Dosarul Coldea. Un nou personaj important, audiat la DNA

Dosarul Coldea. Un nou personaj important, audiat la DNA Florian Coldea. Sursa foto Arhiva EVZ

Dosarul privind posibilele intervenții în justiție ale foștilor șefi SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, devine tot mai complex și surprinzător. Totul a început cu declarațiile și denunțul făcut de omul de afaceri Cătălin Hideg la DNA. Acesta a susținut că a încercat să intre în contact cu Florian Coldea prin diverse metode, culminând cu o întâlnire intermediată de omul de afaceri chinez Wang Yan.

Procurorii DNA investighează toate întâlnirile lui Coldea

Procurorii DNA investighează acum în detaliu întâlnirile lui Florian Coldea, încercând să stabilească amploarea și natura implicării sale în aceste presupuse intervenții. Cătălin Hideg a relatat cum, în iulie 2013, a încercat să ajungă la Coldea prin intermediul prietenului său, Dan Tocaci. Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, fost coleg de cameră al lui Coldea la Academia de Informații a SRI. În cele din urmă, Hideg a reușit să-l întâlnească pe Coldea datorită lui Wang Yan, un om de afaceri chinez care avea legături atât cu Hideg, cât și cu Coldea.

Audierea omului de afaceri chinez Wang Yan la Direcția Națională Anticorupție (DNA) marchează o etapă importantă într-un caz complex care implică mai multe figuri proeminente din România. Printre cei implicați se numără Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), Dumitru Dumbravă, Dan Tocaci și avocatul Doru Trăilă.

Elena Udrea despre Florian Coldea

Florian Coldea la DNA mai 2024 Sursa Foto: Captură Video

Un nou personaj important, audiat la DNA

Wang Yan este un personaj central în această poveste. În iulie 2013, omul de afaceri Cătălin Hideg a încercat să ia legătura cu Coldea, folosindu-se de relațiile sale. Hideg a trimis pe Tocaci să vorbească cu Bogdan Neidoni, un fost coleg de cameră al lui Coldea la Academia de Informații a SRI. În cele din urmă, Hideg a reușit să aranjeze o întâlnire cu Coldea prin intermediul lui Wang Yan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wang Yan, un om de afaceri chinez, a devenit cetățean român în 1999 sub numele de Ion Alexandru, fiind cunoscut și sub porecla de „Senatorul”, potrivit Aleph News. În 2012, în timp ce Coldea era prim-adjunct al SRI, instituția a făcut o plângere în justiție și i-a fost retrasă cetățenia lui Wang Yan pe motivul că reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a României. După această decizie, Wang Yan a dispărut din România.

Cu toate acestea, Wang Yan a revenit în România în 2017-2018 fără probleme și a fost implicat într-un dosar DIICOT, care conținea acuzații grave, dar în care el nu a fost trimis în judecată. În această perioadă, Ambasada Chinei a menționat că Wang Yan era președintele Camerei de Comerț româno-chineze, mai ales în contextul în care i-a fost retrasă cetățenia la propunerea SRI. În prezent, Wang Yan locuiește în București și continuă să fie activ în diverse intermedieri de afaceri.

Coldea și Dumbravă ar trebui să-și plătească astăzi cauțiunea

Audierea lui Wang Yan la DNA face parte din eforturile procurorilor de a clarifica implicarea lui Florian Coldea în afacerea lui Cătălin Hideg. Situația devine și mai complicată având în vedere că Coldea și Dumbravă au termen până astăzi, 29 mai să-și plătească cauțiunile 500.000 de lei fiecare, fiind în prezent sub control judiciar pe cauțiune. Dacă nu fac asta, ei riscă să fie arestați la domiciliu sau preventiv.

Este demn de menționat că avocații celor patru inculpați nu contestă măsura preventivă a controlului judiciar, o situație rar întâlnită în dosarele DNA. Aceasta ar putea sugera că inculpații recunosc într-o anumită măsură faptele, dar preferă ca ancheta să rămână la nivelul DNA și să nu ajungă în instanță.

Deși Wang Yan a avut o istorie tumultoasă, incluzând retragerea cetățeniei și implicarea în diverse afaceri controversate, el continuă să joace un rol semnificativ în peisajul afacerilor românești. Ancheta în curs la DNA este esențială pentru a clarifica rolul fiecărui participant și pentru a stabili eventualele responsabilități penale.