Doliu uriaș în presa românească. Un titan s-a stins din viață. Vestea a picat ca un trăsnet

Doliu uriaș în presa românească. Un titan s-a stins din viață. Vestea a picat ca un trăsnet sursă: arhivă EvZ

Doliu uriaș în presa românească. Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Doru Dinu Glăvan, s-a stins din viață, duminică, 31 octombrie. Vestea a venit pe neașteptate, cauzele decesului nefiind făcute publice până în acest moment. 

Tragedie în gazetăria românească. Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, o personalitate a postului Radio România, a decedat, duminică, potrivit Antena3. Aceeași veste a fost transmisă și pe rețelele de socializare, de diferiți oameni din presă.

A murit Doru Dinu Glăvan

„Doru Dinu Glavan este de acum lângă Dumnezeu... 75 de ani pământeni trăiți în slujba oamenilor și a idealurilor au însemnat destinul unui Om care a făcut pionierat în deceniul trecut pentru a pune Banatul de Munte pe harta Radio România. Un spirit viu, un Om care s-a dăruit și a dăruit semenilor săi. Modelul celui care lupta pentru succes cu onoare si demnitate, un Om care lasă în trecerea sa pămanteană urme greu de sters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doru Dinu Glăvan a fost și rămâne una dintre personalitățile Radio România care a dat oamenilor ceea ce este greu de găsit astăzi: Iubirea necondiționată pentru profesie, pentru ascultători și pentru România! Drum lin in lumina. Condoleanțe familiei și celor care l.au meritat.”, a scris pe Facebook un fost redactor al Radio România Reșița, post întemeiat de Doru Dinu Glăvan.

Cine a fost președintele UZPR

Doru Dinu Glăvan a publicat prima dată articole în ziarele naționale pentru copii, la vâsta de 14 ani. Ulterior, la 18 ani, a devenit colaborator al presei locale și regionale din țară. Un an mai târziu, era cunoscut drept corespondent al celebrului ziar „Sportul popular”, ce și-a schimbat denumirea în „Gazeta sporturilor”.

Mai târziu, Doru Dinu Glăvan a fost angajat cronicar sportiv al Postului național de radio, însă a continuat să publice  materiale și în presa scrisă. A avut o carieră vastă, comentând atât concursuri din România, cât și din Europa, Asia și Australia. A participat și transmis evenimente precum Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

Pe data de 8 august 1995 a pus bazele Fundației Radio Caraș-Severin, iar exact la un an mai târziu, Radio România Reșița a devenit post public local al Societății Române de Radioteleviziune.

A primit numeroase distincții

Apreciat pentru munca pe care a depus-o și evoluția sa în presa românească, Doru Dinu Glăvan a fost distins cu numeroase premii și diplome: Diploma de excelență și Distincția Culturală „Gheorghe Bulic” acordate de Societatea Literar-Artistică Tibiscus „în semn de profundă recunoștință pentru contribuția la păstrarea și afirmarea identității cultural-naționale a românilor din Serbia; Premiul Internațional pentru Pace (International Peace Prize) acordat de Convenția Uniunii Culturale (United Cultural Convention) din Statele Unite ale Americii „pentru rezultate remarcabile în întreaga activitate depusă în slujba societății”; Distincția Academiei Olimpice Române „pentru promovarea Spiritului Olimpic”; titlul de Cetățean de Onoare al localității Uzdin din Voivodina-Serbia „în semn de profundă recunoștință pentrru colaborarea prietenoasă și benefică întru slujirea limbii, spiritului și a unirii cugetului umanist și românesc și pentru merite deosebite în promovarea valorilor localității Uzdin”.

Prin intermediul lui Doru Dinu Glăvan, UZP a dobândit statut de „Uniune de creație de utilitate publică”, iar ziariștii pot fi considerați creatori, beneficiind, astfel, după pensionare, de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie.