Dosarul ANRP: Gheorghe Stelian a afirmat că i-a dat lui Dorin Cocoş 10 milioane de euro

Dosarul ANRP: Gheorghe Stelian a afirmat că i-a dat lui Dorin Cocoş 10 milioane de euro

Omul de afaceri Gheorghe Stelian a declarat în faţa anchetatorilor că i-a dat lui Dorin Cocoş, în tranşe, suma de 10 milioane de euro, după ce acesta a intervenit pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu acordarea de despăgubiri pentru un teren din Bucureşti, se arată în motivarea arestării preventive a altei inculpate din dosar, Crinuţa Dumitrean, potrivit Agerpres.ro.

În declaraţia sa, Gheorghe Stelian susţine că persoana care ar fi intermediat obţinerea despăgubirilor este Sergiu Diacomatu, la acel moment vicepreşedinte al ANRP.

"În cursul anului 2010 am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După ce am achiziţionat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acţiuni la Fondul Proprietatea (...). Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP (...). Cu toate acestea Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului. (...) Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite, i-am remis lui Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înţelegerii avute. Tot după soluţionarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoş l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreşedinte ANRP, despre care am înţeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoş", se arată în declaraţia lui Gheorghe Stelian, scrie Agerpres.ro

La rândul său, Sergiu Diacomatu a confirmat faptul că Dorin Cocoş, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoş, a intervenit pentru soluţionarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. Discuţiile dintre Diacomatu şi Dorin Cocoş ar fi avut loc la un hotel din Bucureşti, în cursul anului 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

"La una din aceste întâlniri, spre sfârşitul anului 2010 (...), Dorin Cocoş mi-a înmânat un bileţel cu numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu rapiditate a acestui dosar (...). Îmi amintesc că după primirea numărului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat şi am constatat că solicitantul din acest dosar de despăgubire era Gheorghe Stelian (...). În momentul în care am primit bileţelul de la Dorin Cocoş nu mai era nimeni în preajma noastră", se arată în declaraţia lui Diacomatu.

El a susţinut că, în urma discuţiei avute cu Dorin Cocoş, a votat în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP în favoarea acordării despăgubirilor stabilite de evaluator.

"Cu privire la dosarul Gheorghe Stelian ştiu că a fost introdus în comisia din 26.02.2011 pentru aprobarea raportului de evaluare, dar întrucât valoarea foarte mare a acestui dosar a ridicat suspiciuni în rândul membrilor comisiei CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului (...). Aduc la cunoştinţă că Alina Bica - reprezentantul Ministerului Justiţiei a făcut această solicitare, care a fost aprobată de membrii CCSD (...). Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble", a mai afirmat Sergiu Diacomatu.

Crinuţa Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputaţi Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila, precum şi de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu şi Dragoş Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru terenul în suprafaţă de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea).

Membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării, susţin procurorii.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii comisiei s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, membrii comisiei au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.