Dosarul Hexi Pharma a fost închis, după ce faptele s-au prescris. Doi directori scapă de condamnări. Dan Condrea, patronul firmei, s-a sinucis în 2016

Dosarul Hexi Pharma a fost închis, după ce faptele s-au prescris. Doi directori scapă de condamnări. Dan Condrea, patronul firmei, s-a sinucis în 2016 Sursa: Arhiva EVZ

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare, după ce judecătorii au constatat că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris.

După ani de procese, Curtea de Apel București a decis, vineri, că acuzațiile din dosarul Hexi Pharma s-au prescris.

În urma judecării apelului, magistrații de la Curtea de Apel București au stabilit că nu mai pot continua cu judecarea acuzațiilor, deoarece infracțiunile incriminate s-au prescris ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României.

În acest dosar, în primă instanță, Tribunalul București a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu executare, în cazul directoarei Flori Dinu, şi la trei ani și opt luni de închisoare, cui executare, în czul lui Mihai Leva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patronul Dan Condrea s-a sinucis înainte de proces

Ancheta deschisă de procurori a făcut mare vâlvâ în societatea românească, după ce s-a descoperit că soluțiile biocide, utilizate în spitalele din România, produse de Hexi Pharma, erau contrafăcute.

La vremea respectivă, Dan Condrea, patronul companiei, s-a sinucis, după ce a intrat cu mașina într-un copac aflat pe marginea drumului.

Lui Condrea i-a fost frică că va fi arestat preventiv. Un an mai târziu, în 2017, procurorii de la Parchetul General au decis să trimită compania în judecată ca și persoană juridică, dar și pe directorii Flori Dinu și Mihai Leva.

Acuzația viza comiterea a 340 de infracţiuni de înşelăciune, și 61 de infracțiuni de uz de fals.

Dosarul a fost tergiversat șase ani de zile

În prima fază, în ianuarie 2019, Tribunalul București a decis să îi condamne pe cei doi directori, Flori Dinu la trei ani de închisoare, Mihai Leva la trei ani și opt luni de închisoare  cu executare.

În plus Hexi Pharma a fost amendată cu 2.6 milioane lei, plus obligată să achite 125 de milioane de lei, pentru produsele neconforme vândute unor spitale.

Mai apoi, în 2020, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde a rămas în pronunțare, în luna noiembrie 2020. Câteva zile mai târziu, magistrații au decis să redeschidă cercetarea judecătorească, motivând că este nevoie de o expertiză.

Între timp, până azi, 3 martie 2023, când a fost constatată prescripția faptelor penale, nu s-a mai întâmplat nimic deosebit,

La Curtea de Apel București, valoarea acestor despăgubiri a fost micșorată, informează Agerpres.