Dosarul Ferma Băneasa. Șeful Baroului Federal German, intrigat din cauza condamnării avocatului Robert Roșu. Mesaj de solidaritate

Ulrich Wessels, șeful Baroului Federal German a transmis un mesaj de solidaritate pentru avocatul Robert Roșu, dar și pentru Corina Teodoru Dicu.

Ulrich Wessels, șeful Baroului Federal German, a vorbit despre cazul avocatului Robert Roșu, trimis după gratii pentru că și-a exercitat meseria. „Într-un stat de drept oricine are dreptul de a beneficia de o apărare competență, lipsită de teamă... N-are fundament ideea că prin apărarea drepturilor unui client în procesul penal, avocatul devine complicele lui. Nu servește decât scopului de a ne intimida pe noi, avocații... Sarcina avocatului nu e de a justifică și apară o fapta, ci de a asista un om, fără compromisuri”, a afirmat Wessels.

Mesaju pe care l-a transmis Ulrich Wessels, după condamnarea lui Robert Roșu și a Corinei Dicu

Mesajul a fost transmis la Congresul Avocaților, eveniment ce a avut loc pe 25 și 26 iunie. El și-a exprimat solidaritatea și față de Robert Roșu, și față de Corina Teodoru Dicu, condamnată cu suspendare la ÎCCJ.

Șeful BFG a avertizat că acele condamnări au fost pronunțate în încercarea de a intimida întreagă breaslă a avocaților din România și de a-i împiedică să-și asume rolul. Condamnarea lui Robert Roșu și a Corinei Dicu aruncă o pată rușinoasă pe obrazul întregii Europe, a cărei tradiție juridică se bazează pe respectarea dreptului la apărare – un drept mai vechi decât orice constituție, a spus Ulrich Wessels, conform luju.ro.

„Așa cum am aflat din relatările de presă, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat, într-un caz puternic mediatizat, doi avocați români la ani lungi de închisoare pentru faptul de a-și fi exercitat profesia de avocat.

„Găsiți vinovați pentru apărarea conștiincioasă și profesionistă a clienților lor”

Singurul motiv pentru care au fost gășiți vinovați constă în apărarea conștiincioasă și profesionistă a clienților lor. Instanța a considerat că astfel cei doi au devenit complici ai propriilor clienți și, că atare, trebuie condamnați odată cu aceștia din urmă. Această a condus la ample proteste pe plan național ale avocaturii și la indignarea comunității internaționale a avocaților.

Din perspectiva noastră, o astfel de condamnare este inexplicabilă. Într-un stat de drept, oricine are dreptul de a beneficia de o apărare competență și lipsită de teamă. Dreptul la apărare este mai vechi decât orice constituție sau drept consacrat în scris. Ideea că prin apărarea drepturilor unui client în procesul penal, avocatul devine complicele acestuia nu are absolut niciun fundament și nu servește decât scopului de a ne intimida pe noi, avocații, și de a ne împiedică astfel să ne asumăm rolul.

Sarcina avocatului nu este aceea de a justifică și apară o anumită fapta, ci de a asista un om, fără compromisuri, cu hotărâre, cu angajament și cu verticalitate, într-o procedura desfășurată legal, în care clientul are calitatea de suspect, de învinuit sau de inculpat.

Nu trebuie să uităm vreodată că oricine are dreptul la apărare printr-un avocat independent. Avem această datorie și față de istoria dreptului nostru european”, a afirmat Wessels.