Evenimentul Zilei > Politica > Cum au „bubuit” dosare DNA în curtea PSD înaintea unor moțiuni de cenzură
Cum au „bubuit” dosare DNA în curtea PSD înaintea unor moțiuni de cenzură

Cum au „bubuit” dosare DNA în curtea PSD înaintea unor moțiuni de cenzură

Doi dintre liderii de încredere ai președintelui PSD, Liviu Dragnea, senatorii Niculae Bădălău și Adrian Țuțuianu, au fost audiați la DNA cu două zile înainte de moțiunea de cenzură depusă în Parlament pentru demiterea din funcție a premierului Sorin Grindeanu. Un episod similar s-a petrecut în 2015, când DNA a cerut urmărirea penală a fostului premier Victor Ponta exact în ziua în care PNL a depus moțiunea de cenzură împotriva fostului prim-ministru PSD. Fostul președinte Klaus Iohannis spunea la acea vreme că "este o coincidență".

Contextul politic: Senatorii și deputații sunt chemați să voteze, miercuri, moțiunea de cenzură depusă de PSD și ALDE împotriva propriului premier Sorin Grindeanu care nu vrea să demisioneze. Ca să rămână în funcție, Grindeanu are nevoie ca peste 14 parlamentari PSD să ignore decizia propriului partid de a vota moțiunea de cenzură.

Adrian Țuțuianu (senator, fost lider PSD Dâmbovița și actualul președinte al comisiei parlamentare de control a SRI), la ieșirea de la audieri:

  • "Este vorba despre fapte ale altora, nu cunosc conţinutul dosarelor. Am spus ce am avut de spus, am consemnat într-o declaraţie de o pagină şi jumătate. (…) Nu ştiu, chiar nu ştiu cine este vizat. (…) Formularea generică pe citaţia trimisă mie este martor într-un dosar cu fapte de corupţie. Am fost întrebat de două firme şi de o anumită lucrare publică, care nu era a Consiliului Judeţean. La vremea respectivă eu eram preşedinte al Consiliului Judeţean (Consiliul Judeţean Dâmboviţa – n.r.). (…) Lucrarea era pe un drum naţional, în judeţul Dâmboviţa".

Niculae Bădălău (fost lider PSD Giurgiu, actual președinte executiv al PSD), după audieri:

  • "Nu sunt eu principalul actor. Este o cercetare 'in rem' în care am calitatea de martor. (…) Au vrut (procurorii – n.r.) să ştie dacă cunosc o anume speţă. Nu am avut nicio legătură. Nu ştiu dacă este dosar nou sau vechi. M-au întrebat domnii de aici dacă eu ştiu despre o anume speţă în lucru. Nu ştiu şi habar nu am despre ceea ce era acolo".
  • Notă: La DNA a fost citat și fiul lui Bădălău

Episodul moțiunii de cenzură din 2015

În ziua de 5 iunie 2015, când PNL a depus în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, DNA a comunicat că a dispus efectuarea urmăririi penale față de Victor Ponta. Moțiunea a fost respinsă în 12 iunie

  • Klaus Iohannis a declarat la acea vreme că "e doar o coincidență'': "Este clar o coincidență faptul că exact în ziua în care PNL depune moțiune de cenzură DNA solicită în Parlament procedura de urmărire penală împotriva primului ministru. Dacă acest fapt va influența sau nu modul în care vor vota parlamentarii, eu tind să cred că va influența modul în care vor vota. (…) În general, cred că lumea va ține seama de această evoluție. (…) Indiferent cum privim lucrurile, nu putem să facem abstracție de ce s-a întâmplat astăzi la DNA. Este un lucru care are și va avea urmări profunde în politica românească", a spus Iohannis într-un interviu acordat TVR 1.