Dosarul ICA. De frica pușcăriei, Voiculescu renunță la „prăpastia” din Băneasa, după ce a câștigat milioane de euro
- Virgil Burl ă
- 16 aprilie 2014, 00:00
Condamnat la cinci ani de închisoare, mogulul ar renunța la ICA dacă i se anulează prejudiciul de 60 milioane de euro.
Prin avocați, Dan Voiculescu a mai câștigat două săptămâni înainte de a fi judecat în procesul în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). „Un avocat, nu ştiu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-şi ia terenul şi clădirile alea superbe şi să le vândă cu 60 de milioane, cât cred că valorează, iar eu să-mi recuperez toţi banii pe care i-am băgat în ICA. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aş prefera să se ia această decizie”, a spus fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti.
Preț de garsonieră
Amintim că Dan Voiculescu a cumpărat, în 2003, institutul cu aproximativ 100.000 de euro: 3,5 hectare în Băneasa, plus o serie de clădiri. O parte din ele au fost dărâmate și a fost construit „turnul Antenelor”. La început, a închiriat o parte din clădire către Romtelecom. Timp de trei ani, societatea privată i-a plătit lui Voiculescu o chirie de 1,2 milioane de euro anual. Apoi, Voiculescu a primit bani din chirie şi de la Grivco. În prezent, spaţiul este ocupat de Trustul Intact.
„Felix” susține că, după 12 ani de exploatare, cele mai multe din clădiri stau să cadă, iar terenul „este o prăpastie”. După cel de-al treilea termen din apelul dosarului în care Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, mogulul media a arătat că ar fi dispus să renunțe la terenul și clădirile pe care le-a folosit timp de 12 ani, cu condiția să fie despăgubit de stat pentru investițiile făcute în institutul de cercetare. Întrebat dacă nu cumva ar fi mai bine să-și recunoască vinovăția, Voi culescu a făcut ochii cât cepele, susținând că nu are vreo vină.
Apărătorii fostului informator al Securității au adoptat o strategie simplă, aceea de a amâna cât mai mult luarea unei decizii în acest caz. Amintim că oricare ar fi hotărârea Curții de Apel București, ea este executorie, ceea ce îl neliniștește profund pe Voiculescu. Acest lucru a fost demonstrat de încurcătura în care a intrat în momentul când a ajuns la judecată. Deși în urmă cu o săptămână a intrat în aceeași sală, Voiculescu s-a derutat complet după ce a trecut de controlul jandarmilor de la poartă și a urcat la etaj.
Moșia lui Voiculescu este înconjurată de apă și a fost cumpărată cu 100.000 de euro, cu complicitatea nutriționistului Gheorghe Mencinicopschi
Ce vor avocații lui „Felix”
Concret, unul dintre avocați a cerut transmiterea unei adrese către Ministerul Finanțelor pentru a se stabili dacă instituția se constituie sau nu parte civilă cu 60 de milioane de euro. O altă cerere a fost aceea de a transmite către judecătorul de cameră preliminară o decizie a Tribunalului de anul trecut, prin care a fost respinsă solicitarea de a retrimite dosarul la DNA. A treia doleanță vizează sesizarea instaței supreme pentru a se pronunța pe o prevedere a noului Cod Penal. Judecătorii Stan Mustață și Florică Duță se vor pronunța pe aceste cereri peste două săptămâni.
„...Să-și ia terenul și clădirile alea superbe și să le vândă cu 60 de milioane, cât cred că valorează, iar eu să-mi recuperez toți banii pe care i-am băgat în ICA.” DAN VOICULESCU, condamnat