Dosarul Duicu: Victor Ponta nu e acuzat în referatul DNA

Dosarul Duicu: Victor Ponta nu e acuzat în referatul DNA

O interpretare a actului prin care procurorii anticorupție au cerut prelungirea arestării „baronului” de Mehedinți a condus la acuzații de manipulare în mass-media.

Cazul de corupție în care a fost arestat „baronul” Adrian Duicu continuă să învolbureze apele la vârful Guvernului României, odată cu publicarea referatului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cu propunerea de prelungire a arestării fostului președinte al Consiliului Județean(CJ) Mehedinți. O frază din acest document care spune că „la solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre (șeful Poliției Române - n.r.) s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan Adrian” a generat controverse între agenția de presă Mediafax și postul de televiziune România TV.

Pe de o parte, agenția arată că „șeful Poliției Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul șef al CJ Mehedinți”, iar „DNA invocă ca probă declarația lui Tobă, fără a reda însă afirmațiile acestuia.”

Pe de altă parte, România TV susține că Mediafax dezinformează și lasă să se înțeleagă că Victor Ponta nu l-a chemat pe Tobă pentru a se vedea cu Duicu. „Agenția controlată de Adrian Sârbu a încercat, în repetate rânduri, să îl implice pe Victor Ponta în scandalul Duicu, dar procurorii DNA și șeful IGP, Petre Tobă, nu au confirmat niciodată acest lucru.”, susține RTV, care îl citează pe șeful Poliției Române: „La activitatea la care am participat eu la Guvern în acea zi, nu a participat domnul prim-ministru”. Față de acuzațiile RTV, redactorul șef al Mediafax, Dana Curcea a precizat:„Când o să avem un punct de vedere oficial, îl vom prezenta”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Martorul Tobă

Pentru a nu cădea în capcana unei dezinformări, „Evenimentul zilei” a luat legătura cu persoane autorizate din DNA, Poliția Română și din MAI. Toți cei chestionaț i de noi au precizat că Petre Tobă nu ar fi declarat procurorilor DNA că s-a întâlnit cu primul ministru, în ziua în care s-a văzut cu Duicu. Surse apropiate șefului IGPR ne-au transmis că, fiind vorba despre o anchetă în curs, chestorul Tobă nu poate da mai multe relații despre cele spuse la DNA, „în calitate de martor”.

În referatul dat publicității, vineri, printre mijloacele de probă reținute de procurori se numără „declarația martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliției Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut „aprecieri pozitive” la adresa inculpatului Ponea Constantin Ștefan”. Contextul întâlnirii dintre Duicu și Tobă ar fi fost „menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută (de șef al IPJ Mehedinți - n.r.) și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”.

Premierul: „Nu l-am chemat pe Tobă pentru a se întâlni cu Duicu”

Premierul Victor Ponta, aflat în Afganistan, a reacționat: „Nu l-am chemat niciodată pe Petre Tobă să se întâlnească cu domnul Duicu. Domnul Tobă e un polițist de valoare”. Constantin Ponea, fostul șef al IPJ Mehedinți, arestat, alături de Duicu, urmărea avansarea la IGPR și numirea soției sale, Elisabeta Ponea, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, într-o funcție de conducere la Parchetului General sau la DNA. DNA menționează aspect deosebit grav. Pe 2 septembrie 2013, Duicu i-a transmis un SMS lui Ponea în care scria: „Zilele. astea.o.sa. fie.contactata. sotia. ta”. Pe 4 septembrie, Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea ca Elisabeta Ponea să fie numită ca șef al Secției Judiciare a DNA. În această „caracatiță” a fost audiat șeful Cancelariei premierului, Vlad Stoica, la care Duicu a apelat pentru Elisabeta Ponea.