Procesul în care Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost condamnați, în primă instanță, la patru ani, respectiv trei ani de închisoare, pentru trafic de influență în dosarul Bercea Mondial, se judecă la Curtea de Apel Constanța.

Intermediarul Braşoveanu

La înfățișarea de ieri, cu fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, în boxă adus din pușcărie unde este închis în altă cauză apărătorul lui Mircea Băsescu, avocatul Nelu Tașcă, a venit cu noi cereri care l-ar dezincrimina pe clientul său. Este vorba, în principal, de obținerea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a transcrierii unor convorbiri telefonice purtate între membrii familiei lui Sandu Anghel cu Marian Căpățână și cu un anume Vasile Brașoveanu. Ultimul se oferea să caute în București persoane, care în schimbul unor sume importante sau terenuri, puteau găsi oameni importanţi care să îl scoată pe Bercea Mondial din arest.

Înregistrări noi, puse sub preș

Ar mai exista și două înregistrări video, făcute de Florin Anghel chiar la Mircea Băsescu acasă, „în care fiul lui Bercea Mondial vorbea despre înțelegerea cu judecătoarea Carmen Marinescu, din Craiova, cercetată ulterior pentru trafic de influență”. Culmea este că noile probe audio și video sunt la dosarul de la Constanța, solicitate și obținute chiar de avocata lui Marian Căpățână.

Într-o convorbire purtată de un avocat cu Bercea Mondial, aflat în închisoare, se aude cum acesta spune: „Ce interes avem noi cu Mircea Băsescu? Doamne ferește! Scoateți-mă de aici!”. Mircea Băsescu spune însă că „la următorul termen, avocata nu a mai pomenit de ele, nu au mai fost vizionate și au fost scoase de pe ordinea de zi. După aceea, Tribunalul a dat pronunțarea în proces și gata. Și, de două luni ne uităm pe ele și așteptăm să le prezentăm instanței, vrem să fie vizionate în ședință publică”.

Planurile pentru eliberarea lui Bercea Mondial, fără Mircea Băsescu

Convorbirea lui Marian Căpățână cu Vasile Brașoveanu despe Florin Anghel și o avocată din București:

Vasile: Nu, eu vreau, o să îi spun prima dată ce vrea femeia, mâncați-aş, dacă e omul (Florin Anghel – n.red.) de acord, știi…și după aia vedem. Și i-am spus, băi, o să-mi dai și mie o șpagă. Exact așa i-am spus. Am fost sincer, știi…

Căpățână Marian: Da, păi…

Vasile: Că nu a vrut frate, la 300.000 nu a vrut să se bage, ca să știi și tu. Și acum să-i duci tu toți banii. 500 mi-a spus.

Căpățână: Îți dai seama că sunt mulți bani.

Vasile: Și după aia mi-a zis niște chestii…deci… hai că sun acolo, dar nu a vrut să se bage pentru că pentru 200- 300.000 vrea să îmi fac eu balamuc aicea și alea, alea. Și i-am spus, fii atent, vine omul, de tine i-am spus, și stă de vorbă cu tine, și uite așa, așa, i-am spus că ești de la Constanța, de acolo, știi…

Căpățână: Și dacă ne face ăsta belea după aia?

Vasile: Păi nu, că nu are ce să îți facă, că în momentul în care intră, atuncea când va fi momentul, ăia trebuie să fie la tine.

Căpățână: Am înțeles.

Vasile: Că dacă nu, nu facem nimic.

Căpățână: Da, am înțeles.

Vasile: Și eu îi confirm, da e bine, dă-i bătaie.