„Dosare de presă”- Răzvan Dumitrescu: „Nu se refuză un off the record”

„Dosare de presă”- Răzvan Dumitrescu: „Nu se refuză un off the record”

Răzvan Dumitrescu a vorbit, în emisiunea „Dosare de presă”, despre etica jurnalistului, despre respectarea convențiilor jurnalistice. Una dintre acestea este cea numită „off the record”.

Invitatul lui Mirel Curea în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, a vorbit pe larg despre convenția jurnalistică „off the record”. Termenul este împrumutat din engleză și s-ar traduce la noi prin cuvântul „neoficial”.

Răzvan Dumitrescu a spus că jurnaliștii care au ales să publice informațiile „off the record” au dispărut din presă. Mai repede sau mai lent.

„Noi, ca jurnaliști, am avut întotdeauna foarte multe off the record-uri, cu foarte mulți, care îți dădeau atâtea amănunte, dar fiind off the record și noi respectându-ne profesia, niciodată când a fost off the record n-am publicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu știu jurnaliști care au vrut, inclusiv pe la Zigzag am avut colegi, care au început să publice off the record din dorința de spectacol. Ei nu mai sunt în presă demult. În momentul ăla, ai terminat surse, ai terminat tot. Să fie clar! Nu e etic să faci așa ceva.

Dacă omul ăla zice, „Stau de vorbă cu tine, dar off the record”, tot îți face o favoare, pentru că înțelegi un context. Știi unde să cauți. Te orientezi. Vezi de unde apuci chestia aia și poate faci rost de confirmare altfel. Pe alt canal. Dar ți-a dat o idee. Ți-a mai adăugat ceva la background. Nu se refuză un off the record”, a spus Dumitrescu.

„Cei care picaseră în dizgrație n-au fost călcați de Salvare pe trecerea de pietoni”

Jurnalistul de la Antena 3 a negat că ar fi fost ofertat vreodată de Serviciile de Informații. Dar a spus că a fost martorul unor lupte interne în această instituție. Care erau cât pe ce să nu se termine cu happy-end.

„Am fost martorul schismei din SRI, dintre Măgureanu și Dumitru Cristea, prim adjunctul; profesorul Cristea, doctor în psihologie socială ș.a.m.d. Am fost martorul acelei schisme, jurnalistic vorbind, că eram la Flacăra, redactor-șef. La Flacăra lui George Arion, nu Adrian Păunescu. Și, în calitatea aia, noi abordasem subiectul, am încercat să vedem ambele puncte de vedere.

Ceea ce s-a întâmplat, off the record, nu poate fi povestit. Dar, ce spun eu, că, după ce s-a încheiat chestia asta și în final nimeni n-a murit. Și îmi asum termenii. Adică, cei care picaseră în dizgrație n-au fost călcați de Salvare pe trecerea de pietoni. Asta am vrut să spun. Ca să fiu, pe românește, foarte clar”, a mai spus jurnalistul.

Cum poți să deții o funcție publică în România?

Răzvan Dumitrescu a mai povestit că un domn, aflat într-o poziție înaltă în statul român, un om din „topul topului”, i-a spus într-o zi că nu va putea beneficia de vreo funcție publică. Pentru că nu poate fi corupt.

„Am avut o discuție cu un domn, nu-i dau numele, care a zis „Domnule, vă mulțumim pentru etică. Etica abordării”. Pentru că atâtea off the recorduri au fost, mulți le-ar fi dat din casă. Multe se pliau.

Și am zis „Dar nu știu de ce îmi mulțumiți, pentru că răsare soarele sau pentru că noaptea-i noapte”. Adică, eu nu înțelegeam lucrul ăsta.

Domnu Dumitrescu, cât de naiv sunteți, uite, dumneavoastră n-o să fiți niciodată într-o funcție publică în România”.

„De ce?”

„Nu puteți fi șantajat”.

Și, întreb: dacă omul ăla, care era din sistem, spunea asta, înseamnă că ăsta e criteriul funcției publice în România?  Eu am luat-o cu titlu de inventar, atunci. Deci, omul ăla era în top. Topul topului”, a declarat Dumitrescu.