Dosarul Ayahuasca. Fostul șef al ”Doi și-un sfert” a fost trimis în judecată

Dosarul Ayahuasca. Fostul șef al ”Doi și-un sfert” a fost trimis în judecată

Procurorii DIICOT din Brașov au anunțat, joi, că au finalizat ancheta în dosarul „Ayahuasca” și l-au trimis în judecată.

În dosar sunt acum judecați Gelu Olteanu, fostul șef de la Doi și un sfert, concubina sa Vanessa Youness și cetăţeanul britanic Lishman Thomas Ivor Mowbray, care sunt acuzați de mai multe infracțiuni, respectiv grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dâmbovița, iar pe 11 martie, judecătorii vor vedea dacă se impune menținerea în arest preventiv a celor trei inculpați.

Cei trei au fost arestaţi pe 15 decembrie, după ce oamenii legii au descoperit că la clinica privată a Vanessei Youness aceștia organizau reuniuni pentru care se percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, „pacienţii” consumau ayahuasca, o băutură ce conţine drogul DMT, trecut pe lista substanţelor interzise în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetatorilor, consumatorii-clienți nu vor fi trași la răspundere, ci vor avea statutul de martori în anchetă.

Redăm integral comunicatul DIICOT

„Prin rechizitoriul din data de 05.03.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Y.A.V., O.G.M. și L.T.I.M., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfășurarea de operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept, trafic de droguri de mare risc fără drept, introducere în țară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanțe toxice, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpații Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au inițiat o structură de crimă organizată, care a acționat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex.Spania, Olanda, Franța, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracțiuni grave privind operațiuni fără drept cu droguri, pentru a obține direct beneficii financiare consistente şi indirect informații care le-au generat alte foloase materiale.

Ulterior, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuții de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfășurării activităților ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activități bine definită pentru fiecare din membrii grupării.