Evenimentul Zilei > Actualitate > Dorinţele firmelor pe care statul nu vrea să le audă
Dorinţele firmelor pe care statul nu vrea să le audă

Dorinţele firmelor pe care statul nu vrea să le audă

Un dialog aparent, dar, în realitate, un monolog. Aşa caracterizează reprezentanţii mediului de afaceri specializaţi în fiscalitate relaţia lor cu Ministerul Finanţelor, instituţia care propune şi decide modificările fiscale.

Reprezentanţii AmCham România şi ai Consiliului Investitorilor Străini (CIS) au declarat că le-au prezentat specialiştilor din minister, până în luna iulie, peste 220 de sugestii de modificare a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală, elaborate de mai mult de 100 de specialişti în domeniu.
O parte dintre propuneri au fost cuprinse în recentele ordonanţe de guvern care modifică cele două coduri, însă majoritatea sugestiilor nu au fost luate în considerare de oficialii de la Finanţe, au spus reprezentanţii AmCham, ieri, la o conferinţă de presă.
Astfel, pe lista de aşteptare se regăsesc o serie de propuneri menite să ajute companiile printre care: câteva facilităţi pentru holdinguri, clarificarea criteriilor de dependenţă a persoanelor fizice cu care colaborează firmele, eliminarea accizei pe cafea, plafonarea tuturor contribuţiilor sociale la o anumită valoare, indiferent de nivelul venitului sau eliminarea impozitelor mărite cu până la 40% pentru firmele care nu-şi reevaluează proprietăţile imobiliare mai mulţi ani la rând.
Modificările fiscale se aplică de săptămâna viitoare Ionuţ Simion, vicepreşedintele AmCham, şi-a exprimat speranţa că cel puţin o parte dintre propunerile aflate pe lista de aşteptare vor fi cuprinse cu ocazia rescrierii Codului fiscal.
A rămas mai puţin de o săptămână până când o mare parte dintre modificările Codului de procedură fiscală vor intra în vigoare. Firmele aşteaptă, însă, cu nerăbdare data de 1 octombrie, când va intra în vigoare noua modalitate de stingere a datoriilor către buget.
Astfel, începând de luna viitoare, sumele virate în conturile Fiscului vor merge mai întâi pentru stingerea datoriei principale, abia apoi urmând să fie direcţionaţi bani şi pentru acoperirea penalităţilor şi dobânzilor de întârziere.
Citiţi şi:

  • Cum se face evaziune fiscală în Bucureşti
  • Soluţii pentru firme: Finanţele, cu ochii pe firmele de leasing
  • Cum încearcă noul Cod Fiscal să ajute firmele să iasă din criză