumva», invenţii de fapt. Aici este marea fineţe a anchetatorilor de a face lumină în cazul acesta. Să vezi care dintre adulţi minte de fapt, cel acuzat sau cel care susţine declaraţia acopilului. Din experienţa mea, deocamdată concluzia ar trebui să fie: e o problemă aparent mică, dar cu potenţial exploziv. Ar trebui să avem mai mulţi martori care să spună dacă, de câte ori intra Tabără în încăpere, fetiţa se făcea mică. Sau, dimpotrivă, se lipea de el. Trebuie probate toate. Eu ştiu multe cazuri când mama dorea să se răzbune şi depunea plângere împotriva tatălui", arată Florian.

El a adăugat că acest caz va avea un impact în societate, deoarece deja există, în general, o teamă "că printre noi se plimbă numai violatori". "Iar când apare o figură publică, deja teama iese la suprafaţă", conchide Florian.

"Va trebui, dincolo de ce va spune el, să se facă un portret foarte amănunţit al lui. Ce părinţi a avut el, ce fel de copilărie, ce relaţie a avut el cu femeile, cu copiii.", GHEORGHE FLORIAN, psiholog judiciar